Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Tom Clancy’s Jack Ryan, sæson 3

Endelig! Den kolde krig er tilbage

I sin tredje sæson vender Jack Ryan tilbage til karakterens kerne. Med genindførelsen af den kolde krig har Ukraine-krigen gjort spionserien højaktuel.

Skrevet af / 19/12/2022 - 15:00
Tom Clancy’s Jack Ryan, sæson 3
Tor Aavatsmark

Tredje sæson er ofte den mest udfordrende for en serie, hvor seriens skabere står over for valget mellem at gøre noget innovativt med konceptet eller blot presse citronen for mere af den samme (gentagne) saft. 

Efter at despoten og krigsforbryderen Vladimir Putin iværksatte sit angreb mod Ukraine i strid med international lov, vendte skyggerne fra den kolde krigs dage tilbage til Europa og lagde sig som et dystert, mørkt tæppe over kontinentet.

En udvikling, der bestemt ikke er gået ubemærket hen hos Jack Ryan-seriens manuskriptforfattere. 

PS! Glem ikke Ukraines kamp mod krigsforbryderiske Rusland. Her kan du donere penge til det livsvigtige hjælpearbejde i Ukraine! 

Fra bog til film – og serie

Tom Clancys bøger om Jack Ryan, den lidt nørdede og forsigtige, men ikke desto mindre skarpe CIA-analytiker, der bliver kastet ud i felten, er tidligere fortolket med Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck og Chris Pine (Shadow Recruit) i hovedrollen. Med TV-serien Jack Ryan blev John Krasinski den femte skuespiller (ud af fem film og en serie) til at redde USA/verden fra ukendte farer. 

Prime Videos TV-serie har rebootet franchisen, og den er heller ikke baseret på Clancys bøger, men giver os et særdeles dagsaktuelt plot. 

Efter en solid førstesæson blev vi lidt skuffede over Jack Ryan, sæson 2. Men nu, hvor vi har set sæson 3, har vi genvundet troen på den nørdede, dybt engagerede og ærgerrige agent. 

Interessant nok er Tom Clancys fiktive agent en arketype på netop den kolde krig. Men da agenten skulle ‘genoplives’ i vores tid, med omfattende handel med Rusland, normalisering og gensidig forståelse, måtte fortællingen opdateres. Med sæson 3 er den kolde krigs ‘storhedstid’ definitivt tilbage! 

Tom Clancy’s Jack Ryan, sæson 3 (Foto: Prime Video)

Fra fallerede stater til klassisk kold krig

Nu kan du glemme arabiske terrorister og ‘failed states’ som Afghanistan og Venezuela i centrum for kontraspionagen – velkommen til 2022, hvor USSR (aka Rusland) igen er Vesten/NATOS ærkefjende. 

En dagsaktuel kendsgerning, som seriens skabere og forfattere på forbilledlig vis væver sammen til en heftig action-thriller. 

Ryan afslører en russisk hemmelig operation mod Vesten, der omfatter strategiske atomvåben, russiske styrker på Krim-halvøen, tropper i Ukraine, infiltration af tidligere østeuropæiske satellitstater og et muligt kup i Kreml. Alt sammen med det formål at starte en konflikt med NATO, som derefter kan bruges som anledning til at ‘genrejse’ Sovjetunionen. Lyder det bekendt, siger du? Jep, taget direkte fra Putins mareridtsagtige drejebog for 2022 … 

Landet, som havner midt i skudlinjen, er Tjekkiet, hvor den nyvalgte præsident Alena Kovac (Nina Hoss) presses af NATO til at lægge jord til flere raketter og antiluftværnsskyts, noget de høje herrer i Moskva er stærkt imod. ‘Dirigenten’ bag konflikten er toppolitikeren Petrov (Alexej Manvelov) som stiger til magtens tinde, da Ruslands udenrigsminister belejligt nok dræbes i et attentat i Prag. 

