TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Billigere højttalerserie fra Arendal Sound

Men kvaliteten er bevaret der, hvor det tæller, på 1961-serien.

forfatter
Publiceret 30/06/2020 - 19:27

Norske Arendal Sound har fået succes med deres hjemmebiohøjttalere i 1723-serien. Med højkvalitetskomponenter hele vejen, bl.a. heftige HDF-kabinetter og enheder, som både måler godt og virkelig kan tåle at blive presset.

Man har opnået en rimelig pris ved ikke at gøre alt for meget ud af design og udseende og ved at outsource produktionen til Kina. Dermed kan man få rimelig overvældende hjemmebio-oplevelser fra monitorhøjttalere til 15.000 kroner parret eller gulvstående til 20.000.

Læs også Mere bas fra Arendal Sound Arendal Sound fornyer 1723-serien med fire ildsprudende subwoofere!

For at sænke prisen yderligere har Arendal nu udviklet den mere overkommelige 1961-serie.

1961 er baseret på 1723-serien og har ligesom deres dyrere søskende kabinetter i lakeret HDF. “Vi sparer ikke på kvaliteten der, hvor vi ved, at det gør en forskel,” er budskabet.

Alle højttalere fra Arendal Sound har en waveguide på diskant-enheden for at kontrollere spredning og interferens. Her 1961 Center. (Foto: Arendal Sound)

Waveguide

Alle Arendal Sound-højttalere anvender en waveguide (“lydbølgeleder”) – en linse rundt om diskant-enheden, der kontrollerer spredningen og skaber mindre interferens mellem diskant og mellemtone.

Den må ikke forveksles med et højttalerhorn, der er lavet til at matche den mekaniske impedans mellem højttaler-enheden og luften, og dermed fungerer som en akustisk forstærker. Et horn kontrollerer også spredningen, men giver ofte uønsket farvning og forvrængning oveni. Et horn har også en mere snæver “sweetspot” end en waveguide.

Diskant-enheden i 1961-serien er baseret på den fra 1723 med tilsvarende kvalitet og kan også tåle nogle løjer.

Vi bliver lovet, at den helt nye 5,5 tommers bas/mellemtone-enhed giver exceptionelt høj ydelse og normalt hører til i langt dyrere højttalere. “En dynamisk og raffineret højttaler-enhed, der lyder naturligt og ubesværet uanset afspilningsmateriale.”

1961 Surround er en triaksial højttaler med dipole side-enheder. (Foto: Arendal Sound)

Højttalere til alle slags brug

I serien er der 1961 Tower med fire 5,5 tommers bas-enheder, den mindre 1961 Monitor – dog ikke mindre, end at den har plads til to bas-enheder – og den matchende centerhøjttaler 1961 Center.

Så er der 1961 Surround, en triaksial højttaler, der ud over en 5,5 tommers bas/mellemtone og den karakteristiske waveguide-diskant har fået en 3 tommers fuldtone-enhed på hver sideflade. Disse er koblet i dipol for at give et diffust lydbillede bagtil, hvilket skal trække os bedre ind i handlingen.

Derudover er der den mere kompakte 1961 Bookshelf, der mere er til brug i kompakte stereo-opsætninger eller mindre hjemmebiosystemer. Og 1961 Height, som er Arendal Sounds første dedikerede højdehøjttaler. Den er optimeret til opsætninger med 3D-lyd som Dolby Atmos og DTS:X, og kan placeres oven på fronthøjttalere, f.eks. 1961 Tower eller Monitor, eller monteres i loftet eller på væggen.

1961 Height er Arendal Sounds første højdehøjttaler. Den kan monteres på væggen eller i loftet, eller placeres på toppen af fronthøjttalerne, vinklet op mod loftet. (Foto: Arendal Sound)

Subwoofere

Endelig er der to subwoofere med en helt ny forstærkerplatform kaldet Avalanche 550 IQ – hvor tallet står for antal watt (RMS). Både bas-enhed og forstærker er udviklet af Arendal Sound selv.

1961 Subwoofer 1S er en lukket subwoofer med et mindre kabinet. Vælg den, hvis du vil have den mest jævne basgengivelse med den laveste forvrængning. Og så er der den større 1961 Subwoofer 1V med ventileret kabinet. Den er til dem, der vil have så hårdtslående bas, at den “sætter husets fundament på prøve”.

Subwooferen 1961 1S har et lukket kabinet, mens den endnu større 1961 1V anvender basrefleks. (Foto: Arendal Sound)

Pris og levering

Subwooferne kan bestilles allerede nu til 799 euro for den lukkede 1S og 999 euro for basrefleksversionen 1V.

Højttalerne kan forhåndsbestilles og er klar til levering i slutningen af juli. Priserne er som følger:

1961 Tower: 1.499 euro pr. par
1961 Monitor: 899 euro pr. par
1961 Bookshelf: 699 euro pr. par
1961 Center: 499 euro pr. styk
1961 Surround: 799 euro pr. par
1961 Height: 699 euro pr. par

Mere info: arendalsound.eu

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Stranger Things får spatial audio Fjerde sæson af Stranger Things kommer lige straks til at lyde endnu bedre.
Nu kan du få Google TV på alle dine skærme Google Chromecast giver TV’et nyt liv og har nu fået både fjernbetjening, Google TV – og 4K. Men den har også et problem.
Chromecast med Google TV kommer (endelig) til Danmark Fra i dag kan Googles nye Chromecast forudbestilles i Danmark. Den byder blandt andet på fjernbetjening og Google TV. Fra 21. juni er den at finde i butikkerne.
Farvel, Onkyo! Kommentar: Et af de store gamle træer i hi-fi-skoven er faldet. Uden en lyd.
Se Sonys nye 4K-projektorer Sonys nye 4K-projektorer lover den ultimative hjemmebio-oplevelse og tilbyder bl.a. laserlys til en helt ny pris.
Tag billedet med dig overalt Samsung The Freestyle er en smart projektor, når man har brug for hurtig og nem videounderholdning i stort format – men den har også nogle begrænsninger.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend