Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: The Mandalorian, sæson 3

En mørkere Star Wars sci-fi-western

Disney+ og Jon Favreau fortsætter med at levere underholdende og originalt indhold fra det mangfoldige Star Wars-univers.

Skrevet af / 04/03/2023 - 11:00
The Mandalorian, sæson 3
Tor Aavatsmark

Lige siden Disney+ blev lanceret i november 2019 har Star Wars spin-off-serien The Mandalorianværet blandt streamingtjenestens førende flagskibsserier. 

Handlingen i serien foregår i tiden mellem Return of the Jedi og The Force Awakens, nærmere betegnet seks år efter at Luke, Leia og Han Solo besejrede Darth Vader og Kejseren. Imperiet er gået i opløsning, og lovløshed og anarki, med diffuse mafiabander, råder i galaksen. 

Det er guldalderen for dusørjægere, og den største af dem alle er ‘The Mandalorian’ (Pedro Pascal), som for tiden brillerer i svampe-zombie-serien The Last of Us. 

Læs også Positiv zombie-overraskelse! Pedro Pascal tilfører noget forfriskende nyt til en (relativt) nedslidt genre.

Da vi nu vender tilbage til Mandalore, er der gået to år siden afslutningen af sæson 2. 

Men var missionen ikke fuldført?

Kort fortalt har handlingen i de to foregående sæsoner drejet sig om dusørjægerens (i første omgang modvillige) mission om at transportere den dyrebare ‘Baby Yoda’/Grogu til Jedi-ridderne.  

Som de fleste ved, er en mandalorianer en mand af sit ord og dedikeret til sit livslange kald – da sæson 2 kulminerede på dramatisk vis, var Grogu da også i sikre hænder hos ingen ringere end den unge Jedi Luke Skywalker. Så hvorfor i alverden er duoen sammen igen?  

Læs også Klassisk Star Wars Med deres første originale serie puster Disney nyt, men samtidig klassisk liv i Star Wars-sagaen.

For at finde svaret på dette spørgsmål skal man besynderligt nok have set en anden Stars Wars spin-off-serie, The Book of Boba Fett. Serien refereres ofte til som ‘The Mandalorian, sæson 2.5’. Her ser vi i løbet af to afsnit, hvordan Luke træner Baby Yoda, men indser, at den nuttede ‘bamsebjørn’ med de store, søde øjne og lange, grønne ører savner sin tidligere herre, og giver ham valget mellem at fortsætte træningen eller genforenes med Mando/Din Djarin.  

For de af jer, der har set de tidligere sæsoner, var det tydeligt, at Grogu og Mando havde knyttet tætte bånd. Nu begiver den umage duo sig ud på endnu en farefuld rejse, hvor Mando forsøger at genoprette sin ære, som blev skændet, da han frivilligt tog sin hjelm af.  

For at gøre det må Din Djarin opsøge sit hjem og nedsænke sit legeme i de hellige kilder på den forladte planet Mandalore.

The Mandalorian, sæson 3. (Foto: Walt Disney)

Kendt territorium med et nyt twist

Jon Favreau er seriens skaber, producer og manuskriptforfatter, og han tager os endnu en gang tilbage til den klassiske, lidt beskidte og rå Star Wars-stil fra gamle dage.  

Pressen har kun fået adgang til de første to af otte afsnit, men vi kan straks berolige fans af serien med, at Favreau stadig forvalter Star Wars-arven på forbilledlig vis.  

Læs også Se den nye Mandalorian-trailer! Den 30. oktober er der premiere på 2. sæson af The Mandalorian på Disney+.

Greef Karga (Carl Weathers) leder Navarros folk gennem en urolig tid, hvor ‘The New Republic’ kæmper for at styre galaksen langt, langt væk fra sin mørke fortid.   

Under en ceremoni kommer Mando flyvende ind, slagter monstret og redder dagen. Det hele er actionmættet, spændende og imponerende godt lavet.    

Men så, efter et lidt muntert første afsnit (hvor Karga på sin sære måde ‘forklarer’, hvorfor Disney måtte skille sig af med skuespillerinden Gina Carano (Dune) – du kan læse om den egentlige årsag her – trækker mørke skyer op om Mando og Grogu.  

The Mandalorian, sæson 3. (Foto: Walt Disney)

Din Djarin opsøger den fyrige Bo-Katan (Katee Sackhoff), som er i besiddelse af et ærværdigt stamtræ over tidligere herskere af Mandalore. Hun affejer imidlertid hans barnlige dagdrømme om pligt og gammeldags loyalitet; men Mando er besat af at genoprette Mandalorian-æren.  

Sammen med en ‘frisk’ androide og en Grogu med stadigt voksende mentale kræfter sætter han sig for at udforske Mandalores mørke minetunneler. En planet, der nu mest minder om det udbombede Mariupol i Ukraine – sønderbombet af det onde Imperium (ja, begge byer). 

PS! Her kan du donere penge til det livsvigtige hjælpearbejde i Ukraine!

The Mandalorian, sesong 3_1 (1) The Mandalorian, sesong 3_1 (2) The Mandalorian, sesong 3_1 (12) The Mandalorian, sesong 3_1 (4) The Mandalorian, sesong 3_1 (11) The Mandalorian, sesong 3_1 (8) The Mandalorian, sesong 3_1 (3) The Mandalorian, sesong 3_1 (9) The Mandalorian, sesong 3_1 (15) The Mandalorian, sesong 3_1 (14)
<
>
The Mandalorian, sæson 3. (Foto: Walt Disney)

En vintage hommage

Serien ser både moderne og nostalgisk gammeldags ud; et helt bevidst og meget vellykket valg fra serieskaber Jon Favreau, som har gjort en slags hommage til Star Wars-historien. Tredje sæson har bevaret den særegne, karakteristiske stil, som definitivt hensætter os til de klassiske Star Wars-film (1977-1983).  

Men hvor sæson 2 var en blanding af spaghetti-western tilsat et strejf mørk middelalder, får vi nu nærmest en fantasy-vibe, der leder tankerne hen på serier som Ringenes Herre.  

Én ting er den visuelle lighed mellem minerne på Mandalore og den enorme, øde by med minerne i Khazad-dûm (Ringenes Herre), men Favreau har i denne omgang lagt mere vægt på traditionelle fantasyelementer som arv, overtro, folklore og stolte traditioner, der er blevet overleveret gennem århundreder.  

Mandalorianerne er et ældgammelt folk med en klar mening med livet, og de er nu spredt over hele galaksen, uden magt og position. En fornuftig Pascal passer perfekt ind i disse elementer. Skjult bag en gylden hjelm af beskar-stål imponerer han stærkt som en desillusioneret Star Wars-protagonist. En mand, der tydeligvis søger efter en større mening med livet.  

The Mandalorian, sæson 3. (Foto: Walt Disney)

Special effects er stort set af samme type som i de tre oprindelige film, med miniaturer i stedet for massiv brug af computeranimation. Det giver serien et gammeldags look, som passer godt til det beskidte og utraditionelle univers Ikke alle figurerne er helt korrekte, men langt at foretrække frem for ren og karakterløs computeranimation.   

Dramaturgien sidder stadig lige i skabet, og den legende handling iblandet intense actionscener gør serien seværdig for flere generationer i hjemmet. De relativt korte, afsluttede afsnit passer til konceptet og er med til at gøre The Mandalorian til et frisk pust i seriejunglen. 5 galaktiske stjerner. 

The Mandalorian, sesong 3_1 (5) The Mandalorian, sesong 3_1 (13)
<
>
The Mandalorian, sæson 3. (Foto: Walt Disney)

PS! Lyd & Billede var med til gallapremieren for The Mandalorian, sæson 3, i Oslo i onsdags.

Se billederne her:

DSC_7014 DSC_7043 DSC_7450 DSC_7595 DSC_7602 DSC_7323 DSC_7353 DSC_7264 DSC_7418 DSC_7267 DSC_7412 DSC_7270 DSC_7246 DSC_7134 DSC_7335 DSC_7144 DSC_7371 DSC_7534 DSC_7168 DSC_7356 DSC_7511 DSC_7314
<
>
The Mandalorian, sæson 3 - Gallapremiere Oslo, 01.03.2023 (Foto: Katrine Lunke / Apeland)
Karakter
The Mandalorian, sæson 3

Fakta:

  • Disney+ 
  • Release: 1. mars 2023 
  • Instruktør: Jon Favreau 
  • Medvirkende: Pedro Pascal, Katee Sackhoff, Carl Weathers, Amy Sedaris, Emily Swallow, Giancarlo Esposito 
  • Genre: Sci-fi 
  • Land: USA 
  • År: 2020 
  • Tid: 5:20 t. 
  • Karakter: 5 
  • IMDb 

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top