Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Guide

Så meget bagage kan du få plads til

Nogle elbiler kan ikke trække en trailer, andre kan ikke tage taglast. Her kan du se, hvilke der kan hvad. Og hvor meget.

Skrevet af / 27/06/2022 - 11:10
Så meget bagage kan du få plads til

Pris, rækkevidde og størrelsen af bagagerummet står højt på listen over ting, som elbilkøbere er interesseret i at vide noget om.

At økonomi er vigtigt, kommer ikke som nogen overraskelse. Ifølge en undersøgelse lavet for Norges Automobil-Forbund (NAF) siger 46 procent, at prisen er vigtigst, efterfulgt af driftsomkostningerne, som vejer tungt på de samlede omkostninger.

Interessant nok står køreglæde højt blandt de egenskaber, bilkøbere værdsætter, tæt fulgt af plads og bagageplads.

tesla model x tow2
Tesla Model X kan ikke tage taglast. En skiboks er udelukket, så løsningen er at hænge et skistativ på anhængerkrogen. (Foto: Tesla)

Mange elbiler kan ikke trække en trailer

For elbilejere er rækkevidde og opladning mindst lige så vigtigt, men også her er bilkøberne optaget af bagageplads, og hvor meget anhængervægt bilen kan trække. Hvis den overhovedet kan fås med anhængertræk.

Mange af elbilerne kan nemlig ikke tage en anhænger, og flere af de elbiler, der kan leveres med anhængertræk, kan tage så lidt vægt, at man kun kan bruge anhængerkrogen til cykel- eller skistativ.

Nogle, men ikke alle elbiler har mulighed for taglast. Mågevingedørene på Tesla Model X gør det f.eks. umuligt at montere en tagboks eller tagbøjler, men til gengæld kan den trække over 2 tons.

Tesla Model S kan ikke trække en trailer, men i modsætning til Model X kan den tage taglast. (Foto: Tesla)

Vægt øger forbruget

Det er velkendt blandt bilejere, at en tagboks ligesom en campingvogn øger forbruget. Øget vægt og luftmodstand har samme effekt på elbiler, og her bliver man hårdt straffet, når farten øges med en tagboks på bilen.

I en test lavet af Norsk Elbilforening fandt man ud af, at en tagboks kunne øge forbruget med mere end 12 procent ved 110 km/t.

VW iD.4 med tagboks. (Foto: Volkswagen)

Forbruget stiger også med læsset, og en fuld bil med fuldt pakket bagagerum og fem personer om bord vil reducere rækkevidden markant, især hvis man kører hurtigere end 70-80 km/t. Det skyldes, at luftmodstanden stiger markant for hver ekstra 10 km/t.

Derfor er det smart at huske på, at selv om man vælger en bil med et stort bagagerum, må man ikke overskride bilens tilladte totalvægt. Altså summen af bil, passagerer og last.

Tesla Model 3 kan trække et ton. (Foto: Tesla)

TABEL: Bagagevolumen, anhængervægt og taglast på alle elbiler

Hvis man også skal trække en tung trailer eller en campingvogn, er det vigtigt at være opmærksom på totalvægten for hele ekvipagen. For hvis vægten overstiger 3.500 kg, skal man have et trailerkørekort (kategori B+ eller BE).

Bagagerummet i Volvo XC40 Recharge. (Foto: Lasse Svendsen)

Men det er en helt anden snak. Her har vi samlet de fleste af de nye elbiler i en tabel, hvor du nemt kan finde den tilladte anhængervægt, og hvor meget taglast bilen kan tage.

Tabellen opdateres løbende.

[table id=3 /]

 

Lasse Svendsen
(f. 1965): Chefredaktør. Lasse har arbejdet for Lyd & Billede siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi og om hi-fi for Audio Video, ligesom han har erfaring som biljournalist fra bladet Drive. Det hele startede i 1980 med en Garrard-pladespiller, en Tandberg-receiver og et par Jamo-højttalere. Lasse har desuden stor erfaring fra hi-fi-branchen og skriver i dag mest om foto, hi-fi, computere og lyd, men også om biler.

1 kommentar til “Så meget bagage kan du få plads til”

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.

Så grønne er elbiler i virkeligheden

Disse elbiler kommer i 2024

Fem tips til bedre rækkevidde om vinteren

Scroll to Top