TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Svinedyre Dan D’Agostino-forstærkere bliver endnu bedre

Teknologi fra flagskibsserien Relentless drypper ned på Momentum-forstærkerne fra high-end-producenten Dan D’Agostino.

forfatter
Publiceret 31/12/2021 - 17:30

Der er forstærkere, så er der high-end-forstærkere, og så er der ultra high-end-forstærkere. I den sidste kategori finder vi Dan D’Agostino, der for længst har forladt Krell – som han var med til at stifte – og som nu producerer hi-fi under eget navn.

Intet, der bærer hans navn, er billigt, og vi skrev tidligere i år, at effektforstærkerne i Progression-serien blev opgraderet med helt nye kredsløb og bedre udgangstrin.

Hvor stereotrinet S350 koster 35.000 euro, er stykprisen på monoforstærkeren M550 30.000 euro (man har brug for to af slagsen). Så nej, det er ikke billigt.

Og det bliver dyrere endnu. For nu er tiden kommet til at pudse Momentum-serien lidt op.

Læs også Spektakulær og svinedyr D’Agostinos nye forforstærker koster lige så meget som en Mercedes.

Nye Momentum

Stereoforstærkeren Momentum S250 og monoforstærkeren Momentum M400 er kendt for at være noget af det bedste på hi-fi-markedet. Men da ægte high-end ikke kender nogen grænser, så findes der også den endnu dyrere flagskibsserie Relentless allerøverst i hierarkiet. Hvad siger du til en monoforstærker til over to millioner kroner parret? Eller en forforstærker til halvanden million?

Ikke at vi på Lyd & Billede er ukendt med dyr hi-fi. F.eks. mono-rørforstærkerne The Lars Type Two: 37 watt til næsten en halv million kroner …

Dan D’Agostino har brugt erfaringerne fra udviklingen af Relentless og lader nu teknologien dryppe ned på Momentum-serien. De nye forstærkere hedder Momentum S250 MxV (stereo) og Momentum M400 MxV (mono, artikelbilledet), hvor tallet repræsenterer effekt målt ved 8 ohm.

Dan D’Agostino Momentum S250 MxV. (Foto: Dan D’Agostino)

Hvad er blevet opgraderet?

I MxV-versionerne af forstærkerne er alle de vigtigste dele blevet opgraderet: Ny strømforsyning samt nyt indgangstrin, driver-trin og udgangstrin.

Et nyt kredsløbsdesign på transformatoren skal give over 50 procent øget strømtilførsel med samme størrelse. Den ekstra strøm betyder mere overskud ved særlig dynamiske passager i musikken.

Indgangstrinet har også fået et helt nyt kredsløbsdesign, og vi ser også mere avancerede komponenter både i driver-trinet – som regulerer strømmen til effekttransistorerne – og i udgangstrinet.

Nye bipolære transistorer skal levere ti gange mere strøm end de oprindelige. Højere båndbredde giver bedre kontrol både i basområdet og i topfrekvenserne, med lavere forvrængning i begge ender af frekvensskalaen til følge.

De nye forstærkere opererer med klasse A-drift i et større effektområde, da de nye kredsløb og forbedrede køleribber gør, at forstærkerne kan tåle meget mere varme.

Udgangstransistorerne er hentet fra Relentless-serien, og antallet er også steget, hvilket betyder, at hver af dem belastes mindre, så hele udgangstrinet nu fungerer mere effektivt. Resultatet er ifølge Dan D’Agostino en “rigere, mere dynamisk og intim præsentation uanset musiktype”.

Transistorerne er blandt de hurtigste på markedet og har en enorm båndbredde på hele 69 MHz.

Som alle D’Agostino-forstærkere har Momentum S250 MxV og Momentum M400 MxV separate, direkte koblede balancerede kredsløb. Den mest nøjagtige kredsløbsplatform, som det er muligt at lave, ifølge producenten.

Læs også Technics R1 Men prisen er også det halve kongerige.

Priser og tilgængelighed

Men så var der lige det med priserne. Lad os bare sige, at vi håber, du har fået en klækkelig julebonus … Vi taler nemlig om 49.990 euro for stereoforstærkeren Momentum S250 MxV, mens stykprisen for monoforstærkeren Momentum M400 MxV er 44.990 euro.

Distributør i Norden er Audionord.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments

I er altså helt forkert på den vedr. Jura E8 maskinen; Hvis man vil have en mælkedrik, skal man da ikke flytte koppen, men bare lade den stå under udløbene i højre side – der kommer både kaffe og mælk ud fra de to udløb der, og det er ligegyldigt hvad der kommer først! HVIS man så kun ønsker en ren kaffemodel, bruger man udtagene i midten. Enten er jeres prøve eksemplar i stykker, eller I har forklaret det forkert… sorry to say…

Endelig fylder Burmester hullet med 218 og 216 Det tog sin tid, men nu er to nye forstærkere klar.
Mød ARNE Svenske Engström laver deres første integrerede forstærker.
Skotske fynesser i München Fyne Audio viste fuld vintagestil på High End-messen i München.
Sådan en kunne vi da godt tænke os! Den nye pladespillerreference MoFi MasterDeck og RIAA-trinet MasterPhono kunne vi godt tænke os i vores stereorack.
Hegels flagskibsforstærkere fornys Ny udgave af forstærkersættet H30 og P30.
High End 2022: Ny jernhøjttaler med spændende enheder Endelig kommer der en større udgave af den glimrende Jern. Og med helt vilde luksusenheder i.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend