Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Årets bedste forstærkere

I dag er det blevet mere kompliceret at købe forstærker. Der er mere at huske på, så her er en kort guide til de mest almindelige typer.

Skrevet af / 27/11/2015 - 06:00
Årets bedste forstærkere

Før i tiden var det enkelt. Man bestemte sig for en prisklasse og valgte den kraftigste og mest passende forstærker til højttalerne. Nu har alt har ændret sig, og man er nødt til at tænke over, om man har brug for at have streaming, DAC (digitalkonverter), pladespillerindgang og hovedtelefonforstærker indbygget.

Hertil kommer selvfølgelig ønsket om lydkvalitet og effekt nok til at drive et par gode højttalere uden problemer.

Markedet har ændret sig dramatisk de seneste år. Den traditionelle tokanals integrerede analoge forstærker findes endnu, men folks behov har forandret sig, og nu skal mange have streaming indbygget. Samtidig er de gamle analoge lydkilder på vej ud – dog ikke pladespilleren – og så har man brug en digitalkonverter, også kaldet en DAC. Helst indbygget.

Salget af gode hovedtelefoner står stærkt, og derfor er det ikke så underligt, at mange efterspørger en god indbygget hovedtelefonforstærker.

 

Tokanals integreret forstærker

Den allerbilligste forstærker er en lille 30 eller 40 watt analog forstærker til mellem 1.000 og 2.000 kroner. Mere end nok for de fleste, der vil udskifte en aldrende model og bare har brug for lyd i højttalerne.

Integrerede forstærkere har stort set kun analoge lydindgange, mens nogle også har phono-indgang, og de dyreste koster langt over 100.000 kroner. Men de fleste forbrugere har fået øjnene op for en ny generation af forstærkere …

 

Forstærker med DAC

Den klassiske forstærker er gerne eksemplificeret i NAD 3020 og dens mange efterfølgere. “Folkeforstærkeren” par excellence er fulgt med tiden og findes nu i en D-udgave med indbygget DAC og USB-indgang til den bærbare.

Den får konkurrence fra en lang række andre forstærkere, der alle har indbygget DAC – simpelthen fordi efterspørgslen stiger, efterhånden som flere og flere får adgang til musik-streaming. Så er det ikke længere nok med den gode, gamle dampmodel. Derfor er udvalget af forstærkere med indbygget DAC stigende. I alle prisklasser, for behovene ændrer sig i takt med adgangen til nye kilder. Hvoraf de fleste er digitale.

 

Streaming

Trådløs afspilning af lyd er på kort tid blevet noget, som alle benytter sig af. Streaming begyndte for alvor med Spotify, som siden har fået konkurrence fra bl.a. Tidal (WiMP) og Apple Music. Derfor har mange af forstærkerne derude indbygget streaming i form af enten Ethernet-tilslutning til husets router eller trådløst til husets Wi-Fi-netværk.

Små streaming-enheder og routere som Apple AirPort Express løser problemet for dem, der ikke har en forstærker, som understøtter streaming. Men flere og flere forstærkere kommer med det indbygget, og priserne starter ved cirka 5.000 kroner for en trådløs forstærker.

Apple-brugere gør klogt i at kigge efter forstærkere med streaming via AirPlay. Så kan de streame musikken ukomprimeret og dermed få bedre lydkvalitet.

 

Rørforstærkere

Engang var der vakuumrør overalt – i tv-apparater, computere, jagerfly og forstærkere. I dag lever de i bedste velgående i forstærkere til kendere. Rørforstærkerne har overlevet i generationer, simpelthen fordi mange kan lide deres organiske lyd. De fleste af dem er lavet til entusiaster, som gerne bruger femcifrede beløb på en forstærker.

Nogle af producenterne er fulgt med tiden, og nu findes der også rørforstærkere med både DAC og phono-indgang. Altså det bedste fra to verdener.

 

Vores anbefalinger

På de følgende sider finder du de forstærkere, vi bedst kunne lide i 2015. Alle som én er blandt de bedste i deres klasse og kan varmt anbefales til enhver, der vil have noget med bedre lydkvalitet, end discountprodukterne kan give.

