Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Guide

Hvad får man for pengene?

Vi sammenligner mobiltelefoner i forskellige prisklasser og ser på, hvad man egentlig får for pengene.

Skrevet af / 03/06/2019 - 15:44
Hvad får man for pengene?

Sidste år tog Apple begrebet luksusmobil til et nyt niveau, da en fuldt udstyret iPhone XS Max viste sig at koste 13.000 kroner. Det førte til en indædt debat om, hvorvidt en smartphone virkelig skulle koste mere end en tablet og næsten det samme som en bærbar.

I år har flere producenter fulgt trop. Samsungs flagskibstelefon Galaxy S10+ steg til nye prismæssige højder, og opkomlingen Huawei turde tage sig væsentlig bedre betalt for sin topmodel, P30 Pro. Selv OnePlus, der har levet på at sælge premium-ydelse til mellemklassepris, vovede pelsen med en flagskibspris på den nye OnePlus 7 Pro.

Producenter som Xiaomi og Nokia har selvfølgelig været hurtige til at udnytte situationen og sætte prisen på deres topmodeller væsentlig lavere. Og sandsynligvis kan de store producenter mærke presset fra Kina. Apple lancerede XR, som sælger bedre end XS, og Samsung lancerede i foråret en hel række modeller i sin mere overkommelige A-serie. Sydkoreanerne vil også have noget i alle prisklasser for ikke at miste kunder.

Så hvor stor er forskellen egentlig mellem en mobil til et par tusind, en til det halve af en premiummodel og en rendyrket flagskibsmobil? For at få en idé om, hvordan de samme producenter tænker, når de har modeller i alle prisklasser, har vi valgt at sammenligne Samsungs modeller. Som budgetmodel valgte vi Galaxy A40, som mellemklassemodel Galaxy A70 og som premiummodel selvfølgelig Galaxy S10+.

 

Budgetmobilen

Galaxy A40 er en lille mobil efter dagens målestok og meget lommevenlig. Den virker mere plasticagtig end de dyrere modeller, men har samme moderne design som A70.

Skærmen er stadig relativt stor med 5,9 tommer og går ud til kanterne takket være et “hak” til selfie-kameraet. Det ser ikke billigt ud, og opløsningen er okay. Telefonen har acceptabel hukommelse og lagerplads, så det er ikke en grund til at fravælge budgetmodellerne, i modsætning til hvordan det var for et par år siden.

Så begynder vi at lægge mærke til, hvor der er sparet. Batteriet er mindre og holder ikke lige så længe. Der er heller ikke trådløs opladning, og fingeraftrykslæseren sidder på bagsiden.

Der er ganske vist et dobbeltkamera, og i godt lys tager det ved første øjekast gode billeder. Men farvegengivelsen er ikke korrekt, og skarpheden varierer. I svagt lys er billederne virkelig dårlige og kan ikke engang bruges på sociale medier.

Ydelsen er en brøkdel af de dyrere mobilers, hvilket får den til at virke langsom, så snart man prøver at gøre noget, der bare er middelmådigt krævende.

Samsung Galaxy A40. Ubrugelige billeder i svagt lys.

Plus: Meget billig. Ser ikke billig ud, og skærmstørrelsen er god. Dobbeltkamera virker luksuriøst.

Minus: Meget langsom. Begrænset batterilevetid. Dårlig billedkvalitet, især i svagt lys.

 

Mellemklassen

Med Galaxy A70 har Samsung satset på imponerende tal – det skal virke, som om man får meget for pengene. F.eks. har den faktisk en større skærm end premiummodellen, selv om opløsningen viser sig at være lavere. Skærmen går også ud til kanterne, og selfie-kameraet er skjult i et lille hak.

Den ser mere moderne ud end Galaxy S9, men ikke lige så cool som S10, og kvalitetsfølelsen er god. Både hukommelse og lager er på niveau med sidste års topmodeller, så det er fint nok.

