Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Nagra fejrer 70 år med svimlende dyr pladespiller

Der bliver kun lavet 70 eksemplarer af Nagra Reference Anniversary Turntable – lige så mange, som producentens fylder år.

Skrevet af / 12/01/2022 - 17:30
Nagra fejrer 70 år med svimlende dyr pladespiller

I løbet af deres 70 år i branchen har Nagra primært været kendt for at lave noget af det bedste analoge optage- og afspilningsudstyr. Hvor Studer forsynede studierne med store 2 tommers multispors spolebåndoptagere, var det tospors og mono, Nagra stod for, og ikke mindst nogle af verdens bedste bærbare analoge optagere, meget anvendt i felten.

Men Nagra har også i høj grad forsynet hi-fi-markedet med produkter, bl.a. CD-afspillere, digitalkonvertere og forstærkere. Også pladespillerforstærkere. Men de har aldrig lavet en pladespiller. Før nu.

Nagra Reference Anniversary Turntable
Nagra Reference Anniversary Turntable med ekstern strømforsyning. Pris: Næsten 1,3 millioner kroner! (Foto: Nagra)

Nagra fejrer 70 år

Nu vil den schweiziske producent nemlig slå et slag for at markere deres 70 år lange analoge historie. Med deres første pladespiller nogensinde.

Med Reference Anniversary Turntable fejrer Nagra 70 år i branchen, og der produceres meget passende 70 eksemplarer af grammofonen. Men om de ligefrem bliver revet ned fra hylderne, må tiden vise, for prisen er til at få et hjertetilfælde af. Over 1,3 millioner danske kroner koster den. For mange ville det dermed blive et valg mellem at have en fed pladespiller eller et sted at bo …

Det er dog ikke den dyreste grammofon på markedet. Den pris (!) går til AV Designhaus‘ Dereneville VPM 2010-1, der koster ca. 3,75 millioner kroner!

Nagra Reference Anniversary Turntable
Foto: Nagra

Fire år under udvikling

Det er kun fire år siden, Nagra begyndte at lægge planer om at lave en pladespiller med deres varemærke. Heldigvis har de dygtige ingeniører, der mestrer fysik, mekanisk og elektronisk ingeniørkunst samt materialevidenskab. Vigtige kvalifikationer, når man giver sig i kast med at lave den perfekte grammofon.

Læs også High-end-forstærkere til halvanden million Gryphon lancerer et bæst på 1800 watt.

Drivværket

Drivværket er selve kernen i enhver pladespiller. Det inkluderer motorsystemet, og der er bred enighed om, at flere motorer er bedre end én, fordi eventuelle ujævnheder i den ene vil blive udlignet af den anden. Nagra har valgt to mekanisk adskilte, børsteløse motorer med kraftigt drejemoment.

Motorsystemet alene vejer hele 11,2 kilo, og det skal ifølge Nagra give uovertruffen hastighedsnøjagtighed.

Nagra Anniversary Reference-turntable drive & platter
Foto: Nagra

Hastighedsoptimering

Ud over motorsystemet anvendes avanceret teknologi til at holde hastigheden stabil. Et accelerometer overvåger det flydende chassis og sikrer, at det holder sig helt stabilt. Derefter kontrolleres hastigheden inden for 20 afspilningssekunder i forhold til et præcisionsur (oscillerende kvartskrystal), og enhver afvigelse fra denne absolutte hastighedsreference vil blive korrigeret.

Pladespilleren vil ikke foretage hastighedskontrol under musikafspilning for at forhindre støj fra tandhjulene, mens man hører musik.

Nagra har udstyret grammofonen med et display (de kalder det et modulometer), der gør det let at kalibrere og indstille pitch-kontrol.

(Foto: Nagra)

Remsystem inspireret af spolebåndoptager

Nagra er som nævnt mest kendt for deres spolebåndoptagere, og det er også her, de har hentet inspiration til konstruktionen af remsystemet i Reference Anniversary Turntable.

Den ikoniske Nagra IV-S spolebåndoptager har været udgangspunktet, men da leverandøren af remmene til den ikke længere findes, har Nagra lavet en kemisk analyse af materialerne i remmene og rekonstrueret dem meget præcist. Nagra gør honnør til spolebåndoptageren ved at kalde remsystemet Nagra IV – LXX Caliber.

Tallerkenen

Selve pladetallerkenen er også en kritisk del af en grammofons konstruktion, fordi den er bindeleddet mellem LP-pladen og drivværket.

Her har Nagra forsket i materialer, og til skelettet er man endt med en legering, der bruges inden for luft- og rumfart. Nærmere bestemt et materiale kaldet Exium AM, som ikke indeholder jern, men alligevel har næsten samme massetæthed som støbejern (60 procent mere end titanium). Samt “ekstreme dæmpningsegenskaber”, ifølge producenten selv. Materialet kan kun formes til den ønskede form gennem hurtig rotation i en centrifugalstøbemaskine.

Det utrolig stabile tallerkenskelet vejer 6,5 kilo og er den første hi-fi-komponent lavet af Exium AM-legeringen.

Nagra Reference-turntable-caliber
Foto: Nagra

Til toppen af tallerkenen er valget faldet på et låg i 22 mm tyk antistatisk, gennemsigtig metakrylatplast. Ligesom på såkaldte skeleton-armbåndsure lader det én se ind i drivværket og studere mekanikken. Også inspireret af ure er ordene “Swiss Made” indgraveret.

Præcision hele vejen

Der er heller ingen tilfældigheder ved resten af konstruktionen. Fra centerspindelen i ekstra hårdt stål med en finslebet overflade til det avancerede kuglelejesystem og det dobbelte chassis i solidt luftfartsaluminium.

For ikke at tale om strømforsyningen, der bruger en superkondensator som strøm-buffer og dermed giver lige så ren strøm, som et batteri ville have gjort. Det er langt bedre end at sætte strømforsyningen direkte i stikkontakten, ifølge Nagra. En superkondensator leverer også strøm meget hurtigere end et batteri, hvilket kan have meget at sige for dynamikken i musikken.

Strømforsyningen bruger en superkondensator. (Foto: Nagra)

Så er der tonearmen, som er af to lag kulfiber adskilt af et lag træ imellem. Træet er brugt til at forme armen, men fordi det har en anden resonansfrekvens end kulfiber, vil træet og kulfiberen også dæmpe hinandens resonanser. Resultatet er en ultrastiv arm med lav resonans, som sørger for, at det lave elektriske signal fra pickuppen opfanger absolut minimal støj eller påvirkning på vej til forstærkeren.

Endelig har Nagra Reference Anniversary Turntable en vægt i rent kobber, som lægges på pladen og modvirker eventuelle buler.

Nagra-Reference-Anniversary-arm
Foto: Nagra

Pris og tilgængelighed

Prisen på Nagra Reference Anniversary Turntable er som nævnt ikke for børn: 1.340.600 danske kroner. Den vil være tilgængelig i løbet af første kvartal, og trods et begrænset oplag på 70 enheder er den endnu ikke udsolgt. Med andre ord: Du kan stadig nå at sælge huset og købe dig en …

nagraaudio.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Japansk high-end i ren klasse A

Se Brian Enos farverige pladespiller

Lækker integreret sag med 250 W

Moderne hi-fi klassikere

Roon med vild musikstreamer

Yamaha-produkter bliver Roon-godkendt

Lyden af 725 hk og 1420 watt

Anlægget der erstatter soundbaren

Smukke rørforstærkere fra Jadis

Vanvittig forstærker fra Linn

WaveLab 12: Den største opdatering nogensinde

Vild, vildere, Goldmund

0
Scroll to Top