Anmeldelse: The Stranger, 1. sæson

Andre folks hemmeligheder

Adam opdager, at hans kone lyver for ham, og da han konfronterer hende, går hans verden i stykker.
Karakter
Thriller
The Stranger, 1. sæson
Annonce
Annonce
forfatter

Den amerikanske krimiforfatter Harlan Coben er nok bedst kendt for sine thrillers om den ukonventionelle privatdetektiv Myron Bolitar, som han har skrevet 11 bøger om. Cobens romaner er karakteriseret af en talesprogsagtig, lidt skæv og uhøjtidelig stil; en skrivestil, der burde egne sig godt til en TV-serie.

Coben er født og opvokset i New Jersey, og hans bøger udspiller sig typisk i arbejderområder i hans hjemstat, men når Netflix nu har valgt at filmatisere en af hans bøger, The Stranger (2015), er handlingen og personerne flyttet til den fiktive by Cedarfield i England. En transformation, der faktisk fungerer smertefrit.

Familien Price med faren Adam (Armitage), der er advokat, moren Corrine (Kirwan), der er lærer, og deres to børn havner i en dyb krise, da en fremmed kvinde (John-Kamen) opsøger Adam og fortæller ham, at hans kone løj om sin graviditet og spontane abort nogle år tidligere. En rasende Adam konfronterer Corrine – og dagen efter er hun som sunket i jorden.

Det viser sig, at flere i byen er blevet opsøgt af den unge, fremmede kvinde, og mens nogle afpresses, advares andre tilsyneladende ud fra altruistiske motiver. Samtidig ser et uforklarligt mord, en hovedløs alpaka og en teenager i koma ud til at have forbindelse med sagen. Den sindige, snart pensionsmodne politiefterforsker Johanna Griffin (Finneran) sættes på sagen.

Annonce

Coben (som også er producent på serien) giver os et rigt og jordnært persongalleri, en broget flok, der på intrikat vis flettes sammen i den komplekse historie. Vi tror på de realistiske personer og bliver trukket ind i krimiplottet, hvor mange i dette forstadshelvede åbenbart skjuler dybt private hemmeligheder.

(Foto: Netflix)

Desværre er serien ofte lidt for insisterende, overtydelig og ikke ligefrem subtil. Vi får begivenhederne ind med skeer, hvad enten det er i form af overtydelige flashbacks eller “dyster” musik – meget amerikansk og unødvendigt.

Det komplekse plot, som bevidst skal forvirre os, virker indimellem lidt for konstrueret (hvilket ikke vil overraske læsere af Cobens bøger) og mangefacetteret. Genremæssigt bevæger vi os mellem drama, thriller og ungdomskrimi, og det er uklart, hvor den dramaturgiske vægt ligger. Man mister lidt for ofte det interessante, Gone Girl-agtige plot af syne.

Richard Armitage er solid som den fortvivlede familiefar, og det er befriende at se Jennifer Saunders i en “normal” rolle, langt fra den hysteriske Absolutely Fabulous. Siobhan Finneran er lige i øjet som den sindige politikvinde, mens den geniale Stephen Rea som sær eneboer stjæler alle scener, han er med i.

The Stranger er bestemt ikke nogen banebrydende krimi og virker desuden ofte lige lovlig konstrueret. Men både plottet og produktionen er så vellavet, og skuespillet gennemgående så solidt, at vi gerne tilbringer seks timer med denne flok briter, der alle bærer på hemmeligheder. Selv om slutningen virker noget uforløst og skuffende. Fire stjerner.

Annonce
The Stranger, sesong 1_2 The Stranger, sesong 1_3 The Stranger, sesong 1_4 The Stranger, sesong 1_5 The Stranger, sesong 1_6 The Stranger, sesong 1_7
<
>
(Foto: Netflix)
Fakta
  • Netflix
  • Release: 30. januar 2020
  • Instruktion: Daniel O’Hara og Hannah Quinn
  • Med: Richard Armitage, Siobhan Finneran, Hannah John-Kamen, Shaun Dooley, Anthony Head, Stephen Rea, Jacob Dudman, Brandon Fellows, Dervla Kirwan, Jennifer Saunders
  • Genre: Thriller
  • Land: UK
  • År: 2020
  • Tid: 6:00 timer
IMDB Rating
Summary:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.