Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Sort krabbe

Ufrugtbar krabbejagt

Et postapokalyptisk Sverige indhyllet i en odør af ildelugtende B-film fra 1980’erne kommer der ikke noget underholdningspletskud ud af.

Publiceret 16/03/2022 - 13:30
Sort krabbe
Tor Aavatsmark

Netflix har efterhånden opbygget et omfattende katalog af nordisk producerede film og serier, men det er desværre ikke dem alle, der har lige høj underholdningsværdi. Den svenske thriller Sort krabbe er afgjort havnet i den nederste ende på kvalitetsskalaen.

Manuskriptet, der er skrevet af instruktør Adam Berg, er baseret på en dystopisk roman af Jerker Virdborg og tager os med til et dystert, nærmest postapokalyptisk Sverige, der er besat af en fascistoid fremmed militærmagt.

Det bliver aldrig eksplicit sagt, hvem den undertrykkende besættelsesmagt er, men det mere end antydes, at det er vores magtfulde nabo mod øst, der står bag dette helvede på (svensk) jord; for så vidt en aktuel tematik set i lyset af Ruslands igangværende “befrielse” af Ukraine.

Desværre er plottet, personerne og handlingsforløbet lige så altmodisch som Den Kolde Krig – men langtfra lige så spændende!

Læs også Spion-implosion Fans af klassiske spionthrillere om den kolde krig bør styre uden om dette miskmask.

Handlingen er sat i en nær fremtid, hvor nogle få, hårdføre guerillakrigere fortsætter kampen og øjner et håb om at knuse den overlegne fjende, anført af den kompromisløse veteran oberst Raad (David Dencik, Kastanjemanden). De rekrutterer den benhårde Caroline Edh (Noomi Rapace, Prometheus, Mænd der hader kvinder) og den professionelle soldat Nylund (Oftebro) samt en broget gruppe lejesoldater til at levere en ukendt “pakke” midt i fjendens lejr.

Udfordringen er at komme helskindet over isen. På traditionelle skøjter skal gruppen tilbagelægge ca. 100 sømil (!) i åbent land og over usikker is – uden at drukne, fryse ihjel og/eller blive skudt i smadder af fjenden. Interne spændinger gør ikke opgaven mindre krævende.

Svart krabbe 1
(Foto: Netflix)

Af romanen fremgår det, at verden er delvis ødelagt af klimaforandringer og krig, uden at klima bliver et vigtigt element i filmen. Klodens klimatiske kollaps har kastet Norden ud i en nærmest uendelig vinter, som danner grundlag for en spændende leg med krig og kulde samt nogle heftige actionscener. Men filmen svigter på de fleste punkter.

Scenografisk byder krabbejagten dog på nogle virkelig lækre scener med nordiske vinternætter og stivfrossen is i et magisk koldt, blåt lys. Filmfotografen får rigtig foldet sig ud og er den, der imponerer mest. Desværre ser alt for mange af scenerne, ikke mindst snescenerne, ud som om de er optaget i studiet – plasticagtige og overdrevet kunstige.

Langt værre står det til med de endimensionelle personer, de håbløse, utroværdige plot-twists og de langhårede dialoger. Det er så grelt, at vi hvert øjeblik forventer, at Jean-Claude Van Damme eller Dolph Lundgren kommer brølende frem fra et hjørne med en automatriffel i hver hånd.

Svart krabbe 5 Svart krabbe 4 Svart krabbe 10 Svart krabbe 2 Svart krabbe 12 Svart krabbe 9 Svart krabbe 6 Svart krabbe 3 Svart krabbe 13 Svart krabbe 7
<
>
(Foto: Netflix)

Den normalt bundsolide Noomi Rapace virker uengageret og utilpas i rollen som klichéagtig benhård actionheltinde. Hun får heller ikke meget hjælp af sine kolleger, der alle er begrænset af skabelonagtige karaktertræk og pinligt plat dramaturgi.

Alt for ofte fremstår filmen mere hovedrystende komisk end spændende og viril. Vi noterer os, at Netflix har serveret årets første, iskolde flop. Styr udenom! To stjerner.

Sort krabbe får global premiere på Netflix den 18. marts.

Noomi Rapace under indspilningen af Sort krabbe. (Foto: Netflix)

Karakter
Sort krabbe

Fakta:

  • Netflix
  • Release: 18. marts 2022
  • Instruktion: Adam Berg
  • Med: Noomi Rapace, Jakob Oftebro, David Dencik, Dar Salim, Erik Enge, Ardalan Esmaili, Aliette Opheim
  • Genre: Thriller
  • Land: Sverige
  • År: 2022
  • Tid: 1:51 timer

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top