TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse The Mosquito Coast, 1. sæson

Reboot uden brod og spænding

Fascinerende filmklassiker er blevet en ujævn og noget langtrukken serieoplevelse.

forfatter
Publiceret 25/06/2021 - 10:47
Karakter
Drama
The Mosquito Coast, 1. sæson

Der er faktisk gået hele 35 år, siden Harrison Ford som hyper-energisk, desillusioneret amerikansk familiefar tog sin familie med til en tilbage-til-naturen-tilværelse i Sydamerikas jungle i filmen Mosquito-kysten.

Den selvudnævnte opfinder og iværksætter Allie Fox (Ford) og hans familie flygtede fra det meningsløse, selvoptagede forbrugersamfund i et glimrende drama instrueret af australske Peter Weir (The Way Back).

 

For nylig har streaming-tjenesten Apple TV+ lanceret en ny serie baseret på samme roman af Paul Theroux, denne gang med Justin Theroux (The Leftovers) – som i øvrigt er forfatterens nevø – i hovedrollen. Men det er en helt anden og langt mere ujævn historie, vi får her.

Theroux’ roman danner stadig grundlag for historien, men handlingen er sat til vor tid, parret har kun to børn, og grunden til, at de stikker af fra Det Forjættede Land, er at myndighederne vil arrestere Allie og hans kone (George) – uvist af hvilken grund.

Læs også Sovjetunionen kom først til Månen! Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?

Allie er stadig den entusiastiske, lidt naive ideolog, som konstant leder efter nye måder at gøre verden grønnere og mere miljøvenlig på, ikke mindst ved hjælp af vedvarende energi. De to teenagebørn vil han helst holde inden for husets fire vægge, med hjemmeskole, og så langt væk fra bedsteforældrene som muligt.

I huj og hast pakkes nogle dokumenter, det mest nødvendige tøj samt kontanter ned, før turen går til grænsen til Mexico. Nogle tvivlsomme kriminelle skal få dem “sikkert” over grænsen – men selvfølgelig går det ad helvede til …

(Foto: Apple TV+)

Serien er flot filmet i en beskidt, gulbrun farvepalet. Fotografering og klipning er upåklagelig, og skuespillerne, især en energisk Theroux, leverer i den grad varen. Men manuskriptforfatter og serieskaber Neil Cross tager sig god tid – alt for god tid.

Det er ikke langt, Fox-familien kommer på deres vej til Guatemala i de syv episoder (lidt over seks timer i alt), der udgør 1. sæson. Noget, der for så vidt kan tilgives. Værre er det, at personerne gang på gang tager fuldstændig ulogiske og ukritiske valg – valg, der tydeligvis er skrevet ind for at skabe spænding og dramaturgisk fremdrift, men som alt for ofte virker konstruerede og utroværdige.

Agenterne fra NSA fremstår som amatøragtige parodier, og vi tror ikke et øjeblik på, at Allie ville efterlade en pistol lettilgængelig for en af de kriminelle, så vedkommende kan kaste den ud af bilen i ødemarken. Den åbenlyst intelligente Allies irriterende naivitet forbløffer os desværre gang på gang, og den måde, de kommer ud af konflikterne på, bliver for enkel og letkøbt.

(Foto: Apple TV+)

The Mosquito Coast afviger for meget fra den fascinerende originalhistorie. Her er det hvorfor Fox-parret er på flugt, der er seriens bærende element; hvilket er langt mindre interessant end en “gal” entusiast, der vil redde verden og er villig til at ofre sin familie undervejs.

Der ligger tydeligvis noget uløst spænding i Fox-familiens ukendte baggrundshistorie, og det er personer, vi gerne vil lære bedre at kende, så der er bestemt potentiale til en god og medrivende serie. Derfor er det en skam, at 1. sæson fremstår som én langt transport-etape, hvor personerne skal etableres, men samtidig bliver for let og overfladisk behandlet.

Læs også Vi kårer den bedste streaming-tjeneste (for dig) Med lanceringen af Disney+ har streaming-krigen virkelig taget fart, men hvilke af de store streaming-tjenester SKAL du have?

Tre stjerner til en serie, som vi nok kommer til at give en chance mere, men 1. sæson var skuffende. Hele sæsonen kan streames på Apple TV+ nu.

The Mosquito Coast, sesong 1_2 The Mosquito Coast, sesong 1_7 The Mosquito Coast The Mosquito Coast, sesong 1_4 The Mosquito Coast, sesong 1_3
<
>
(Foto: Apple TV+)
Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

Fakta
 • Apple TV+
 • Release: 4. juni 2021
 • Instruktion: Natalia Beristáin m.fl.
 • Med: Justin Theroux, Melissa George, Logan Polish, Gabriel Bateman, Kimberly Elise
 • Genre: Thriller
 • Land: USA
 • År: 2021
 • Tid: 6:10 timer
IMDB Rating
The Mosquito Coast Adventure, Drama, Thriller | April 30, 2021 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Marvel lancerer kvindelig version af Hulken! Marvel-universet er åbenbart ufuldendt uden en kvindelig version af den vrede, grønne mand, også kendt som Hulken.
Nu er musen størst af alle! Det tog kun Mickey Mouse & Co. to et halvt år at vippe Netflix af streaming-tronen.
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend