Nyhed

Marantz-receivere får 8K og HDMI 2.1

Nu kommer de nye Marantz-receivere med fuld understøttelse af alt, hvad du måtte kaste efter dem.
forfatter

En surroundreceiver er selve midtpunktet i stuen og hjemmebiografen, og den må derfor kunne “alt”. I nærmeste fremtid betyder det ikke mindst, at den understøtter videoswitching i højeste 8K-videoopløsning. Derfor understøtter de kommende Marantz-receivere HDMI 2.1, og med i købet får du et væld af andre funktioner såsom at udvide farverummet fra 10-bit til 12-bit. Det bliver aktuelt, efterhånden som TV’erne får en lysstyrke på meget mere end 1000 nits HDR. På det tidspunkt vil 10-bit kunne give farvebanding (lagvise i stedet for glidende farveovergange), og så må man over på 12-bit.

8K 60 Hz / 4K 120 Hz

Ud over at understøtte 8K-opløsning med op til 60 billedrammer i sekundet (Hz) understøttes 4K-opløsning op til 120 Hz. Der er allerede mange PC-spil, som udnytter 120 Hz, og når PlayStation og Xbox Series D efterhånden kommer på markedet, vil det også have indtaget dagligstuen.

Med HDMI 2.1 får du heller ikke midlertidig sort skærm, da billedfrekvensen skifter. Det går gnidningsfrit.

Hvorfor avanceret video i en receiver?

Nogle undrer sig over, hvad man skal med 8K-videoopløsning i en receiver, som er et lydprodukt. Videokilderne kobles selvfølgelig til receiveren, som så sender signalerne videre til TV’et eller projektoren. Og så må receiveren understøtte dette.

Hvis den er koblet til et TV og ikke en projektor, kan du dog i stedet benytte lydreturkanalen, som nu naturligvis er af typen eARC (enhanced ARC). Den understøtter HD-lyd op til 24-bit / 192 kHz og dermed både Dolby Atmos og DTS:X i lossless-kvalitet.

Alle de nye Marantz-receivere, deriblandt den lille SR1711, understøtter HDMI 2.1 (certificeringen bliver klar til efteråret, men indtil videre kalder de det bare HDMI 8K). Det inkluderer også dynamisk HDR, som er en forbedring af normal HDR, ved at billedinformationerne analyseres fra den ene billedramme til den næste, og lysintensiteten i billedet justeres ud fra dette. I praksis betyder det, at du får endnu højere opløsning og mere realisme i dagslys. Et bål gengives med større dybde, og det samme gør ringen rundt om solen, når den går ned bag horisonten.

Dolby Atmos og DTS:X

3D-lydformaterne fra Dolby og DTS er på plads, og topmodellen SR8015 har 11.2 forstærkerkanaler, men mulighed for hele 13.2 kanals lydprocessering. Det åbner også for det nye lydformat DTS:X Pro (gælder også processoren AV8805, efter opgradering). Dette udnytter et ekstra par fronthøjttalere (Front Wide) og desuden en ekstra centerhøjttaler, højt oppe (Center Height), for at give en ekstra realistisk boble af lyd, som omkranser lytteren.

Auro 3D er også tilgængeligt fra SR7015 og opefter. Det er et 3D-lydformat, der kræver en lidt anden højttaleropsætning end Atmos og DTS:X, men som har fordelen af højere opløsning. Det anvendes dog ikke så ofte, men hvis du har en større klassisk musiksamling fra f.eks. 2L, så er det interessant.

IMAX Enhanced er også på plads. Det bruger metadataene i en IMAX-udgivelse til at foretage en del automatiske lyd- og billedindstillinger for at give en oplevelse som den, du får i IMAX-biografen. Præcis hvad der foretages, ved vi stadig ikke.

Dobbelt højttaleropsætning

Det nye i år er, at du kan foretage to Audyssey-højttalerkalibreringer og lagre dem i hver sin hukommelse, hvis du enten ønsker at foretage en separat kalibrering til en anden plads i rummet, eller hvis du f.eks. ønsker en kalibrering med persiennerne trukket for og lærredet trukket ned og en anden kalibrering til hi-fi-lytning med lærredet og persiennerne rullet op. Du kan skifte mellem de to hukommelser momentant.

Det, vi ønsker os, er en egen udgang til et separat højttalerpar, f.eks. et par gulvhøjttalere til stereolytning, og mulighed for at kalibrere surround- og stereoopsætningen hver for sig. Måske næste år?

Ny brugerflade

Alle årets Marantz-receivere har fået ny brugerflade, som giver mere information om tilkoblede kilder. Er det HDR10, HDR10+. 4K eller 8K, billeder i sekundet, lydformat osv.

FM-radio droppes på samtlige modeller og erstattes med internetradio (TuneIn). Derudover kommer der en DAB-model.

Priser og tilgængelighed

Receiverne kommer fortløbende fra august og er som følger for hhv. model, kanaler, tidspunkt og pris:

NR1711: 7 x 50 W, september, 899 EUR

SR5015: 7 x 100 W, september, 899 EUR

SR5015DAB: 7 x 100 W, oktober, ?

SR6015: 9 x 110 W (11.2 processor), september, 1.199 EUR

SR7015: 9 x 125 W (11.2 processor), august, 1699 EUR

SR8015: 11 x 140 W (13.2 processor), september, 2999 EUR

AV7706: 11.2, november, 2099 EUR

Oppgraderings-kit til AV8805: 13.2, februar 2021, ?

Læs alle artikler i 1 måned for 39 kr

Få adgang alle +artikler samt til hele testarkivet.
Ingen bindingstid.
Ønsker du å bestille magasinet? Klik her Allerede abonnent?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.