TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Klassikere Sony CDP-101 CD-afspiller

Sony CDP-101 CD-afspiller

De første CD'er så dagens lys i 1982. De fleste kender historien, men den første afspiller har mange glemt.

forfatter
Publiceret 10/09/2022 - 11:01

Sony CDP-101 lignede til forveksling en af datidens kassettebånds-afspillere fra Sony, i et kompakt kabinet, som bare var 35,5 cm bredt. Men i stedet for en kassetteluge som vippede ud af kabinettet, kom der en skuffe ud, med plads til de nye 12 cm compact discs.

Det var 100% digitalt. Selv om meget af musikken ikke var indspillet digitalt, var det hele lagret på disc’en digitalt, med små lydspor som afspillerens laser-pickup aflæste.

Datastrømmen, som bestod af et-taller og nuller, genererede et musiksignal i en 16-bits konverteringskreds (Philips CD100, som blev lanceret måneden efter, havde 14-bit).

Samtidig med lanceringen af afspilleren udgav Sony og CBS desuden halvtreds musik-album på CD, heriblandt Billy Joels 52nd Street.

Afspilleren adskilte sig fra prototypen Goronta, som Sony fremviste i 1981, ved at være tilstrækkelig bekvem i størrelsen til at kunne passe til de fleste anlæg, og i modsætning til grammofonpladespillere var musikken blottet for knitrelyde og hakken. Sony lavede et trækabinet til afspilleren, som forøgede bredden til 43 cm, så afspilleren passede godt sammen med andre komponenter.

Den digitale tidsalder fik sin fødsel med CDP-101, som undertegnede husker som en krystalklar musikformidler, dog med en meget unaturlig og skarp diskantgengivelse. Basresponsen var langt hurtigere og meget mere dynamisk end nogen pladespillers, men så havde CDP-101 et dynamikområde på 96 dB – mens en god pladespiller dengang kun lige knap tangerede de 60 dB.

Frekvensområdet blev angivet til 5 Hz-20 kHz, og harmonisk forvrængning ved 1 kHz til 0,004%. Også et tal som hverken pladespillere eller kassetteafspillere kom i nærheden af.

Senere kom der langt bedre afspillere fra Sony og andre producenter, men CDP-101, som var i produktion frem til 1985, var den allerførste.

SonyCDP101Catalogue
Sony CDP101 Catalogue
forfatter

Lasse Svendsen

(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

3 kommentarer til “Sony CDP-101 CD-afspiller”

 1. Hej. Jeg har stadig min første og foreløbig eneste CD afspiller. Det er Philips CD 650. Jeg mener den er fra 1985. Hvad kan sammenlignes med i forhold til de andre var på markedet den gang! Den virker i øvrigt upåklageligt og bliver brugt ofte. Hilsen Carsten

  Svar
 2. Du skriver: “Datastrømmen, som bestod af et-taller og nuller”.

  Det er nu ikke helt rigtigt. Datastrømmen består af gruber og landområder. Læs mere om det her https://gid.wiki/wiki/da/Compact_disc under afsnittet “Fysiske detaljer”: “Gruberne og landområderne repræsenterer ikke direkte 0’erne og 1’erne af binære data . I stedet bruges non-return-to-zero, inverteret kodning: en ændring fra enten pit til land eller land til pit angiver en 1, mens ingen ændring angiver en række 0’er.”

  Så det er først når konverteringen mellem land og pit er sket, at nuller og ettaller fremkommer.

  Svar
 3. Jeg har stadig min Sony CD- 101. Står dog på hylden, jeg nænner ikke at skille mig af med den. Har dog Sonys model XA3000ES som afspiller fantastisk.

  Svar

Skriv en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.
Her er artiklerne, I læste mest i 2022 Det handlede om smarte hjem, elbiler, hi-fi og, selvfølgelig, Elon Musk!
Ekstern HD-surround fra EPOS EPOS GSX 1000 2nd edition er en helt igennem opdateret udgave af firmaets topmodel.
Sony CDP-101 - klassikeren vi ikke glemmer De første CD'er så dagens lys i 1982. De fleste kender historien, men den første afspiller har mange glemt.
Rogers LS3/5A - klassikeren vi ikke glemmer Uden kommercialiseringen af denne undselige højttaler var den forblevet en godt bevaret hemmelighed blandt BBC’s teknikere.
NAD 3020 - klassikeren vi ikke glemmer Den lille, brune NAD-forstærker skabte furore. Ingen havde hørt så god lyd fra en lille forstærker, som kostede så lidt.
Følg Lyd & Billede