Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nye æg-højttalere fra KEF

KEF erstatter sine populære, ægformede surroundhøjttalersæt. Først ude er 5.1-sættet E305.

Skrevet af / 15/03/2013 - 12:03
Nye æg-højttalere fra KEF

Den populære KHT-serie fra KEF er nu historie, efter mange års popularitet på markedet. Nu kommer imidlertid den nye E-serie, som bærer klare lighedstræk med sine forgængere.

Det originale højttalersystem KHT 2005 blev lanceret helt tilbage i 2000 og holdt den gående helt til den endelige version KHT 2005.3 for nyligt blev afsluttet, sammen med resten af serien.

KEF har da også valgt at starte den nye E-serie med lanceringen af system E305, som bliver arvtageren til netop KHT 2005. Det drejer sig om fem satellithøjttalere i ovale kabinetter, vældig lig forgængerne. Foruden en aktiv subwoofer, selvfølgelig.

Subwooferen
Mens forgængeren var huset i et terningeformet kabinet, er subwooferen til E305 domeformet. Den kommer med et 8-tommers baselement på undersiden, der skal respondere helt ned til 33 Hz. E-1, som den hedder, drives af en forstærker på 250 watt i Klasse D. Det er 50 watt mere end KHT 2005 havde i sin seneste version. Indvendig har KEF desuden ladet sig inspirere af kabinetdesignet fra den glimrende minimonitor LS-50. Kabinettet er af typen lukket, som ofte giver en renere basgengivelse.

Højttalerne tager sig godt ud i sort.
Højttalerne tager sig godt ud i sort.

Højttalerne
Satellithøjttalerne er alle ens med mulighed for at kunne drejes sidelæns på beslaget. Praktisk til centerhøjttaleren. Højdeelementet er af typen koaksial, som KEF selv kalder Uni-Q. Dette betyder, at diskantelementet sidder i midten af mellemtonebassen, hvilket igen betyder, at den akustiske akse og dermed fasen bliver ens uanset siddevinkel i forhold til højttalerne. Dette skaber et meget distinkt lydbillede. Foran diskantelementet sidder en mandarinformet lydbølgespreder (waveguide), som skal give jævnere spredning og øget følsomhed. Altså højere lyd fra mindre forstærkerkraft.

Hvis du ønsker at udbygge systemet med flere højttalere, kan vi glæde dig med, at højttalerne i sættet også sælges løst.

KEF E305 lanceres i april, i farverne sort eller hvid. Vejledende pris i EU er 999 euro, vi håber, det betyder en dansk pris på lige under 10.000 kroner.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Marshall rocker videre

Du kan ikke købe den herhjemme

Mere prisvenlig hjemmebiograf fra Pioneer

Ny subwoofer til de superrige

Hjemmebio-kraftkarl er inde til test

Nu kommer den endelig

Vildere surroundforstærker fra Denon

"Alle" elsker Dolby

Nyt lydformat vil knuse Dolby Atmos

Januarudsalg på soundbars

Se den lille 4K-projektor

Vil bringe 3D-lyd til "alle"

0
Lyd & Billede
Scroll to Top