Alle opgivne priser er baseret på den gennemsnitlige markedspris pr. oktober 2015.

 

Vurderede produkter

Følgende produkter var med i konkurrencen om priserne i kategorien Årets Bedste Forstærkere:

De er alle blandt de bedste i deres klasse og kan varmt anbefales.

 

KONKURRENCE: Vind “Årets Bedste”-produkter

 

Årets topklasse-forstærker

Hegel_H160_front

Hegel H160

Hegel H160 er veludstyret med digitalindgange og AirPlay. Og er desuden en kanongod forstærker, som ikke lader sig skræmme af det hårde prissegment.

H160 har fået en kraftig opgradering af forforstærkertrinet i forhold til forgængeren H200 for at opnå endnu bedre og renere lyd; en avanceret DAC, der ordner konverteringen fra de mange digitalindgange (tre optiske, en koaksial og en USB); og endelig understøttelse af Apples AirPlay. Den kan kobles til hjemmenetværket med Ethernet-kabel, og – voila! – så kan der afspilles musik direkte fra iPhone, iPad eller iTunes.

Desuden har H160 som den første Hegel-forstærker fået hovedtelefon-udgang, og den er rigtig god. Det er den samme, som sidder i HD12, og den giver glimrende lyd i eksklusive hovedtelefoner.

Digitalt mod analogt
Hvis du vil spare penge på signalkabler og en ret dyr DAC, så brug de digitale indgange på H160. De lyder bedre end ubalanceret RCA sammen med Hegels digitalkonverter HD12, og selv om XLR giver mere tredimensionel lyd end RCA, så er der ingen fordel i forhold til digitale kabler. Måske med undtagelse af USB, som på H160 er begrænset til 96 kHz opløsning mod 192 kHz på HD12.

AirPlay er fra Apples side begrænset til 44,1 kHz, altså ren cd-kvalitet. Alligevel er det overraskende, hvor godt H160 lyder med AirPlay.

Drømmelyd
Den slår forgængeren H200 – og mange andre forstærkere i denne prisklasse – eftertrykkeligt, hvad ren lydkvalitet angår. Opløsningen, især i overtonerne, er en helt anden. Instrumenter får en mere naturlig udklingning, og det musikalske rum er tredimensionelt og luftigt. Læg hertil en fyldig, varm gengivelse af alt fra bas-instrumenter til de lyseste sopraner i et drengekor, og der er ingen tvivl om, at det her er en kanongod forstærker.

H160 har desværre ikke helt så mange kræfter som forgængeren. Da må man op i den dyrere H360, hvor man også får endnu mere ro i lydbilledet. Men H160 er en del billigere og dermed et større kup. Når den så ovenikøbet har masser af digitalindgange og trådløs streaming med AirPlay, så er der ikke nogen forstærker til prisen, jeg hellere ville have.

Samlet vurdering (1-6): 6
Pris: 21.995 kroner
Web: radioactiv.dk
Læs testen her

 

 

Årets high-end forstærker

Mark Levinson No 585

Mark Levinson No. 585

Dine ører vil føles, som om de er lavet af guld, når du hører denne længe ventede forstærker fra den amerikanske legende.

Den længe ventede integrerede No. 585 er en direkte efterkommer af No. 383, men med et nyt design baseret på forstærkermodulet fra den 300 watt stærke effektforstærker No. 532H.

Forstærkeren leverer 200 watt pr. kanal og skal kunne holde effekten kontinuerligt, også når impedansen falder til 2 ohm. Noget, der kræver en stabil strømforsyning og et kraftigt konstrueret udgangstrin. Det burde være nok til selv tungtdrevne højttalere, med en mulig undtagelse af elektrostathøjttalere med meget lav impedans. Typisk 1 ohm eller lavere.

Den væsentligste forskel i forhold til No. 383 er en indbygget digitalkonverter til digitale lydkilder. Mark Levinson har valgt den samme digitalprocessor fra ESS, som anvendes i de fleste high-end DAC’er, og den kan arbejde med op til 32 bit dybde og op til 192 kHz. Det sænker støjgulvet betragteligt og øger potentielt dynamikken og til dels opløsningen.

