Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Nyhed

Effektforstærker for de udvalgte

Goldmund Telos 2800 er en ener - men du skal bruge to til stereo.

Skrevet af / 17/01/2024 - 12:00
Effektforstærker for de udvalgte

Goldmund laver hi-fi i en klasse for sig. Ikke blot er udstyret uomtvisteligt af meget høj kvalitet, men det schwiziske firma gør sig gang på gang bemærket med en finish og en pris, der ikke har sin lige i denne verden.

Seneste skud på stammen er effektforstærkeren Telos 2800. Med et kabinet i 12 mm tykt aluminium og en vægt på 59 kg er vi visuelt i Ingvar Cronhammar-klassen.

Udgangeseffekten er opgivet til henholdsvis 365 W i 8 ohm og 450 W i 4 ohm. Det er en pænt høj effekt, men ikke uhørt. Og den harmoniske forvrægning, der er opgivet til 1% ved fuld effekt, er faktisk også set overgået af mere ydmyge forstærkere.

Læs også Kærlige tæsk til dine højttalere Britisk finesse møder østrigsk effektivitet i en magtfuld og dynamisk forstærker, der kan sætte dine højttalere på plads.

Men de schweiziske ultra-high end-specialister er ikke i tvivl om, hvor de vil hen – og hvad det skal koste. På firmaets hjemmeside kan man læse om, hvordan forstærkeren er bygget op omkring en 3,2 kilowatt ringkernetransformator og en kondensatorbank på 109.600 uF. Og selvfølgelig er kondensatorerne specialfremstillede med Goldmunds navnetræk.

Den slags har en pris, og en Telos 2800 koster 155.000 schweiziske franc, svarende til ca. EUR 123.000. Eller tæt på en million danske kroner. Og da det er en monoforstærker, skal der to styk til stereo. Gang selv op, hvis du har tænkt dig at bruge den i hjemmebiografen…

Læs også Den mest vanvittige forstærker vi har set 2000 watt i tre kabinetter.

Set i det lys virker den voldsomme McIntosh MC2.1KW, som vi skrev om i sidste uge nærmest billig. Den koster blot omkring en fjededel af Telos 2800.

Bagfra ser man køleprofilen, der er integreret i det 12 mm. tykke kabinet. (Foto: Goldmund)

Da Goldmund Telos 2800 er en ren effektforstærker, skal du også bruge en matchende forforstærker. Her virker Goldmund Mimesis Signature som et nærliggende – og relativt økonomisk – valg. Faktisk kan du købe to Telos 2800 og én Mimesis Signature og lige akkurat holde udgiften under to millioner danske kroner.

Hvis du slet ikke vil gå på kompromis, skal vi for god ordens skyld nævne, at Goldmund har en endnu mere ekstrem forstærker på programmet, nemlig Telos 8800. Men den er ikke billig.

Mere info: Goldmund

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Japansk high-end i ren klasse A

Se Brian Enos farverige pladespiller

Lækker integreret sag med 250 W

Moderne hi-fi klassikere

Roon med vild musikstreamer

Yamaha-produkter bliver Roon-godkendt

Lyden af 725 hk og 1420 watt

Anlægget der erstatter soundbaren

Smukke rørforstærkere fra Jadis

Vanvittig forstærker fra Linn

WaveLab 12: Den største opdatering nogensinde

Vild, vildere, Goldmund

0
Scroll to Top