TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
EFTERÅRSTILBUD: 3 UGER FOR 3 KR
Nyhed

The Oscars 2022: Her er vinderne!

Det blev ikke nogen norsk eller dansk Oscar-festaften, men en slagfærdig Will Smith sørgede for underholdningsværdien.

forfatter
Publiceret 28/03/2022 - 11:35

Opdateret …

Efter to coronaprægede undtagelsesår løb et mere (men ikke helt) normalt Oscar-show af stablen i aftes, det 94. i rækken.

Set med skandinaviske øjne var der ikke meget at glæde sig over. Hverken den norske Verdens værste menneske (nomineret til to priser) eller den danske Flugt (nomineret til tre priser) vandt i nogen af kategorierne. Apple TV-filmen CODA vandt prisen for årets bedste film, Jane Campion vandt prisen som bedste instruktør med Netflix-filmen The Power of the Dog, og storfilmen Dune løb af med fem priser.

Men det, alle vil tale om efter aftenens skandaløse show, er at Will Smith gik amok, efter at komikeren Chris Rock formastede sig til at lave en joke om Smiths kone, Jada Pinkett Smith.

Pinkett Smith, som lider af en sygdom, der resulterer i hårtab, så ikke videre fornøjet ud, efter at Chris Rock fortalte, at han glædede sig til at se hende i G.I. Jane 2 (i G.I. Jane optrådte Demi Moore som kronraget soldat). Efter lidt påtaget latter gik Will Smith direkte op på scenen og stak en perpleks Rock en lussing.

Keep my wife’s name out of your fucking mouth!” sagde han.

Kort tid efter var Will Smith igen på scenen, denne gang for at modtage en Oscar for bedste mandlige hovedrolle (King Richard), hvor han holdt en tårevædet takketale, gav en slags undskyldning for sit vredesudbrud og sagde, at han håber, han bliver inviteret igen.

Der kom ikke nogen undskyldning til Chris Rock, men Smith refererede til en samtale, han tidligere på aftenen havde haft med skuespillerlegenden Denzel Washington:

“Denzel said to me a few minutes ago, ‘At your highest moment, be careful, that’s when the devil comes for you’.”

Ironisk nok handler en af årets mest nominerede film, Jane Campions The Power of the Dog, netop om misforstået mandlig maskulinitet, og hvordan frustrerede og følelsesmæssigt afstumpede mænd udtrykker deres maskulinitet.

Læs også En af Netflix’ bedste film En glimrende, sammenbidt Cumberbatch i et ætsende, mellemmenneskeligt Campion-drama.

Chris Rock har efter hændelsen udtalt, at han ikke vil anmelde Smith, men nu ser det ud til, at politiet i L.A. muligvis vil efterforske sagen på egen hånd. Oscar-akademiet har i en pressemeddelelse udtalt, at de tager afstand fra vold, og der spekuleres nu i, om Smith vil blive frataget sin pris.

Mandag aften kom Akademiet med en opdateret udtalelse, hvor skruen blev strammet:

“Akademiet fordømmer Smiths handlinger under gårsdagens show. Vi har iværksat en formel undersøgelse af hændelsen og vil overveje yderligere handlinger og konsekvenser i henhold til vores retningslinjer og gældende lov i staten Californien.”

Nu er der kun én ting tilbage at gøre: Sætte sig godt til rette i lænestolen og vente på, at Sean Penn i løbet af dagen live-streamer, når han smelter sine to Oscar-statuetter om!

Her er årets Oscar-vindere

 • Bedste bearbejdede manuskript: Sian Heder for CODA
 • Bedste originalmanuskript: Kenneth Branagh for Belfast
 • Bedste kostumedesign: Jenny Beavan for Cruella
 • Bedste internationale spillefilm: Drive My Car
 • Bedste mandlige birolle: Troy Kotsur for CODA
 • Bedste animerede spillefilm: Encanto
 • Bedste visuelle effekter: Dune
 • Bedste kvindelige birolle: Ariana DeBose i West Side Story
 • Bedste lyd: Dune
 • Bedste originalsang: “No Time to Die”
 • Bedste korte dokumentar: The Queen of Basketball
 • Bedste originale soundtrack: Hans Zimmer for Dune
 • Bedste animerede kortfilm: The Windshield Wiper
 • Bedste kortfilm: The Long Goodbye
 • Bedste sminke og hår: The Eyes of Tammy Faye
 • Bedste klip: Dune
 • Bedste produktionsdesign: Dune
 • Bedste dokumentarfilm: Summer of Soul
 • Bedste kvindelige hovedrolle: Jessica Chastain i The Eyes of Tammy Faye
 • Bedste mandlige hovedrolle: Will Smith i King Richard
 • Bedste instruktør: Jane Campion for The Power of the Dog
 • Bedste film: CODA

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Skriv en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Seneste nyt fra Montana! Kevin Costner & Co. sadler hestene op til en ny omgang cowboy-intriger.
Jærven lever igen! Men Hugh Jackmans Wolverine var ikke død! I 2024 genopstår helten med de knivskarpe kløer i Deadpool 3.
Nu har de "klonet" stemmen til Darth Vader ved hjælp af kunstig intelligens James Earl Jones går på pension, men hans stemme bevares ved hjælp af AI-teknologi!
Endelig er The White Lotus tilbage! Fik du ikke nok af arrogante, narcissistiske, hvide rige turister på Hawaii, så er konceptet snart tilbage på din TV-skærm.
Jeff Bridges i storform! Jeff Bridges beviser at alder kun er et tal. Han er fremragende som pensioneret superspion i mini-serien baseret på en roman af Thomas Perry.
Fascinerende dårlig! Med 'Fenris' forsøger Viaplay sig med et klodset indlæg i den betændte norske ulvedebat – og ender med at servere en fuldstændig uinteressant og uengagerende historie.
Følg Lyd & Billede