Lydkvalitet
Den nemmeste måde at beskrive lyden af No. 585 på er mægtig dynamik og krystalklart lydbillede. Ligesom No. 532 og 532H, som vi tidligere har testet, har forstærkeren benhård kontrol. Den fik lov til at prøve kræfter med forskellige højttalere, fra Audiovector SR3 AA til Sonus faber Lilium, og tog fuldstændig kontrol over dem alle fra første takt.

Åbningsnummeret “Foam Home” fra Steve Gadds 70 Strong har en ganske tung basgang og et meget fremtrædende trommespor. Her gravede No. 585 en basdynamik frem, som vi sjældent har hørt magen til, og smækkede lilletrommens hårde klang lige op i ansigtet, mens stortrommen masserede mellemgulvet. Med total kontrol.

Mark Levinson-forstærkeren er lidt hurtigere og bassen strammere end på McIntosh MA8000, som på sin side har en varmere, mere organisk klang. Og den er mærkbart kraftigere end Ayre AX-5.

Referencelyd
No. 585 er endnu en milepæl fra Mark Levinson. Ligesom den udgåede, men stadig eftertragtede No. 383 leverer den en lydkvalitet, der vil blive efterspurgt i lang tid fremover. Med en særdeles god DAC og guddommelig lydkvalitet mangler den ikke noget – bortset fra pladespillerindgang.

Desværre er den dyr og møder hård konkurrence i prisklassen omkring 100.000 kroner, men vi tøver alligevel ikke med at udråbe Mark Levinson No. 585 til den bedste integrerede forstærker, vi har hørt.

Samlet vurdering (1-6): 6
Pris: 110.000 kroner
Web: harman.dk
Læs testen her

 

Tre hurtige tips

Watt og deslige
Effekt er som hestekræfter. Det er bare et tal, hvis det ikke sættes ind i en sammenhæng. Derfor er det ikke helt let at sige, om man har brug for 50 eller 150 watt.

Et godt udgangspunkt er at se på, hvor højt man har brug for at spille, hvor stort rummet er, og hvor effektive højttalerne er. Spørg i butikken, for højttalere med en følsomhed på 85 dB og 4 ohm belastning suger væsentligt mere kraft ud af en forstærker end tilsvarende højttalere med en følsomhed på 90 dB og 8 ohm belastning.

Har du brug for en DAC?
Med flere og flere digitale lydkilder stiger behovet for digitale indgange. Mange forstærkere har en indbygget digitalkonverter – DAC – som accepterer alle digitale lydkilder og understøtter højopløste lydfiler (24 bit og mindst 96 kHz) via en af digitalindgangene. F.eks. USB-indgangen, som man slutter den bærbare til, når man bruger Spotify eller Tidal som kilde i musikanlægget.

DAC’er findes også uden forstærker for dem, der foretrækker fleksibiliteten ved separate komponenter.

Pladespillerindgang
Da cd-salget tog fart, forsvandt pladespillertilslutningen fra forstærkerne. Nu er den på vej tilbage, idet vinylsalget er for opadgående igen. Er du en af dem, der spiller lp’er, gør du klogt i at tjekke, hvilken slags pladespillerindgang forstærkeren har. Det mest almindelige er indgang til pladespillere med MM-pickup (Moving Magnet), mens andre har indgang til MC-pickup (Moving Coil), og nogle til begge typer.

Entusiaster foretrækker som regel en separat pladespillerforstærker, men for de fleste af os duer den indbyggede fint.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Nu kan du linke til alle musiktjenester på én gang

Endelig en prisvenlig Roon-streamer!

En DAC i samuraiernes fodspor?

Denne lille boks kan gøre dine gamle B&O-højttalere "trådløse"

Den ultimate forstærker

High-end forforstærker med moderne streaming

McIntosh opdaterer forforstærkeren

Kompakt hi-fi i stilrent design

Lenco bejler til vinylelskere

Pladespiller til sheiker og baroner

Astell&Kern: Musikafspiller i guld!

1500 gæster så hi-fi i København

0
Scroll to Top