TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
SOMMERTILBUD PÅ LB+
Nyhed

Nikon Z9 bliver ekstremt

Nikon lancerer det professionelle kamera Z9 og to nye objektiver.

forfatter
Publiceret 28/10/2021 - 20:02

Normalt er professionelle kameraer som dette lynhurtige kameraer, hvor høj skudtakt og fokuspræcision er prioriteret frem for opløsning og billeddynamik. Sådan er det ikke med det kommende Nikon Z9, der både har ekstrem skudtakt og høj opløsning.

Z9 bliver Nikons flagskib blandt de spejlløse full-frame-kameraer og er et rendyrket professionelt kamera med 45,7 megapixel CMOS-billedsensor, 3D-følgefokus, video-optagelse i 8K med 24-60 fps og i 4K med 24-120 fps samt op til 20 raw-billeder i serie uden beskæring.

Det er også det første kamera, der kan skyde 120 fps, men det er så med 11 megapixel opløsning.

Z9 vil altså efter alt at dømme blive et kamera, der kan bruges til en sportsbegivenhed den ene dag, hvor fart er vigtigt, i studiet den næste dag, hvor opløsning og dynamik er vigtigere, og i skoven dagen efter for at jagte sjældne dyr.

Z9, fakta
 • Ny stablet 45,7 Mp full-frame CMOS m. billedstabilisering
 • Expeed 7-processor
 • 20 fps raw, 30 fps jpeg, op til 1.000 billeder
 • 120 fps med 11 Mp opløsning
 • 493 fokuspunkter med 3D-fokus
 • 8K video med 24-60 fps
 • 12 bit raw 8K med 60 fps (kommer i en opdatering)
 • 4K-video med 24-120 fps
 • ProRes 422 HQ-optageformat
 • 10 bit 422 N-Log og HLG
 • Elektronisk lukker ned til 1/32.000 s
 • Vejrbestandigt hus i magnesiumlegering
 • 20 % mindre end Nikon D6
 • ISO 64-25.600, kan udvides til ISO 32-102.400
 • Pris: 47.990 kr.
Z9_back Z9_24-70_2.8_top Z9_front_sield_closed
<
>

Som man kan se af specifikationerne, har Nikon noget at have det i, når de siger, at det er det mest avancerede kamera, de nogensinde har lavet.

Den nye fokusalgoritme kan genkende op til ti forskellige motivtyper (øjne, ansigt, overkrop, hund, kat, fugl, fly, tog, bil og motorcykel) i samme billede samtidig, og man kan vælge et eller flere af motiverne i autofokusmenuen.

Kameraet har to kortpladser til CFexpress-kort, netværkstilslutning, HDMI, indbygget GPS og Wi-Fi-overførsel til software, server eller SnapBridge, og det har en forbedret OLED-søger med 120 Hz og op til 3000 nit lysstyrke.

Touch-skærmen bagpå er vipbar, også i portrætformat, og flere af knapperne er belyst for bedre læsbarhed i mørke.

To nye objektiver

Samtidig med Z9 udsender Nikon to nye objektiver til full-frame-kameraerne i Z-serien.

Nikkor Z 100-400 mm f/4.5-5.6 VR S er en helt ny telezoom med en smart løsning til at bevare tyngdepunktet, når man zoomer. Linse-elementerne indeni skubbes simpelthen fra hinanden, når man zoomer ind, så kameraet ikke bliver fronttungt.

Telezoomen har 5,5 trins billedstabilisering, og nærgrænsen er opgivet til 75 cm ved 100 mm og 98 cm ved 400 mm. Zoomen er prissat til 23.990 kroner.

Nikon udsender også en ny normalzoom, Nikkor Z 24-120 mm f/4 S, som er en handy zoom med udvidet rækkevidde og blænde f/4.0 over hele brændviddeområdet. Den er vejrbestandig og har en nærgrænse på 39 cm, men har ikke billedstabilisering.

Ifølge Nikon bør focus breathing stort set være elimineret, så udsnittet ikke ændrer sig, når man fokuserer. Objektivet vil koste 9.490 kroner.

Objektivadapteren FTZ II er en ny version af FTZ, hvor den upraktiske klods nedenunder er fjernet, så den er lettere at håndtere, og så den passer bedre til kameraer med vertikalgreb. Såsom Z9. Adapteren koster 2.199 kroner.

 

Z 400 mm f/2.8 TC VR S og ny køreplan

Nikon fortæller desuden, at de arbejder på en Z 400 mm f/2.8 TC VR S, som er en professionel tele til sport og dyreliv med en indbygget 1,4x telekonverter.

Den vejrbestandige tele har ikke fået nogen lanceringsdato, men er med i Nikons køreplan for kommende objektiver. Sammen med bl.a. en 600 mm, en 800 mm samt en 12-28 mm og en 200-600 mm.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Capture One Mobile klar til iPad Nu kan du redigere som en prof på iPad’en.
Lettere Nikon-tele med lang rækkevidde Nikons nye 400 mm har indbygget billedstabilisering og lav vægt.
Ud af mørket Er du træt af billedstøj og matte, udtværede farver, så er Logitech Litra Glow et billigt bud på løsningen.
Optag i 4K med Nikon Z30 Vloggere og indholdsleverandører har fået et nyt værktøj.
Nyt kamera til ferien? Tjek vores top 10-liste! Et godt kamera giver dig bedre billeder. Tag et af vores udvalgte med på årets sommerferie.
Nye stabilisatorer fra DJI DJI RS 3 og RS 3 Pro er tilpasset systemkameraer.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend