TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
EFTERÅRSTILBUD: 3 UGER FOR 3 KR
Nyhed

Nye Gryphon-forstærkere: Commander og Apex

Gryphon lancerer et bæst på 1800 watt.

forfatter
Publiceret 11/01/2022 - 21:52

De er ikke ligefrem kendt for budgetforstærkere. Danske Gryphons mindste integrerede forstærker koster lige så meget som mange andre producenters flagskibe. Men de er heller ikke kendt for at indgå så mange kompromiser, og det har de næppe gjort her heller.

For hvad siger du til en forforstærker til 350.000 kroner? Ganske vist fordelt på to kabinetter, men alligevel. Eller et par monoforstærkere, der deler 1800 watt effekt ud – i 1 ohm – og koster 1,25 millioner? Synes du det er lige i overkanten, så findes der en stereoversion til den halve pris. Og den halve vægt – lidt over 200 kilo …

(Foto: Gryphon)

Gryphon tager, som man nok kan forstå, high-end meget seriøst, og at høre Gryphons største anlæg med Antileon og Mephisto er en oplevelse, man husker.

Antileon og Mephisto vil for evigt stå som milepæle i Gryphons historie, men nu er der nye flagskibsforstærkere på vej. Apex på billedet ovenfor laves i en mono- og en stereoudgave, og er som nævnt i stand til at levere op til 1800 watt effekt i mono. Forstærkeren er designet af Flemming Rasmussen, og kredsløbet er udviklet af Tom Møller.

GRYPHON_APEX_BACK_CABLES-scaled GRYPHON_APEX_OPEN-scaled
<
>
(Foto: Gryphon)

Den massive forstærker på godt 200 kilo, som her er vist hvilende på en StandArt Apex Amplifier-platform til 6.500 euro, er bygget op med 128 bipolære transistorer og hele 2 farad kondensatorkapacitet, som sammen med fire 2000 VA transformere sørger for enorme strømreserver.

Varmt bliver det nok også, for Apex-forstærkerne kører i klasse A, så længe ejeren vil. For Green Bias, som Gryphon kalder det, kan justeres efter de højttalere, man bruger, og faktorer som rumstørrelse, volumen og dynamisk omfang, men selvfølgelig også ens egen smag.

(Foto: Gryphon)

Der findes desuden en tilhørende forforstærker, der meget passende hedder Commander. Den består af to kabinetter, hvoraf det ene er strømforsyningen til hver af de to analoge kanaler, med i alt fire transformere. To af dem er reserveret til kommende lydkilder fra Gryphon, formentlig i samme kompromisløse kvalitet som Commander og Apex.

Læs også Gryphon Diablo 120 Danske Gryphon nagler dig til væggen med en djævelsk god forstærker, måske den allerbedste i sin klasse.

Forforstærkeren er et rent linjetrin med Gryphons dual mono-design med en ren klasse A indgangs-buffer, kendt fra forforstærkeren Pandora, hvor signalet kun går gennem to transistorer og en enkelt modstand, for mindst muligt tab og mest mulig åbenhed og transparens.

(Foto: Gryphon)

Commander har en 4,3 tommers touch-skærm på fronten og flere opsætningsmuligheder, deriblandt Green Bias-justeringerne på Apex-forstærkerne, og indholdet på skærmen skaleres efter afstanden til brugeren (!).

Chassiset er bygget op af bitumen, aluminium og en sandwich med et dæmpende materiale kaldet Kerrick samt flydende printplader for at holde resonanser og vibrationer væk fra følsomme kredsløb.

GRYPHON_COMMANDER_POWER_BACK-989x989 GRYPHON_COMMANDER_PRE_2_DETALJE_3-989x989 GRYPHON_COMMANDER_PRE_2_BACK-989x989 GRYPHON_APEX_DETALJE_3-scaled
<
>
(Foto: Gryphon)

Gryphon er begyndt at producere Commander og Apex til levering i 2022, og her er priserne i euro:

 • Apex Stereo Power Amplifier: 82.500 euro
 • Apex Mono Power Amplifier: 165.000 euro pr. par
 • Commander Preamplifier + Commander PSU: 52.500 euro
 • StandArt Apex Amplifier Stand: 6.500 euro

* Priserne er globale referencepriser og kan være underlagt lokale skatter og afgifter.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

3 uger 3 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 672 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.
For øje og øre Hos den skandinaviske designvirksomhed Poasana er ideen om et sundt lydmiljø en vigtig komponent for at opnå øget livskvalitet og generel velvære.
Jo, du har også råd til et forstærkersæt Et forstærkersæt med separate komponenter til samme pris som en mellemgod multirumshøjttaler? Det kan faktisk godt lade sig gøre!
Måske den bedste i sin klasse McIntosh har opdateret MA9000 til 9500, og gjort vores yndlingsforstærker mere alsidig, og bare endnu bedre.
Ny Platinum 3G-serie fra Monitor Audio Monitor Audio fejrer 50 års jubilæum og lancerer nye flagskibshøjttalere.
Ny 700-serie med højttalere fra Bowers & Wilkins Henter teknikken fra high-end højttalerne i 800-serien.
Nu bliver Lyngdorf-forstærkeren endnu bedre Med Tidal Connect og fuld decoding af MQA-filer bliver den kompakte forstærker et endnu bedre køb
Følg Lyd & Billede