Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Guide

Fem grunde til at bruge digitale assistenter – og tre grunde til at lade være

Til trods for aflytning: Skal du købe en smart-højttaler med indbygget digital assistent? Få svaret her.

Skrevet af / 08/03/2020 - 14:50
Fem grunde til at bruge digitale assistenter – og tre grunde til at lade være

Det stemmestyrede smarte hjem er en realitet for mange, mens andre spørger sig selv, om det virkelig giver mening eller er sikkert at udstyre hjemmet med smarte højttalere, som kan kontrollere alt fra belysningen til temperaturen i stuen. Der er gode grunde til at give stemmestyring via digitale assistenter som Alexa, Google Assistant og Siri en chance. Og der er også gode grunde til at lade være. Her er de vigtigste:

Fem gode grunde til at omfavne de digitale assistenter

Det er som at have en digital butler

“Alexa, tænd lyset i badeværelset.” “Hey Google, spil klassisk musik på Spotify.” “Siri, send WhatsApp-besked til mor.” De tre mest udbredte digitale assistenter kan hjælpe dig med lidt af hvert og gør det i øvrigt muligt at styre hele dit smarte hjem via stemmekommandoer. Du sparer også tid, fordi det er hurtigere at give den digitale assistent en kort besked end at interagere med din computer eller smartphone. Især hvis du skal oprette en kalenderaftale eller lige huske at tilføje køkkenrulle til indkøbslisten.

Det eneste, de digitale assistenter endnu ikke kan, er at hente dig en kold øl fra køleskabet, men det kommer nok en dag.

De kan gøre mange ting ad gangen

Består din morgenrutine i at tænde for kaffemaskinen, mens du går på toilettet for derefter at tjekke din kalender og dine mails? Bl.a. Google Assistant lader dig designe dine egne rutiner, så der automatisk bliver tændt for kaffen og for lyset på badeværelset, mens Google Home-højttaleren fortæller dig, hvilke aftaler du har i kalenderen, og hvordan vejret bliver.

Et orakel i stuen

Du kan spørge den digitale assistent om alt. Og som regel får du et fornuftigt svar. “Hvordan bliver vejret i morgen?” og “Hvem er præsident i USA?” kan de digitale assistenter sagtens svare på, og det kan godt blive mere kompliceret, uden at Alexa, Google Assistant eller Siri må give op. Alle assistenterne kan f.eks. konvertere mellem forskellige måleenheder, og især Siri er god til at svare på spørgsmål om sportsresultater og popkultur, mens Alexa ved en del om historie og videnskab.

For et barn, som måske endnu ikke kan læse og skrive, er en digital assistent en nem måde at lære at navigere og interagere i en digital verden på. (Foto: Google)

Selv små børn kan bruge dem

Det er lige så naturligt for de mindste at tale med en digital assistent, som det er at servere te og kage for dukkerne i børneværelset. For et barn, som måske endnu ikke kan læse og skrive, er en digital assistent en nem måde at lære at navigere og interagere i en digital verden på. Samtidig hjælper Alexa, Google Assistant og Siri også de små med at udvikle deres sproglige evner, da man simpelthen er nødt til at tale klart og tydeligt for at blive forstået af de smarte højttalere.

Via stemmestyring giver de digitale assistenter ældre mennesker og synshandicappede nærmest uhindret adgang til internettet. (Foto: Amazon)

Hjælp til ældre og synshandicappede

Ældre mennesker kan have svært ved at betjene en computer eller en mobil på grund af gigt i fingrene. Og synshandicappede, unge som gamle, har af logiske årsager svært ved at bruge skærmbaserede enheder i det hele taget. Via stemmestyring giver de digitale assistenter ældre og synshandicappede nærmest uhindret adgang til internettet, så længe hørelsen stadig fungerer.

Læs også: Fremtidens hjem allerede nu

Det er efterhånden en del år siden, du begyndte at kunne tale med din smartphone. Apple var først ude med Siri, og efterfølgende er flere andre stemmestyrede digitale assistenter kommet til. Men i dag er den digitale assistent flyttet ind i en lang række forskellige produkter. Primært de såkaldte smart-højttalere (såsom Amazon Echo, Google Home, Harman Kardon Citation 100 og Sonos One), men også i mange hovedtelefoner, tablets og PC’er.

Butler i det smarte hjem

Et produkt med indbygget digital assistent kan hjælpe dig med at løse en masse forskellige opgaver i din hverdag. Ved hjælp af talekommandoer kan en smart-højttaler f.eks. afspille musik og podcasts, svare på spørgsmål om alt fra A til Z samt fjernstyre diverse netværksopkoblede Smart Home-enheder såsom intelligent belysning med Philips Hue eller IKEA Trådfri – eller kameraovervågning fra firmaer som Arlo og Ring. Sagt på en anden måde er den stemmestyrede digitale assistent en slags butler, der hjælper dig med at holde styr på dit digitale liv og dit smarte hjem.

Alexa, Google Assistant og Siri

Især i USA er stemmestyring blevet et kæmpe hit. Mere end 65 millioner amerikanere ejer en smart-højttaler, og mange firmaer har deres egen digitale assistent som en del af deres økosystem. F.eks. Microsoft med Cortana og Samsung med Bixby. Men markedet, også i Europa, domineres af tre firmaer og deres respektive assistenter: Amazon, Apple og Google. Her er et overblik:

 • Firma: Amazon
 • Tilgængelig på dansk: Nej, men kan anvendes i Danmark på engelsk
 • Produkter: Amazon Echo, Sonos One
 • Musik: Amazon Music (kun i Sverige), TuneIn
 • Smart Home: Arlo, Belkin, IKEA Trådfri, Logitech, Nest, Philips Hue, Ring, TP-Link m.fl.

