Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Guide

3 gratis tale-til-tekst-løsninger

Diktering kan hjælpe dig til skrive hurtigere. Uanset om du har brækket håndleddet eller bare bliver hurtigt træt i fingrene.

Skrevet af / 01/05/2021 - 09:41
3 gratis tale-til-tekst-løsninger

For et par måneder siden gled jeg på badeværelset og brækkede mit håndled. Bruddet var så kompliceret, at jeg måtte under kniven, og nu har jeg en plade af titanium og en masse skruer siddende i armen.

Det siger sig selv, at både hånd og fingre bliver ukampdygtige i en længere periode efter sådan en omgang, og hvad gør man så, når man som jeg faktisk lever af at skrive?

Det er her, diktering – ved hjælp af tale-til-tekst-software – kommer ind i billedet. I stedet for at skrive artikler med én hånd har jeg simpelthen brugt dikterings-software, som kan konvertere det talte ord til tekst, og oplevelsen har været overraskende god.

Her er 3 gratis tale-til-tekst-programmer, du kan bruge nu

Nuvel, produktbetegnelser, fagudtryk og komplicerede ord kan være en udfordring, men kendsgerningen er, at tale-til-tekst-software i dag er langt bedre, end jeg havde forestillet mig, inden jeg selv som temporært handicappet fik brug for teknologien.

Herunder får du et overblik over de mest populære gratis dikteringsløsninger, som du selv kan bruge på din Mac eller PC. For at demonstrere, hvor effektiv hver enkelt løsning er, har jeg dikteret nedenstående tekst med hvert tale-til-tekst-program. Resultatet ser du 100 procent uredigeret under hver omtale af den pågældende dikteringssoftware.

Produkter baseret på den længst kommercielt tilgængelige Wi-Fi-protokol, 802.11b, transmitterer udelukkende data på 2,4 GHz frekvensbåndet og opnår teoretiske hastigheder på op til 11 Mbit/s.

Til sammenligning understøtter de fleste produkter i dag også netværksprotokollen 802.11ac fra 2014, nu også kendt som Wi-Fi 5, der kommer med en hastighed på op til 6.933 Mbit/s via 5 GHz frekvensbåndet.

Wi-Fi 6 fungerer både på 2,4 GHz og 5 GHz frekvensbåndene og understøtter en teoretisk hastighed på op til 9.608 Mbit/s.

Apple Diktering. (Foto: Peter Gotschalk)

Apple Diktering

Alle Mac-computere kommer med gratis diktering indbygget. For at aktivere softwaren gør du følgende:

 • Åbn Systemindstillinger og derefter Tastatur
 • Vælg Diktering
 • Slå diktering til, og vælg derefter en tastaturgenvej
 • Vælg alle de sprog, der skal understøttes, når du aktiverer diktering

Diktering fungerer derefter i alle programmer på din computer, som dog skal have forbindelse til internettet. Ellers fungerer softwaren ikke. Diktering forstår få, enkle kommandoer til tegnsætning – f.eks. “komma” og “punktum” – samt til formatering af tekst, såsom “ny linje” og “nyt afsnit”. En komplet oversigt finder du her.

Herunder er førnævnte tekst dikteret via Apple Diktering:

“Produkter baseret på den længst, Shell tilgængelig WiFi-protokol, 802. 11 B, transmitteret udelukket af data på 2,4 GHz frekvensbåndet og opnå teoretiske hastigheder på op til 11 Mb/s.

Til sammenligning understøtter de fleste produkter i dag også netværk protokollen 802. 11 AC fra 2014, nu også kendt som WiFi fem, der kommer med en hastighed på op til 6933 megabit per sekund via fem GHz frekvensbåndet.

WiFi sex fungerer både på 2,4 GHz og fem GHz-frekvens båndene og understøtter en teoretisk hastighed på op til 9608 megabit per sekund.”

Google Docs Voice Typing. (Foto: Peter Gotschalk)

Google Docs Voice Typing

Hvis man bruger det browser-baserede tekstbehandlingsprogram Google Docs via Chrome, kan man bruge “Voice Typing”, som dermed fungerer uafhængigt af platform.

