TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse Cruella

Herligt infam Cruella

En outreret Emma Stone gør rebootet af 101 dalmatinere til en sand fornøjelse.

forfatter
Publiceret 26/05/2021 - 15:05
Karakter
Komedie
Cruella

Disney har fået en guldgrube ud af at genindspille deres mest kendte tegnefilmsklassikere. Men i stedet for et rent live-remake får vi med Cruella en af Disneys mest kendte skurkes oprindelseshistorie i en slags prequel til 101 dalmatinere.

 

Fra animation til live action

Live action-versionerne af Løvernes konge, Aladdin og Alice i Eventyrland ligger alle tre på listen over de mest indbringende film nogensinde. Disney har efterhånden en lang liste af sådanne film, som er sikre stik i biograferne – og nu også på streaming-tjenesten Disney+.

Der kom faktisk en live action-version af 101 dalmatinere (med Glenn Close i hovedrollen) allerede i 1996, men den var nærmest en ren kopi af tegnefilmen fra 1961.

Til den nye Cruella har Disney og manuskriptforfatterne Dana Fox og Tony McNamara ladet sig inspireret af tegnefilmsklassikeren og dens persongalleri, idet de giver os baggrundshistorien for den ondskabsfulde, arrogante skurk, der mest af alt i hele verden ønsker sig en kåbe af dalmatinerpels. Ikke ulig hvad filmselskabet gjorde med en anden ærkeskurk, Maleficent (Malavia), i filmen af samme navn med Angelina Jolie.

(Foto: Walt Disney)

Swinging London

Den originale film havde premiere og foregik i 1961. Med den pulserende britiske hovedstad som kulisse hensættes vi denne gang til slutningen af 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne i et dekadent, swingende London og starten på den britiske punkbevægelse.

Cruella er gennemsyret af flamboyant stil med et heftigt punkrock-soundtrack, en skrigende farvepalet og en Emma Stone, der giver den fuld gas hele vejen. Herligt overdrevet og karikeret – og meget underholdende. Det er et outreret visuelt udtryk, der matcher Stones infame figur og det bombastiske soundtrack.

Tonen er temmelig u-Disneyisk med en barsk, sort og nærmest sarkastisk humor. I centrum for begivenhederne er den eklatant selvcentrerede Cruella, der kun lige er begyndt at udforme og udforske sin forskruede personlighed.

Emma Stone stråler i Cruella. (Foto: Walt Disney)

En tragedie

Den unge Estellas liv begyndte trist og tragisk. Som offer for mobning i skolen udviklede hun alter egoet Cruella for at beskytte sig mod hadet.

Den egenrådige og lettere hyperaktive pige får en hård start på sit livs rejse, da hun ved et uheld kommer til at tage livet af sin mor. Det ene fører til det andet, og hun ender i et småkriminelt miljø i Londons baggyder sammen med de tossede skurke Jasper (Fry) og Horace (Hauser).

Med et forfalsket CV bliver hun ansat i byens førende modehus, ledet af primadonnaen The Baroness (Thompson). Om dagen er hun den lydige og dygtige modedesigner Estella, mens hun i sin fritid, som Cruella, lægger planer om at tage modehuset fra The Baroness.

Emma Thompson i Cruella. (Foto: Walt Disney)

Homage

Som en subtil homage til originalfilmen er mange kendte og elskede elementer og figurer (dog i nye roller) fra originalen elegant bagt ind i plottet. Vi nikker genkendende til TV-tossede dalmatinere og enfoldige skurke; men i alt væsentligt er det en ny historie i en forrygende indpakning, vi får.

Samspillet mellem Stone og Thompson er upåklageligt, og vi har ikke set et mere dekadent og arrogant modeikon, siden Meryl Streep huserede i The Devil Wears Prada.

Stone er afgjort filmens sikreste kort, idet hun elegant håndterer ærkeskurkens splittede personlighed; fra usikker og nørdet til infam, diabolsk og struttende af selvtillid.

Cruella evner noget så sjældent som at tilføre en gammel historie noget nyt og moderne, samtidig med at essensen og charmen fra originalfilmen er bevaret.

Alt i alt er Cruella faktisk en bedre og langt mere underholdende film end 101 dalmatinere, omend temmelig anderledes. Fem stjerner.

Cruella_12 Cruella_10 Cruella_3 Cruella_1 Cruella_6 Cruella_4 Cruella_8 Cruella_9
<
>
(Foto: Walt Disney)

Corona og alternative distributionsformer

Efter at coronapandemien ramte os for fuld tryk, har biografbranchen været nede til tælling, og filmselskaberne har måtte se sig om efter nye og alternative distributionsformer til deres største film.

Mange premierer er blevet udsat gang på gang (f.eks. James Bond: No Time to Die og Black Widow), mens stadig flere lanceres eksklusivt på streaming-tjenesterne.

Læs også Blandt Disneys bedste live-action-film Mulan er i toppen af Disneys live-indspilninger af tegnefilmsklassikere.

Med Cruella har Disney, ligesom med Mulan og Raya og den sidste drage, valgt en hybrid løsning, hvor de lancerer filmen simultant i de biografer, der er åbne, og på deres egen streaming-tjeneste, Disney+. Bemærk, at man her skal betale ekstra (ud over den faste abonnementspris) for filmen, såkaldt Disney+ Premier Access.

Cruella har verdenspremiere den 28. maj.

(Foto: Walt Disney)
Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

Fakta
 • Disney+
 • Release: 28. maj 2021
 • Instruktion: Craig Gillespie
 • Med: Emma Stone, Emma Thompson, Joel Fry, Paul Walter Hauser, Mark Strong, Kirby Howell-Baptiste, Kayvan Novak, Ed Birch
 • Genre: Komedie
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Tid: 2:14 timer
IMDB Rating
Cruella Adventure, Comedy, Crime, Drama | May 28, 2021 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English, French
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Marvel lancerer kvindelig version af Hulken! Marvel-universet er åbenbart ufuldendt uden en kvindelig version af den vrede, grønne mand, også kendt som Hulken.
Nu er musen størst af alle! Det tog kun Mickey Mouse & Co. to et halvt år at vippe Netflix af streaming-tronen.
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend