Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: The Mosquito Coast, 1. sæson

Reboot uden brod og spænding

Fascinerende filmklassiker er blevet en ujævn og noget langtrukken serieoplevelse.

Skrevet af / 25/06/2021 - 10:47
The Mosquito Coast, 1. sæson
Tor Aavatsmark

Der er faktisk gået hele 35 år, siden Harrison Ford som hyper-energisk, desillusioneret amerikansk familiefar tog sin familie med til en tilbage-til-naturen-tilværelse i Sydamerikas jungle i filmen Mosquito-kysten.

Den selvudnævnte opfinder og iværksætter Allie Fox (Ford) og hans familie flygtede fra det meningsløse, selvoptagede forbrugersamfund i et glimrende drama instrueret af australske Peter Weir (The Way Back).

 

For nylig har streaming-tjenesten Apple TV+ lanceret en ny serie baseret på samme roman af Paul Theroux, denne gang med Justin Theroux (The Leftovers) – som i øvrigt er forfatterens nevø – i hovedrollen. Men det er en helt anden og langt mere ujævn historie, vi får her.

Theroux’ roman danner stadig grundlag for historien, men handlingen er sat til vor tid, parret har kun to børn, og grunden til, at de stikker af fra Det Forjættede Land, er at myndighederne vil arrestere Allie og hans kone (George) – uvist af hvilken grund.

Læs også Sovjetunionen kom først til Månen! Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?

Allie er stadig den entusiastiske, lidt naive ideolog, som konstant leder efter nye måder at gøre verden grønnere og mere miljøvenlig på, ikke mindst ved hjælp af vedvarende energi. De to teenagebørn vil han helst holde inden for husets fire vægge, med hjemmeskole, og så langt væk fra bedsteforældrene som muligt.

I huj og hast pakkes nogle dokumenter, det mest nødvendige tøj samt kontanter ned, før turen går til grænsen til Mexico. Nogle tvivlsomme kriminelle skal få dem “sikkert” over grænsen – men selvfølgelig går det ad helvede til …

(Foto: Apple TV+)

Serien er flot filmet i en beskidt, gulbrun farvepalet. Fotografering og klipning er upåklagelig, og skuespillerne, især en energisk Theroux, leverer i den grad varen. Men manuskriptforfatter og serieskaber Neil Cross tager sig god tid – alt for god tid.

Det er ikke langt, Fox-familien kommer på deres vej til Guatemala i de syv episoder (lidt over seks timer i alt), der udgør 1. sæson. Noget, der for så vidt kan tilgives. Værre er det, at personerne gang på gang tager fuldstændig ulogiske og ukritiske valg – valg, der tydeligvis er skrevet ind for at skabe spænding og dramaturgisk fremdrift, men som alt for ofte virker konstruerede og utroværdige.

Agenterne fra NSA fremstår som amatøragtige parodier, og vi tror ikke et øjeblik på, at Allie ville efterlade en pistol lettilgængelig for en af de kriminelle, så vedkommende kan kaste den ud af bilen i ødemarken. Den åbenlyst intelligente Allies irriterende naivitet forbløffer os desværre gang på gang, og den måde, de kommer ud af konflikterne på, bliver for enkel og letkøbt.

(Foto: Apple TV+)

The Mosquito Coast afviger for meget fra den fascinerende originalhistorie. Her er det hvorfor Fox-parret er på flugt, der er seriens bærende element; hvilket er langt mindre interessant end en “gal” entusiast, der vil redde verden og er villig til at ofre sin familie undervejs.

Der ligger tydeligvis noget uløst spænding i Fox-familiens ukendte baggrundshistorie, og det er personer, vi gerne vil lære bedre at kende, så der er bestemt potentiale til en god og medrivende serie. Derfor er det en skam, at 1. sæson fremstår som én langt transport-etape, hvor personerne skal etableres, men samtidig bliver for let og overfladisk behandlet.

Læs også Vi kårer den bedste streaming-tjeneste (for dig) Med lanceringen af Disney+ har streaming-krigen virkelig taget fart, men hvilke af de store streaming-tjenester SKAL du have?

Tre stjerner til en serie, som vi nok kommer til at give en chance mere, men 1. sæson var skuffende. Hele sæsonen kan streames på Apple TV+ nu.

The Mosquito Coast, sesong 1_2 The Mosquito Coast, sesong 1_7 The Mosquito Coast The Mosquito Coast, sesong 1_4 The Mosquito Coast, sesong 1_3
<
>
(Foto: Apple TV+)
Karakter
The Mosquito Coast, 1. sæson

Fakta:

  • Apple TV+
  • Release: 4. juni 2021
  • Instruktion: Natalia Beristáin m.fl.
  • Med: Justin Theroux, Melissa George, Logan Polish, Gabriel Bateman, Kimberly Elise
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 6:10 timer

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top