Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: The Guilty

Gyllenhaal bærer klaustrofobisk drama på sine skuldre

Remake af intenst onemanshow er en vanskelig øvelse, men er blevet en vellykket film.

Skrevet af / 10/10/2021 - 16:40
The Guilty
Tor Aavatsmark

Det er en særdeles vanskelig opgave, instruktør Antoine Fuqua (The Equalizer, The Magnificent Seven) har kastet sig over, men han lykkes langt hen ad vejen med genindspilningen af den danske film Den skyldige.

Den danske thriller, instrueret af svenske Gustav Möller (der er uddannet og bosat i Danmark), kom for tre år siden. Handlingen er centreret omkring en politibetjent fra København, der efter en ureglementeret skudepisode er blevet sat til at besvare nødopkald. I år er Möller gået sammen med Fuqua og står for manuskriptet til Netflix’ amerikanske genindspilning af filmen.

Handlingen er flyttet fra relativt rolige København til et kaotisk L.A., der er omgivet af voldsomme skovbrande. Hovedpersonen er politimanden Joe Baylor (Gyllenhaal), der midlertidigt er sat til at besvare 911-opkald, mens han afventer en høring.

Baylor er tydeligvis stresset, irritabel og nervøs, og samtidig plaget af astma. Han har en høring den følgende morgen, som kan ende med at koste ham jobbet, og på hjemmefronten er der kaos, efter at hans kone smed ham ud for nogle måneder siden og nærmest nægter ham kontakt med deres unge datter.

Læs også Målet helliger midlet Jake Gyllenhaal er, hvad man på godt dansk kalder en method actor, og med det rigtige materiale kan han skabe stor kunst.

Baylor lader sine frustrationer og sin vrede gå ud over sine kolleger og de folk i nød, der ringer ind. En mand, der er blevet bestjålet af en prostitueret, bliver latterliggjort og bedt om at tage sig sammen, mens en mand, der er desperat efter en overdosis, bliver bebrejdet at have taget ulovlige stoffer. Men så kommer der et opkald, som vender op og ned på aftenen.

Jake Gyllenhaal i The Guilty. (Foto: Netflix)

En grædende, næsten hviskende kvinde ved navn Riley (en skræmmende god Riley Keough) fortæller mumlende og usikkert, at hun er i fare. Ved hjælp af kodesprog og antydninger får hun fortalt, at hun er blevet kidnappet af sin eksmand og frygter at blive spærret inde. Hun er også usikker sine to små børns skæbne.

Det udvikler sig til en intens omgang katten-efter-musen, hvor Baylor forsøger at få information nok til at identificere bilen og stoppe dramaet. Samtidig er alle byens udrykningstjenester på bristepunktet i arbejdet med at standse de infernoagtige skovbrande.

Oven i det hele ringer en reporter konstant og beder om Baylors version af skudepisoden, samtidig med at sidstnævnte desperat forsøger at lappe på forholdet til eksen.

Formatet er vel så langt som det er muligt at komme fra Fuquas seneste testosteronbombe af en actionfilm, Infinite, men han mestrer begge genrer, ikke mindst takket være en glimrende Jake Gyllenhaal.

THE GUILTY THE GUILTY THE GUILTY: JAKE GYLLENHAAL as JOE BAYLER. CR: NETFLIX © 2021. THE GUILTY
<
>
(Foto: Netflix)

Bortset fra nogle få sekunder langs motorvejen foregår hele filmen i Los Angeles-politiets callcenter. Efterhånden som dramaet spidser til, får vi en stadig mere stresset og irrationel Baylor, der bevæger sig længere og længere ud i en juridisk gråzone.

Halvanden time inden for fire vægge gør det svært at holde det dramaturgiske i kog, og det er ikke hele handlingsforløbet, der virker lige troværdigt. Men når det er sagt, så er The Guilty blevet en intens thriller med klaustrofobiske kig ned i den menneskelige psyke, kronet med en Jake Gyllenhaal i sit es – fuldt ud på højde med originalen. Fire stærke stjerner.

(Foto: Netflix)
Karakter
The Guilty

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 1. oktober 2021
  • Instruktion: Antoine Fuqua
  • Med: Jake Gyllenhaal, Riley Keough, Peter Sarsgaard, Ethan Hawke, Adrian Martinez
  • Genre: Thriller
  • Land: USA
  • År: 2021
  • Tid: 1:30 timer

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top