Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Nyhed

Nu kommer Intels nye processorer

Det strømmer ind med 14. generations Intel-Core-PC'er. Her er nyhederne fra Lenovo, Asus og Samsung.

Skrevet af / 18/12/2023 - 14:15
Nu kommer Intels nye processorer

14. december var P-dag: Processor-dag. Der lancerede Intel nemlig sin nye generation af PC-processorer. Det gør de hvert år på denne tid, men denne gang var anderledes. Ligesom næsten alt andet i 2023 handlede det om kunstig intelligens – AI.

De mest interessante Intel-processorer i år har fået familienavnet Ultra. Processorne har som de første fra Intel fået indbygget en såkaldt neural processor, der skulle gøre afvikling af AI-beregninger hurtigere – på samme måde som vi er vant til, at 3D-grafik accelereres af en grafikprocessor.

Sådan en, kaldet ARC, er også indbygget i Core Ultra-processorerne. Det skulle i følge Intel give glattere 3D-gaming.

De nye processorer bliver dog først interessante, når de monteres i PC’er, der er bygget til at udnytte dem. Og de er her nu. Intel har naturligvis samarbejdet med en lang række producenter, så de første maskiner er tæt på at være leveringsklar. I følge Intel er hele 230 AI-optimerede PC-designs lige nu på vej til at blive lanceret.

En medarbejder i Intel-testcentret i Panang, Singapore, tjekker, at alle transistorerne er på plads i et parti processorer. (Foto: Intel)

Blandt de første til at levere er Asus, hvis nye Zenbook 14 OLED (UX3405) kan forudbestilles nu, og ventes på lager inden for de næset par uger.

Den nye Zenbook få med op til Intel Core Ultra 9-processor, 32 GB RAM og 14-tommers 120 Hz OLED-skærm i 3K-opløsning (2.880 x 1.800 pixel). I den konfiguration koster maskinen 13.299 kroner.

Asus 14″ Zenbook med 3K OLED-skærm og AI. (Foto: Asus).

Hos Samsung hedder de nye modeller Galaxy Book4 Ultra (16″), Galaxy Book4 Pro (14″) og Galaxy Book4 Pro 360 (16″ 360-graders). Vi har ikke fået oplyst priser og leveringstidspunkt i Skandinavien endnu.

Modellerne kommer i varianter med forskellig mængde RAM og lagring (op til 64 GB RAM og 2 TB lager). Og med Intel Core Ultra-processorer i alle klasser.

Tre nye Samsung Galaxy Books – alle med AI. (Foto: Samsung)

Hos Lenovo har den kendte ThinkPad-serie, der blev grundlagt i 1992, ligeledes fået en AI-opdatering med Core Ultra-processorer.

De to nye ThinkPad X1 Carbon Gen 12 og ThinkPad X1 2-in-1 Gen 9 kommer begge på markedet i april. Vi har ikke fået nogen dansk pris endnu, men ThinkPad X1 Carbon kommer til at koste fra €1.699, mens ThinkPad X1 2-in1 starter ved €1.879.

Ny X1 Carbon generation 12 er designet til at folde AI-oplevelser ud Lenovo ThinkPad X1 2-in-1 med nye AI-PC funktioner
<
>
ThnkPad X1 Carbon Gen.12. (Foto: Lenovo)

Vi vil naturligvis gerne teste nyhederne, så snart de dukker op. Men indtil da glæder vi os til at lægge hånd på dem ved CES-messen i Las Vegas i januar.

John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hurtigt net til tilgængelig pris

Jensen Huang Superstar

Krig på AI-processorer

Asus går all-in på AI

Google skal lave AR-briller

ICQ-chat lukker ned

Copilot+ et "mareridt for privatlivets fred"

Populær bar får efterfølger

Ingen M4 til stationære Mac'er i år

Nu kommer de hurtige, intelligente PC'er

Dell Inspiron: Fleksible laptops til skrivebordet

Små og stærke PC'er i grønt look

Scroll to Top