Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Billigere højttalerserie fra Arendal Sound

Men kvaliteten er bevaret der, hvor det tæller, på 1961-serien.

Skrevet af / 30/06/2020 - 19:27
Billigere højttalerserie fra Arendal Sound

Norske Arendal Sound har fået succes med deres hjemmebiohøjttalere i 1723-serien. Med højkvalitetskomponenter hele vejen, bl.a. heftige HDF-kabinetter og enheder, som både måler godt og virkelig kan tåle at blive presset.

Man har opnået en rimelig pris ved ikke at gøre alt for meget ud af design og udseende og ved at outsource produktionen til Kina. Dermed kan man få rimelig overvældende hjemmebio-oplevelser fra monitorhøjttalere til 15.000 kroner parret eller gulvstående til 20.000.

Læs også Mere bas fra Arendal Sound Arendal Sound fornyer 1723-serien med fire ildsprudende subwoofere!

For at sænke prisen yderligere har Arendal nu udviklet den mere overkommelige 1961-serie.

1961 er baseret på 1723-serien og har ligesom deres dyrere søskende kabinetter i lakeret HDF. “Vi sparer ikke på kvaliteten der, hvor vi ved, at det gør en forskel,” er budskabet.

Alle højttalere fra Arendal Sound har en waveguide på diskant-enheden for at kontrollere spredning og interferens. Her 1961 Center. (Foto: Arendal Sound)

Waveguide

Alle Arendal Sound-højttalere anvender en waveguide (“lydbølgeleder”) – en linse rundt om diskant-enheden, der kontrollerer spredningen og skaber mindre interferens mellem diskant og mellemtone.

Den må ikke forveksles med et højttalerhorn, der er lavet til at matche den mekaniske impedans mellem højttaler-enheden og luften, og dermed fungerer som en akustisk forstærker. Et horn kontrollerer også spredningen, men giver ofte uønsket farvning og forvrængning oveni. Et horn har også en mere snæver “sweetspot” end en waveguide.

Diskant-enheden i 1961-serien er baseret på den fra 1723 med tilsvarende kvalitet og kan også tåle nogle løjer.

Vi bliver lovet, at den helt nye 5,5 tommers bas/mellemtone-enhed giver exceptionelt høj ydelse og normalt hører til i langt dyrere højttalere. “En dynamisk og raffineret højttaler-enhed, der lyder naturligt og ubesværet uanset afspilningsmateriale.”

1961 Surround er en triaksial højttaler med dipole side-enheder. (Foto: Arendal Sound)

Højttalere til alle slags brug

I serien er der 1961 Tower med fire 5,5 tommers bas-enheder, den mindre 1961 Monitor – dog ikke mindre, end at den har plads til to bas-enheder – og den matchende centerhøjttaler 1961 Center.

Så er der 1961 Surround, en triaksial højttaler, der ud over en 5,5 tommers bas/mellemtone og den karakteristiske waveguide-diskant har fået en 3 tommers fuldtone-enhed på hver sideflade. Disse er koblet i dipol for at give et diffust lydbillede bagtil, hvilket skal trække os bedre ind i handlingen.

Derudover er der den mere kompakte 1961 Bookshelf, der mere er til brug i kompakte stereo-opsætninger eller mindre hjemmebiosystemer. Og 1961 Height, som er Arendal Sounds første dedikerede højdehøjttaler. Den er optimeret til opsætninger med 3D-lyd som Dolby Atmos og DTS:X, og kan placeres oven på fronthøjttalere, f.eks. 1961 Tower eller Monitor, eller monteres i loftet eller på væggen.

1961 Height er Arendal Sounds første højdehøjttaler. Den kan monteres på væggen eller i loftet, eller placeres på toppen af fronthøjttalerne, vinklet op mod loftet. (Foto: Arendal Sound)

Subwoofere

Endelig er der to subwoofere med en helt ny forstærkerplatform kaldet Avalanche 550 IQ – hvor tallet står for antal watt (RMS). Både bas-enhed og forstærker er udviklet af Arendal Sound selv.

1961 Subwoofer 1S er en lukket subwoofer med et mindre kabinet. Vælg den, hvis du vil have den mest jævne basgengivelse med den laveste forvrængning. Og så er der den større 1961 Subwoofer 1V med ventileret kabinet. Den er til dem, der vil have så hårdtslående bas, at den “sætter husets fundament på prøve”.

Subwooferen 1961 1S har et lukket kabinet, mens den endnu større 1961 1V anvender basrefleks. (Foto: Arendal Sound)

Pris og levering

Subwooferne kan bestilles allerede nu til 799 euro for den lukkede 1S og 999 euro for basrefleksversionen 1V.

Højttalerne kan forhåndsbestilles og er klar til levering i slutningen af juli. Priserne er som følger:

1961 Tower: 1.499 euro pr. par
1961 Monitor: 899 euro pr. par
1961 Bookshelf: 699 euro pr. par
1961 Center: 499 euro pr. styk
1961 Surround: 799 euro pr. par
1961 Height: 699 euro pr. par

Mere info: arendalsound.eu

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Ny subwoofer til de superrige

Hjemmebio-kraftkarl er inde til test

Nu kommer den endelig

Vildere surroundforstærker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nyt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarudsalg på soundbars

Se den lille 4K-projektor

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

Sonos i konkurrence mod Apple og Sony?

Her er Bose Smart Ultra Sounder

XGIMI Horizon Ultra: 4K-projektor med Dolby Vision

0
Scroll to Top