 • Google Assistant
 • Firma: Google
 • Tilgængelig på dansk: Ja
 • Produkter: Google Home, Harman Kardon Citation 100, Marshall Stanmore II
 • Musik: Deezer, Google Play Musik, Pandora, Spotify, YouTube Music
 • Smart Home: Arlo, Chromecast, IKEA Trådfri, Lenovo, Logitech, Nest, Netatmo, Philips Hue m.fl.

 • Firma: Apple
 • Tilgængelig på dansk: Ja, men kun via iPad, iPhone eller Mac
 • Produkter: Apple HomePod (kan ikke officielt købes i Danmark)
 • Musik: Apple Music, iTunes
 • Smart Home (via Apple HomeKit): Apple TV, Arlo, D-Link, Eve, IKEA Trådfri, Logitech, Netatmo, Philips Hue m.fl.

Tre grunde til at løbe skrigende bort

Du bliver (måske) aflyttet i dit eget hjem

Selv hvis du stoler på, at Amazon, Apple og Google ikke aflytter dig i dit eget hjem, så kan alle digitale enheder blive udsat for hacking. (Foto: Amazon)

De smarte højttalere fungerer ikke uden mikrofoner. Og mange af deres funktioner kræver, at dine kommandoer eller spørgsmål bliver kommunikeret til store servere i skyen. Selv om både Amazon, Apple og Google siger, at deres produkter og assistenter ikke kommunikerer med omverdenen, medmindre du bruger specifikke kommandoer, som “vækker” den digitale assistent (“Alexa”, “Hey Google” og “Hey Siri”), så er mikrofonerne i de smarte højttalere tændt konstant. Ellers kan de jo ikke lytte efter deres pågældende “wake-up call”.

Der har været eksempler på, at Alexa har optaget og sendt en kvindes private samtale med sin mand til en af mandens kolleger, ligesom det er kommet frem, at Amazon har tusindvis af medarbejdere, som ikke bestiller andet end at lytte til brugernes stemmekommandoer. Formålet er at træne Alexas stemmegenkendelse, men der er næppe mange brugere, som tænker på, at det, de siger til Alexa, rent faktisk bliver hørt af rigtige mennesker og ikke bare en computer.

Det samme gør sig øvrigt gældende for Google Assistant og Siri, og det rammer også danske brugere, hvilket Politiken netop har afsløret.

Selv hvis du stoler på, at Amazon, Apple og Google ikke aflytter dig i dit eget hjem – eller mener, at du alligevel ikke har noget at skjule – så kan alle digitale enheder blive udsat for hacking. Det giver risiko for, at hackere overtager dine smarte højttalere og lytter med på dine private samtaler. At dette i hvert fald er teoretisk muligt, har en gruppe kinesiske hackere allerede demonstreret.

De forstår ikke dansk

Google Assistant forstår dansk, og både Googles egne højttalere og flere andre, som understøtter Google Assistant, kan købes i Danmark. Siri taler også dansk, mens Apple HomePod ikke kan købes i Danmark. Amazon Alexa forstår ikke dansk, men hvis man kan affinde sig med at bruge den digitale assistent på engelsk, kan man købe Amazon Echo og en række andre højttalere med Alexa-understøttelse på amazon.de.

Men selv om både Google Assistant og Siri altså faktisk forstår dansk, så kniber det med den sproglige forståelse. Assistenternes ordforråd er ikke det største, hvilket ofte fører til misforståelser. Desuden forstår ingen af dem naturlig tale. Man skal ofte formulere kommandoer på en meget bestemt måde for at blive forstået, og hvis man ikke lige kender den pågældende kommando, kan det være en meget frustrerende oplevelse at få den digitale assistent til at gøre, som man ønsker.

De kan ikke bruges til ret meget

Næsten 30 procent af alle amerikanere ejer en smart-højttaler, og næsten halvdelen af dem bruger den digitale assistent til at shoppe. Man kan bestille sin yndlingspizza via Google Assistant, ligesom Alexa (naturligvis) kan bruges til at købe ind via amazon.com.

Intet af dette virker i Danmark. Alexa er i Danmark kun tilgængelig i den internationale version, og indtil videre findes der ikke noget amazon.dk. Og selv om Google Assistant sammen med Googles egne højttalere ER officielt lanceret i Danmark, så er integrationen med danske butikker mildest talt elendig. Du kan bruge Google Assistant til at snakke med eller “få gode tilbud fra Netto”, som det hedder på Googles webside, men ud over Netto er det kun få andre virksomheder – herunder Berlingske og Euroinvestor – der tilbyder nogen form for integration med Google Assistant.

Læs også: Stemmen befaler

 

picture7 picture3 picture5
<
>
Amazon Echo kan sagtens bruges i Danmark, men danske kunder er nødt til at købe højttaleren via amazon.de. (Foto: Amazon)
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Sony CDP-101 - klassikeren vi ikke glemmer

24 elektriske julegavetips

Apple Spatial Audio er her, vi har prøvet det og er delvis begejstrede

Scroll to Top