Batteriet er seriøst opgraderet og giver en glimrende batterilevetid, næsten på niveau med S10+. Den mangler ganske vist trådløs opladning, men fingeraftrykslæseren er indbygget i skærmen. Luksus.

A70 mangler topmodellens teleobjektiv, men har dog to kameraer. De har masser af megapixels, men billedkvaliteten er ikke lige så god. I godt lys bliver billederne lidt blege i farverne med overdrevet kunstig skarphed. I svagt lys bliver de uskarpe med en del støj, men stadig anvendelige sammenlignet med budgetmodellen.

Ydelsen er god, bortset fra på spil, hvor den ikke kommer i nærheden af S10+.

Samsung Galaxy A70. Acceptable billeder, når lyset svinder.

Plus: Stor skærm og gedigent batteri. Okay kamera. Hurtig ved normal brug. Meget for pengene.

Minus: Lav opløsning i forhold til skærmstørrelsen. Middelmådige kameraer. Langsom på spilgrafik.

 

Flagskibet

Topmodellen Galaxy S10+ har selvfølgelig alt, hvad man har brug for, og mere til. Her får man den nyeste teknologi og de nyeste funktioner. Kvalitetsfølelsen er eksklusiv, og den ser luksuriøs ud. Størrelsen er ikke lige så overdrevet som på A70.

Skærmen går ud til kanterne, og selfie-kameraerne (!) gemmer sig oppe i hjørnet. Opløsningen er fænomenal, og billedkvaliteten fremragende. Der er rigelig RAM og op til en terabyte (!) lagerplads, hvad man så end skal med det.

Batteriet er ikke lige så stort som på A70, men takket være strømbesparende teknologi holder det alligevel længere. Selvfølgelig er der hurtigopladning, men også trådløs opladning. Fingeraftrykslæseren er indbygget i skærmen.

På S10+ er der tilføjet et teleobjektiv, så der i alt er tre kameraer. Billedkvaliteten er noget af det bedste, man kan få. I normalt lys får man skarpe, veleksponerede billeder, også på tele. Der er heller ikke nogen større problemer i svagt lys; billederne fungerer glimrende til sociale medier.

Ydelsen er i top, og den mister ikke pusten på de mest krævende spil.

Samsung Galaxy S10. Fremragende billeder, selv når det er mørkt.

Plus: Ydelse helt i top og rigelig hukommelse. Fremragende skærm. Blandt de bedste mobilkameraer.

Minus: Meget dyr. Og hvor mange har egentlig brug for alle de funktioner?

Konklusion

Hvis man kun skal have en mobiltelefon for at telefonere, sms’e og tjekke sociale medier, så fungerer en budgetmobil fint. Det er dog svært at kalde dem et godt køb i betragtning af alle ulemperne. Så er det nok en bedre idé at lægge lidt flere penge, få en bedre telefon og beholde den noget længere.

Topmodellerne er selvfølgelig fantastiske på alle måder. Men spørgsmålet er, hvor mange der egentlig har brug for så meget ydelse og kapacitet. Hvis man skal betale selv, er det svært at retfærdiggøre udgiften.

Nej, det fornuftige valg må stadig være en mobil til en pris et sted midtimellem. De har tilfredsstillende skærm, batteri, kamera og kapacitet for flertallet af brugere. Det hedder jo ikke den gyldne middelvej for ingenting.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhedsredaktør. Jonas har arbejdet for Lyd & Billede siden 2007 og skriver om det meste, der kan kaldes bærbart, dvs. smartphones, trådløse højttalere og hovedtelefoner. Indimellem trænger hans tests sig ind på kollegernes områder – multirumslyd, hjemmebiograf og foto. Jonas startede sin karriere som tech-journalist på IDG og har skrevet for PC för Alla, Internetworld og det, der senere blev til M3.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Brugte og refurbished mobiler i kredsløb

USB-C-revolutionen, du ikke vil gå glip af!

Guide: Apple Arcade, Google Stadia, Netflix Games, Xbox Cloud Gaming

Lyd & Billede
Scroll to Top