Højttalere

Førstehåndsindtrykket er ekstremt dynamisk!
forfatter

Så har vi endelig fået lagt IFA bag os, og er klar til at begynde at teste produkter igen. Og da det går mod mørkere tider, hvad er da bedre at tage fat på end en ordentlig hjemmebio? Ellere nærmere betegnet et fem-kanals højttalersæt fra norske Arendal Sound.

Jan Ove Lassesen fra Arendal Sound kører på. Foto: Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede
Jan Ove Lassesen fra Arendal Sound kører på. Foto: Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede

Det er den norske distributør L-Sound, der står bag mærket Arendal Sound. De har arbejdet tæt sammen med små, men potente højttalerfabrikanter, som Ken Kreisel, Definitive Technology og SVS i mange år, og de har med tiden opbygget megen erfaring på området – både med hensyn til, hvad der virker, og hvad der ikke virker.

Der har været nogle leveringsproblemer, fejl og manglende forudsigelighed. Nogle af de leverandører, vi har arbejdet med, har ikke kunnet håndtere stor vækst på kort tid, og det er gået ud over kvaliteten. Derfor ønsker vi at starte vores eget, hvor vi har fuld kontrol,” siger Jan Ove Lassesen. L-Sound har samtidig meddelt, at de stopper import af SVS.

Kun det bedste
Med Arendal Sound satses der på at levere den absolut bedste værdi i hjemmebiografen. Vi snakker store højttalere med høj følsomhed og lav forvrængning, hvor det ikke er sparet på komponenter eller byggekvalitet. For eksempel kabinetter i HDF (High Density Biberboard) i stedet for MDF. Det er meget dyrere, men ifølge Arendal Sound pengene værd i form af mindre egenresonans og dermed mindre forvrængning og bedre dynamik.

Vi kunne spare en masse ved at bruge MDF, og sikkert slippe godt fra det. MDF er udmærket, men med HDF bliver lyden endnu bedre. Vi lavede en AB-test mellem HDF og MDF, og der var ingen tvivl: HDF gav en stor forbedring af dynamikken, og højttalerne lød mere levende,” siger en overbevisende Jan Ove.

Dyre, men betalelige løsninger
En stor del af sjælen i Arendal Sound ligger netop i at gøre dyre løsninger tilgængelige for de fleste mennesker, ved ikke at tidoble prisen hver gang man går et kvalitetsniveau op i udvikling og produktion.

Vi vil lave betalelig high-end. Det betyder, at vi må hæve os fra bunden. Hvis du skal lave en centerhøjttaler, der koster 4.000 kroner i butikken, må du give afkald på en masse kvalitet. Men lader du den i stedet koste 7.000 kroner, kan du vælge nogle lækrere komponenter,” siger Jan Ove.

Ja, det nytter ikke at bruge legetøjskondensatorer i delefilteret“, siger Bjørn Erik Forberg et smil. Han er ny Assistant Manager hos L-Sound, og har deltaget i udviklingen af højttalere. Bjørn Erik, også kendt som BEF, er en kendt skikkelse i det norske hi-fi- og hjemmebiografmiljø. En mand, der ikke er bange for at gå hele vejen, når der skal bygges hjemmebiograf.

Højttalerne fra Arendal Sound er stor, så de kan bevare følsomheden godt ind i basregistret. Vi har til lejligheden fået leveret 1723 Monitor, som ganske vist har form som en slags reolhøjttaler, men de er meget større end noget, du vil kunne få plads til i bogreolen. Det er for at opnå den kraftigst mulige bas selv i en lukket udgave. Kabinettet er ventileret, men leveres med skumpropper, som Arendal Sound anbefaler at bruge.

Subwoofer 3 er enorm, med to 13,8 "basenheder, der spiller mod hinanden for yderligere at reducere de allerede små resonanser fra HDF-kabinettet. Kabinettet er lukket for jævn og stram basgengivelse. Foto: Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede
Subwoofer 3 er enorm, med to 13,8 “basenheder, der spiller mod hinanden for yderligere at reducere de allerede små resonanser fra HDF-kabinettet. Kabinettet er lukket for jævn og stram basgengivelse. Foto: Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede

Du får en helt anden dynamik i bassen ved at lukke basrefleksporten,” siger Jan Ove. “Den dybe bas får du jo alligevel via subwooferen.

Subwooferen, som i vores tilfælde er Subwoofer 3, er også lukket.

“Akustisk set er et lukket kabinet bedre end et portet. Og kabinettet her så stort, at det er et monster, selv når porten er lukket. Den er let at integrere, og når det passer sammen, vil du aldrig slukke den igen. Den har overhovedet ikke buldrende bas.

Høj følsomhed
Højttalerne fra Arendal Sound har en generøs følsomhed på 92-93 dB. Impedansen er meget glat. Ifølge Jan Ove Erik er den på 4 ohm, og den dykker  aldrig under tre ohm

Big in the UK
Mærket er ret nyetableret, men har allerede formået at få fodfæste i Storbritannien.

Vi eksporterer faktisk flere højttalere til Storbritannien, end vi sælger i Norge,” afslører Jan Ove.

Lavet i Kina
Højttalerne er fremstillet i Kina, men udvikling og produktion er integreret, så det skulle betyde, at der ikke bliver sprunget over, hvor gærdet er lavest i produktionsafdelingen. Alle komponenter er specielt fremstillet til Arendal Sound, og ikke hyldevarer.

Bjørn Erik Forberg pakker op. Foto: Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede
Bjørn Erik Forberg pakker op. Foto: Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede
Subwoofer 3 er stor. Foto: Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede
Subwoofer 3 er stor. Foto: Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede
En voksen 13,8"på hver side sparker bagdel! Subwoofer 3 er stor. Foto: Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede
En voksen 13,8″på hver side sparker bagdel! Subwoofer 3 er stor. Foto: Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede
Stativerne er en naturlig forlængelse af Monitor højttalerne. Foto: Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede
Stativerne er en naturlig forlængelse af Monitor højttalerne. Foto: Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede
Voilà - Monitor er omdannet til en gulvhøjttaler! Foto: Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede
Voilà – Monitor er omdannet til en gulvhøjttaler! Foto: Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede
Resultatet: Arendal Sound sparke hårdt fra sig, og live-lyden ind i din stue. Foto: Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede
Resultatet: Arendal Sound sparke hårdt fra sig, og live-lyden ind i din stue. Foto: Geir Gråbein Nordby, Lyd & Billede

Førstehåndsindtryk
Efter at højttalerne er tilsluttet, har vi gjort os et førstehåndsindtryk ved at lytte til dem i stereo. Og indtrykket er, at her er der liv og glade dage! David Bowies Lazarus har sjældent lydt så levende, med sygeligt tung basguitar og en nærmest spruttende saxofon. Tori Amos’s Bösendorfer-flygel på Hey Jupiter lyder også meget lækkert og levende, og vi nåede også lige at prøve noget metal, der virkelig lagde fra land!

Nu ser vi frem til at koble det hele sammen til fuld surround!

Anlægget består af følgende produkter:
2 x 1723 Monitor ca. 12.000 kr
2 x 1723 Stand ca. 4.800 kr
1723 center ca. 6.400 kr
2 x 1723 Surround ca. 9.600 kr
Subwoofer 3 ca. 13.600 kr

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.