TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Guide: Wi-Fi 6: Hurtigere, billigere og bedre dækning

Wi-Fi 6: Hurtigere, billigere og bedre dækning

Den nyeste trådløse netværksteknologi er klar. Her er fire grunde til, at du bør købe ny router nu.

forfatter
Publiceret 28/03/2020 - 10:54

Specielt i disse tider med coronavirus og karantæne, men egentlig også i stigende grad før krisen, har vi flere og flere enheder i hjemmet, der er koblet op til internettet via det trådløse netværk.

Før i tiden var det måske kun den bærbare computer og et par smartphones, der havde brug for Wi-Fi. I dag har vi ikke bare flere mobiler og computere end nogensinde før – i mange husstande adskillige enheder pr. person – der er også kommet et stort antal nye netværksforbundne produkter til, som alle sammen har brug for trådløs adgang for at kunne fungere.

Det drejer sig om alt fra smarte højttalere, der bruges til musik-streaming og interaktion med digitale assistenter, over smart-TV’er og TV-bokse med Apple TV+, Netflix og (snart) Disney+ til alskens Smart Home-enheder såsom overvågningskameraer, sensorer, intelligent belysning osv.

Så det er ikke så mærkeligt, at mange oplever problemer med det trådløse netværk derhjemme. Pludselig har den ene eller den anden enhed ingen forbindelse, eller også fryser hele netværket simpelthen, så routeren må genstartes – indimellem flere gange om dagen.

Denne guide er til alle dem, der er trætte af den slags problemer.

Med Wi-Fi 6 er man bedst muligt rustet til en hverdag, hvor der både arbejdes på hjemmekontoret, og resten af familien spiller på iPad, ser Netflix osv., mens det smarte hjem også er koblet på det trådløse netværk. (Foto: Netgear)

Wi-Fi 6 løser problemerne

Der er nemlig kommet en ny Wi-Fi-standard på markedet. Den hedder Wi-Fi 6, og ud over at være en del hurtigere end den tidligere standard 802.11ac, nu også kendt som Wi-Fi 5, byder Wi-Fi 6 på en række andre fordele, som vil gøre det trådløse lokalnetværk mere stabilt for de fleste.

Wi-Fi er den populære og kommercielle betegnelse for trådløse lokalnetværk, som fungerer efter IEEE 802.11-standarden. IEEE er en international organisation, der bl.a. fungerer som globalt standardiseringsorgan, og selve forkortelsen står for The Institute of Electrical and Electronics Engineers.

802.11 er IEEE’s betegnelse for en række trådløse standarder for lokalnetværk, hvoraf den første så dagens lys tilbage i 1997. Efterfølgende er der kommet adskillige rettelser og udvidelser af standarden, som betegnes ved hjælp af forskellige bogstavendelser. Aktuelt anvendes protokollerne 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n, 802.11ac og 802.11ax. Det er sidstnævnte og allernyeste protokol fra 2019, der nu også er blevet navngivet Wi-Fi 6.

Produkter baseret på den længst kommercielt tilgængelige Wi-Fi-protokol, 802.11b, transmitterer udelukkende data på 2,4 GHz frekvensbåndet og opnår teoretiske hastigheder på op til 11 Mbit/s.

Til sammenligning understøtter de fleste produkter i dag også netværksprotokollen 802.11ac fra 2014, nu også kendt som Wi-Fi 5, der kommer med en hastighed på op til 6.933 Mbit/s via 5 GHz frekvensbåndet.

Wi-Fi 6 fungerer både på 2,4 GHz og 5 GHz frekvensbåndene og understøtter en teoretisk hastighed på op til 9.608 Mbit/s.

Her er de vigtigste fordele:

Højere hastighed – Hvis man forestiller sig, at man blot har én enhed koblet til sin Wi-Fi 6-router, så er den teoretiske hastighed mellem enhed og router nu 40 procent hurtigere end med den tidligere standard.

Mindre forsinkelse – Den såkaldte latency, altså den tid, opkoblede enheder må vente på svar fra netværket, er væsentlig lavere med Wi-Fi 6. Den nye standard anvender et par nye teknologier ved navn OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access), hvormed båndbredden deles op i flere kanaler, og MU-MIMO (Multi-User Multiple In/Multiple Out), som lader routerens antenner kommunikere med flere enheder på én gang. Med 802.11ac (Wi-Fi 5) kunne routeren også “snakke” med flere enheder ad gangen, men enhederne kunne ikke svare samtidig. Det er nu muligt med Wi-Fi 6. Alt i alt betyder de nye muligheder, at svartiden reduceres, og netværksforbindelsen bliver mere stabil.

Dækningen bliver betydelig bedre med Wi-Fi 6. Ikke mindst hvis den nye trådløse netværksstandard sættes op som mesh-netværk. (Foto: Netgear)

Bedre dækning – Wi-Fi 6-routere benytter såkaldt beamforming til at placeringsbestemme alle enheder, som er koblet op på det trådløse netværk. Dermed sørger routeren for at skrue op for signalet til enheder, der befinder sig på steder, som ellers ville have dårlig dækning, og forbindelsen forbedres dermed markant. Bemærk dog, at Wi-Fi 6 som udgangspunkt ikke har længere rækkevidde end Wi-Fi 5 (802.11ac).

Længere batterilevetid – Enheder, der kører på batteri – f.eks. smartphones og tablets – bruger mere strøm, når der er tændt for det trådløse signal. Men Wi-Fi 6-routere er i stand til at anvende en funktion ved navn TWT (target wake time), der fortæller enheden, hvornår den bør slukke og tænde for Wi-Fi-signalet. Fordi enheden dermed befinder sig i søvnmodus i længere tid ad gangen, daler strømforbruget.