 • Åbn et dokument i Google Docs med Chrome
 • Klik Værktøjer og derefter Indtaling
 • Vælg sprog

Så er det bare med at klikke på mikrofonen, når man er klar til at diktere sin tekst. Selvsagt fungerer også Googles diktering udelukkende, hvis man er forbundet til internettet.

Ligesom Apple Diktering understøtter også Google Docs Voice Typing diverse kommandoer til formatering og typografi. De fungerer dog kun på engelsk. En oversigt finder du her.

Herunder er førnævnte tekst dikteret via Google Docs Voice Typing:

“produkter baseret på den længst kommercielt tilgængelige WiFi protokol, 802.11 B kom at transmittere udelukkende data på 2,4 GHz frekvensbåndet og opnår teoretiske hastigheder på op til 11 MB per sekund. til sammenligning understøtter de fleste Produkter i dag Også netværksprotokol 802.11 AC fra 2014, nu også kendt som WiFi 5 der kommer med en hastighed på op til 6933 MB per sekund via 5 GHz frekvensbåndet. WiFi 6 fungerer både på 2,4 GHz og 5ghz frekvens båndene og understøtter en teoretisk hastighed på op til 9608 MB Per s.”

SpeechTexter. (Foto: Peter Gotschalk)

SpeechTexter

For at bruge dette dikteringsværktøj skal vi blive i Chrome-browseren. Men selv om også SpeechTexter sender din tekst omkring Googles servere, har firmaet sin egen talegenkendelses-software, som i nogle tilfælde gør et bedre stykke arbejde end Googles diktering. Gør følgende for at komme i gang:

 • Åbn SpeechTexter i Chrome
 • Vælg sprog i skærmens øverste højre hjørne
 • Klik på Start Dictating

I web-brugerfladen klikker man så på Start for at komme i gang med at indtale sin tekst. Til højre i programvinduet finder man en praktisk lille værktøjskasse, der bl.a. viser tilgængelige kommandoer til tegnsætning og formatering.

Herunder er førnævnte tekst dikteret via SpeechTexter:

“Produkter baseret på den længst kommercielt tilgængelige WiFi protokol, 802.11 B, transmittere udelukke data på 2,4 GHz frekvensbåndet og opnår teoretiske hastigheder på op til 11 MB per sekund. Til sammenligning understøtter de fleste Produkter i dag Også netværksprotokoller 802.11 AC fra 2014 Kom nu også kendt som WiFi 5,8 der kommer med en hastighed på op til 6933 MB per sekund vi er 5ghz frekvensbåndet. WiFi 6 fungerer både på 2,4 GHz og 5ghz frekvens båndene og understøtter en teoretiske hastighed på op til 9608 MB Per s.”

Kræver korrektur

Som man tydeligt kan se af ovenstående eksempler, er der stadig lang vej igen, før tale-til-tekst-løsningerne fungerer helt uden fejl. Er teksten for tung og fyldt med svære ord og fagudtryk, kan der opstå så mange fejl i dikteringen, at det reelt er hurtigere at klare sig uden. Men det kan gå væsentlig hurtigere, når der er tale om lidt mere gængse teksttyper, at diktere først og så rette småfejl bagefter. Sådan er dette afsnit for eksempel blevet skrevet.

Generelt er et godt råd at tjekke sine mikrofonindstillinger, inden man går i gang med at indtale sin tekst, så man sikrer, at der er skruet tilstrækkelig højt op for lydstyrken. Diktering er ikke meget værd, hvis computeren ikke kan høre, hvad man siger.

Og sørg for at tale både langsomt og tydeligt. Men det er på den anden side et råd, man generelt bør følge – ikke kun når man taler med sin computer!

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktør for L&B Home. Peter har arbejdet for Lyd & Billede siden 2012. Han har været aktiv som tech-journalist for talrige medier siden 1998, bl.a. som chefredaktør for gadget-magasinet GEAR og som journalist for magasinerne PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartphones og andre bærbare enheder samt om teknologisk innovation, herunder 5G, elektronisk mobilitet og smarte hjem.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
 • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
 • L&B TechCast – en podcast fra L&B
 • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Din Samsung Galaxy er en vaskeægte lommecomputer

Sådan skriver du som en brækket arm

Hvad pokker er mesh?

Scroll to Top