Tom Clancy’s Jack Ryan, sæson 3 (Foto: Prime Video)

Dagsaktuelt

Sæsonens plot er så højaktuelt, at vi har en mistanke om, at det er blevet (delvist) omskrevet, efter at Putin og hans barbarer gik i fuldskala krig mod broderlandet i februar i år. 

Desværre er manusforfatterne faldet for fristelsen til at gøre skurkene en tand for stereotype og karikerede. Du er (næsten) aldrig i tvivl, når du ser en skurk med arketypiske træk, knyttede næver og et grumt ansigt. 

Når det er sagt, så er plottet så tilpas indviklet, komplekst og intelligent, at vi flere gange tager os i at lure på, om person X spiller på vores eller fjendens hold. Noget som er relativt sjældent i moderne thrillerserier og -film. 

Læs også Action-Ryan! Jack Ryan er tilbage – og denne gang har han lagt sin analytiske hjerne­halvdel til side.

Et fund til rollen!

Endnu en gang er John Krasinski et fund i rollen som den lidt nørdede skrivebordsagent, som er blevet kastet ud i felten og må vokse med opgaverne. Hans drengeagtige charme og udseende matcher Tom Clancys beskrivelse af karakteren, og Krasinski leverer varen i såvel komplekse monologer om atomvåben og koldkrigstaktik som i heftige actionscener; og i denne runde af Ryan får vi mere action end nogensinde før. 

Solide biroller leveres af Nina Hoss, Wendell Pierce, Michael Kelly, Peter Guinness og James Cosmo. Den åbenlyse koldkrigs-følelse forstærkes af, at vi hele sæsonen befinder os i selve hjertet af den klassiske kolde krig, hvor spionerne fra USSR og USA/NATO holdt hinanden under konstant overvågning i en slags passiv terrorbalance; i byer som Wien, Prag, Bratislava, Berlin og Moskva. 

Flere tilbageblik tager os med tilbage i tiden, hvor konflikten var på sit koldeste. Med statsvidenskabelig baggrund bliver man næsten nostalgisk. 

Tom Clancy's Jack Ryan Season 3 Tom Clancy's Jack Ryan Season 3 Tom Clancy's Jack Ryan Season 3 Tom Clancy’s Jack Ryan - Season 3 Teaser Art 1x1
<
>
Tom Clancy’s Jack Ryan, sæson 3 (Foto: Prime Video)

Når vi så nærmer os slutningen af sæsonen og oplever en scene, som vækker varme minder fra Jagten på Røde Oktober, er det lige før vi sabler champagnen. Den trykkende intensitet ombord på krydserne, hvor verden står på randen af en krigskatastrofe i fuld skala, er næsten på højde med den unikke spænding, Sean Connery, Alec Baldwin og Scott Glenn formåede at skabe i 1990. 

Til trods for et par åbenbare, faktisk lidt sjuskede, skønhedsfejl, så leverer Prime Video i denne omgang den bedste sæson af Tom Clancys Jack Ryan. Krasinski har etableret sig som manden, som ejer karakteren nu, og fortsætter han med at få lige så gode og spændingsmættede manuskripter, kan denne serie få et rigtig langt liv. 5 stjerner. 

Anmeldelsen er baseret på samtlige 10 afsnit af sæson 3. Sæsonen får premiere på Prime Video den 22. december.

Tom Clancy’s Jack Ryan, sæson 3 (Foto: Prime Video)
Karakter
Tom Clancy’s Jack Ryan, sæson 3

Fakta:

  • Prime Video 
  • Release: 22. december 2022 
  • Instruktion: Jann Turner 
  • Medvirkende: John Krasinski, Wendell Pierce, Michael Kelly, Nina Hoss, Betty Gabriel, Peter Guinness, James Cosmo, Alexej Manlevov 
  • Genre: Thriller 
  • Land: USA 
  • År: 2022 
  • Tid: 9:10 t. 
  • Karakter: 5 

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top