Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Vi besøger Harman Audio Engineering Lab i Kvistgaard

Den nordsjællandske by Kvistgaard er hjemsted for et internationalt lydlaboratorium, hvor der udvikles lyd til JBL og Harman Kardon. Vi har besøgt stedet.

Af / 31/05/2024 - 12:25
Vi besøger Harman Audio Engineering Lab i Kvistgaard

Da bussen med den indbudte verdenspresse gør holdt i et industrikvarter i udkanten af den nordsjællandske landsby, kan man forledes til at tro, at vi er kørt forkert. Ingen store skilte oplyser om Harmans tilstedeværelse, og bygningen huser blandt andet også en genbrugsvirksomhed og en producent af alkoholshots med bolsjemag.

Omgivelserne er noget mindre imponerende end Northridge-laboratoriet, som vi besøgte i efteråret. Men mens Northridge ligger ved Hollywood, er den nærmeste større her Helsingør.

Men vi er kommet til det rette sted. Inde i bygningen finder vi Harman Audio Engineering Lab, hvor ingeniører udvikler og forsker i lyd til høretelefoner til hele verden. Laboratoriet er dedikeret til udvikling af høretelefoner, og det er det første af sin slags i Europa.

Læs også Et kig ind i Harmans helligste Vi fik mulighed for at besøge stedet, hvor JBL blev født. Og hvor firmaets højttalere stadig bliver skabt på Harmans akustiske udviklingscenter.

Som ingeniør, der har tilbragt hele min karriere i lydbranchen, er åbningen af vores nye lydtekniske laboratorium i Danmark et meget stolt øjeblik for mig,” siger Carsten Olesen, President of Consumer Audio hos Harman. “Ved at udvide vores danske hovedkvarter i Kvistgaard bygger vi infrastruktur og åbner for innovation, samarbejde og banebrydende resultater, der vil drive lydbranchen fremad. Lydteknologi er et af Danmarks stærkeste teknologiområder, og vi er glade for at skabe et sted for innovation i vores danske hovedkvarter.

PXL 20240528 111103121
Det var en stolt præsident for forbrugerlyd, Carsten Olesen, der kunne fortælle om det nye center. Carsten Olesen er dansk, men har gennem sin karriere arbejdet for Harman overalt på kloden. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Placeringen i Danmark er ikke tilfældig. Der findes mere end 60 bachelor- og kandidatuddannelser på danske universiteter og professionshøjskoler, hvor lyd er en væsentlig del af uddannelsesforløbet. Og kommer mere end 50 pct. af alt salg af høreapparater i verden fra danske producenter.

Annonce

For at skabe de bedste produkter er det vigtigt at inspirere og udfordre hinanden,” fortsætter Carsten Olesen. “Vi er nødt til at samarbejde med de bedste aktører og unge talenter i branchen. Ved at udnytte den dybe og rige historie inden for lydinnovation i Danmark ser vi frem til at samarbejde med DTU og andre danske universiteter samt DSC for fortsat at drive lydinnovation.

Testrum efter international standard

Det lydtekniske laboratorium i Kvistgaard omfatter et værksted, hvor ingeniører vil forske i og udvikle innovative teknologier. Der er også et såkaldt ”Diffuse Sound Chamber” til at designe og teste lydperformance i henhold til “Harman Listening Curve”, der er en global målestok for måling af lydkvalitet.

PXL 20240528 113244136
Dr. Sean Olive, der er en af verdens førende hovedtelefoneksperter, var med ved åbningen, hvor han fortalte om sit forskningsarbejde indenfor test af hovedtelefoner. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Det lydtekniske laboratorium vil beskæftige ingeniører fra hele verden, og et samarbejde med danske universiteter som DTU (Danmarks Tekniske Universitet) vil give mulighed for at arbejde med lokale, unge ingeniørtalenter.

Harman Kvistgard Audio Lab (3) Harman Kvistgard Audio Lab (2)
<
>
I det såkaldte "Diffuse sound chamber" kan prototyper på hovedtelefoner og hørepropper testes i simulerede akustiske omgivelser. (Forto: Harman)

Harman desuden blevet medlem af Danish Sound Cluster, der er en national organisation, som repræsenterer Danmarks lydindustri og fremmer bæredygtig vækst og innovation. Medlemmerne af Danish Sound Cluster spænder bredt, men de fokuserer alle på at forbedre folks liv gennem innovative lydløsninger inden for hørelse, akustik, støj, lydproduktion og oplevelser.

PXL 20240528 131226397
Der forskes ikke kun i hovedtelefoner. “I skal lige sige, hvor mange højttalere, I nu hører…” Det var et trickspørgsmål, da der var opstillet flere højttalere, der ikke var forbundet. I stedet for opbyggede soundbaren en overbevisende boble af lyd med hjælp fra tilsyneladende tilfældigt placerede trådløse højttalere. (Foto: John Alex Hvidlykke)

Lyd & Billede præciserer, at rejseomkostningerne til denne reportage blev betalt af producenten.
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Kun 4 kr

Efterårs tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i en måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
49,- / for 30 dage
93.25,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse

Professionel storvask til dine vinylplader

Mere high-end fra Marantz

Triangles nye pladespiller i flotte farver

Quad 33 og 303: Ikoniske 60'er-forstærkere i ny skikkelse

Retro-radioen gør comeback

Norsk DAC med ordentligt design

Pro-Ject præsenterer ny referencepladespiller

Nu kan du downloade højopløst musik på Qobuz

Moderne minianlæg i retrostil

Eksklusivt samarbejde

Den først i over 20 år

Måske har du brug for denne