TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
Nyhed

Ratched: Glæd jer til “Sygeplejersken fra Helvede”

Om fire uger lancerer Netflix en af årets bedste serier.

Hvem har ikke prøvet at vågne op gennemblødt af sved en mørk og lumsk nat, plaget af et forfærdeligt mareridt om Nurse Ratched?

Ikke? Ringer det ikke nogen klokker, siger du? Oversygeplejerske Mildred Ratched er ellers en af de mest ikoniske figurer i filmhistorien. Den iskolde, kyniske og sadistiske sygeplejerske gjorde alt, hvad hun kunne, for at forsure livet for den småtossede R.P. McMurphy (legendariske Jack Nicholson) i Milos Formans Gøgereden.

Sarah Paulson som Nurse Ratched. (Foto: Netflix)

McMurphy erklærede sig sindssyg for at slippe for fængsel, men havde ingen idé om, hvad der ventede ham bag de golde mure, hvor Mildred Ratched sad på magten.

Forudbestil Disney+ Fra i dag kan du tegne abonnement på Disney+ Danmark.

Den 18. september kommer serien Ratched, der giver os historien bag “Sygeplejersken fra Helvede”, på Netflix.

Den oprindelige Nurse Ratched (Louise Fletcher) i Gøgereden. (Foto: Warner Bros./Paramount)

Ryan Murphy (American Horror Story) og Ian Brennan står bag serien, der fortæller historien om Mildred Ratched, før hun kommer til sindssygehospitalet i San Francisco.

Lige efter krigen, i 1947, følger vi Mildred Ratched (Sarah Paulson), da hun søger job på et sanatorium i det nordlige Californien. Institutionen drives af den dedikerede dr. Hanover – en mand med en broget, hemmelig fortid. Delvis finansieret af staten laver Hanover og hans entusiastiske stab banebrydende arbejde inden for psykiatrisk behandling, bl.a. af homofili.

De metoder, de bruger, f.eks. eksperimenter på mennesker og det hvide snit på lokalbedøvede, er ikke just noget, man finder sundhedsvæsnet i dag.

 

I kælderen har de en seriemorder indespærret til observation, og den manipulerende Ratched har sine egne, helt private grunde til at søge job på institutionen. Og målet – at få jobbet – helliger alle midler …

Efter tre ud af otte episoder kan vi afsløre, at vi er helt solgt! Ratched ser bestemt ud til at blive en af årets bedste, mest spændende og interessante serier.

(Foto: Netflix)

Stjerneholdet af skuespillere – som ud over Paulson bl.a. består af Cynthia Nixon, Judy Davis, Sharon Stone, Amanda Plummer, Corey Stoll, Vincent D’Onofrio og Rosanna Arquette – er gennemgående fremragende. Den lækre scenografi er som taget ud af en Stanley Kubrick-film, og den uhyggelige atmosfære er til at tage og føle på.

“Care for a bath, Madame?” (Foto: Netflix)

Serien er usædvanlig vellavet, flot filmet og klippet, og balancerer på fremragende vis mellem sadisme, krybende spænding, “gale” videnskabsmænd og et stærkt personligt, menneskeligt drama fra vores nære fortid.

Vi tæller dagene til den 18. september!

Ratched 1_11 Ratched 1_13 Ratched 1_10 Ratched 1_9 Ratched 1_8 Ratched 1_7 Ratched 1_6
<
>
(Foto: Netflix)

Skriv en kommentar

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.