Intel har lavet denne grafiske oversigt, som viser forskellene på de seneste trådløse netværksstandarder, herunder Wi-Fi 6. (Foto: Intel)

Tre Wi-Fi 6-routere du kan købe nu

Mange bærbare computere, smartphones og andre produkter understøtter Wi-Fi 6. Det gælder en del produkter, vi allerede har testet, såsom Samsung Galaxy S20 Ultra, Dell XPS 13 2-i-1 og iPhone 11 Pro Max, og regn trygt med, at der kommer mange flere til i løbet af 2020.

Kig efter dette logo på pakken for at være sikker på, at udstyret understøtter Wi-Fi 6. (Foto: IEEE)

Men ingen Wi-Fi 6 derhjemme uden en Wi-Fi 6-router. Dem findes der ikke så mange af endnu, men vi har tre gode anbefalinger til routere, man kan købe allerede nu. Vi har ikke decideret testet produkterne, da denne artikel er tænkt som en guide, ikke en test, men vi har prøvet alle tre, og herunder finder man en oversigt over produkterne med specifikationer, priser samt fordele og ulemper:

TP-Link Archer AX6000

Selv om TP-Links router er den billigste, vi har prøvet, er den bestemt ikke dårlig. Den har ikke WAP3, men det understøttes heller ikke af ret mange enheder i dag. (Foto: TP-Link)

Specifikationer

 • Netværksstandard: 802.11ax
 • Frekvensbånd: 2,4 GHz + 5 GHz
 • Trådløs hastighed: 1.148 Mbit/s på 2,4 GHz, 4.804 Mbit/s på 5 GHz
 • Antenner: 8 x High-Performance eksterne antenner
 • Porte: 8 x 1G/100M/10M LAN, 2.5G/2G/1G/100M WAN, USB-A 3.0, USB-C
 • Sikkerhed: 64/128 bit WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK
 • Mål: 261,2 x 261,2 x 60,2 mm
 • Web: https://www.tp-link.com/dk/home-networking/wifi-router/archer-ax6000/#overview
 • Pris: 2.495 kroner
 • Plus: Nem at sætte op, masser af porte
 • Minus: Understøtter ikke WPA3

 

Netgear Nighthawk AX12 RAX120

Med Netgear Nighthawk AX12 RAX120 får man hele 12 datastrømme og indbygget WPA3-sikkerhed. (Foto: Netgear)

Specifikationer

 • Netværksstandard: 802.11ax
 • Frekvensbånd: 2,4 GHz + 5 GHz
 • Trådløs hastighed: 1.148 Mbit/s på 2,4 GHz, 4.804 Mbit/s på 5 GHz
 • Antenner: 12-Stream
 • Porte: 5 x 10/100/1000 Mbit/s Gigabit Ethernet, WAN, 4 x LAN, Multi-Gig 5G/2.5G/1G, 2 x USB-A 3.0
 • Sikkerhed: WPA3
 • Mål: 310 x 190 x 45 mm
 • Web: https://www.netgear.dk/home/products/networking/wifi-routers/RAX120.aspx
 • Pris: 3.169 kroner
 • Plus: LAN aggregation, indbygget VPN
 • Minus: Dyr, ingen indbygget antivirus

 

Orbi WiFi 6 System AX6000 (RBK852)

Orbi WiFi 6 System AX6000 fra Netgear er den dyreste Wi-Fi 6-løsning, vi har prøvet, men der er tale om en mesh-løsning med router og medfølgende satellit. (Foto: Netgear)

Specifikationer

 • Netværksstandard: 802.11ax
 • Frekvensbånd: 2,4 GHz + 5 GHz
 • Trådløs hastighed: 1.200 Mbit/s på 2,4 GHz, 2.400 Mbit/s på 5 GHz
 • Antenner: 8 x High-Performance interne antenner (router), 8 x High-Performance interne antenner (satellit)
 • Porte: 4 x LAN Gigabit Ethernet, 2,5 Gbit/s WAN (router), 4 x LAN Gigabit Ethernet (satellit)
 • Sikkerhed: WPA3
 • Mål: 254 x 190,5 x 71,12 mm (router + satellit)
 • Web: https://www.netgear.dk/orbi/rbk852.aspx
 • Pris: 6.399 kroner
 • Plus: Ekstremt god dækning, nem opsætning
 • Minus: Meget dyr, ingen USB-porte
Skærmen er det bedste ved den HP’s luksusflyder har en lækker UHD+ skærm, der vil glæde grafikere. Men kræfterne står ikke mål med prisen.
Broadcast-studie til skrivebordet Har du en youtuber, twitcher eller podcaster i maven, kan Razers hybride lydmikser samle trådene.
Philips lover superfarver med deres første OLED PC-skærm Philips Momentum 8000 er en 27 tommers 4K-monitor med OLED-panel og perfekt sortniveau, og vi bliver lovet exceptionelle farver.
Slanke syvere fra Lenovo Lenovo Yoga 7 fås i så mange udgaver, at der stort set er en til enhver situation.
Gennemfornuftig PC til studier og arbejde Den nyeste MateBook-udgave er en mindre designskarp og mere praktisk arbejdshest til tasken.
Se lige denne Porsche Design-skærm! Superlækker 32 tommers gaming-skærm med 144 Hz og 4K-opløsning, inspireret af Porsche.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend