TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse Sort krabbe

Ufrugtbar krabbejagt

Et postapokalyptisk Sverige indhyllet i en odør af ildelugtende B-film fra 1980’erne kommer der ikke noget underholdningspletskud ud af.

forfatter
Publiceret 16/03/2022 - 13:30
Karakter
Thriller
Sort krabbe

Netflix har efterhånden opbygget et omfattende katalog af nordisk producerede film og serier, men det er desværre ikke dem alle, der har lige høj underholdningsværdi. Den svenske thriller Sort krabbe er afgjort havnet i den nederste ende på kvalitetsskalaen.

Manuskriptet, der er skrevet af instruktør Adam Berg, er baseret på en dystopisk roman af Jerker Virdborg og tager os med til et dystert, nærmest postapokalyptisk Sverige, der er besat af en fascistoid fremmed militærmagt.

Det bliver aldrig eksplicit sagt, hvem den undertrykkende besættelsesmagt er, men det mere end antydes, at det er vores magtfulde nabo mod øst, der står bag dette helvede på (svensk) jord; for så vidt en aktuel tematik set i lyset af Ruslands igangværende “befrielse” af Ukraine.

Desværre er plottet, personerne og handlingsforløbet lige så altmodisch som Den Kolde Krig – men langtfra lige så spændende!

Læs også Spion-implosion Fans af klassiske spionthrillere om den kolde krig bør styre uden om dette miskmask.
In From the Cold sesong 1 1

Handlingen er sat i en nær fremtid, hvor nogle få, hårdføre guerillakrigere fortsætter kampen og øjner et håb om at knuse den overlegne fjende, anført af den kompromisløse veteran oberst Raad (David Dencik, Kastanjemanden). De rekrutterer den benhårde Caroline Edh (Noomi Rapace, Prometheus, Mænd der hader kvinder) og den professionelle soldat Nylund (Oftebro) samt en broget gruppe lejesoldater til at levere en ukendt “pakke” midt i fjendens lejr.

Udfordringen er at komme helskindet over isen. På traditionelle skøjter skal gruppen tilbagelægge ca. 100 sømil (!) i åbent land og over usikker is – uden at drukne, fryse ihjel og/eller blive skudt i smadder af fjenden. Interne spændinger gør ikke opgaven mindre krævende.

Svart krabbe 1
(Foto: Netflix)

Af romanen fremgår det, at verden er delvis ødelagt af klimaforandringer og krig, uden at klima bliver et vigtigt element i filmen. Klodens klimatiske kollaps har kastet Norden ud i en nærmest uendelig vinter, som danner grundlag for en spændende leg med krig og kulde samt nogle heftige actionscener. Men filmen svigter på de fleste punkter.

Scenografisk byder krabbejagten dog på nogle virkelig lækre scener med nordiske vinternætter og stivfrossen is i et magisk koldt, blåt lys. Filmfotografen får rigtig foldet sig ud og er den, der imponerer mest. Desværre ser alt for mange af scenerne, ikke mindst snescenerne, ud som om de er optaget i studiet – plasticagtige og overdrevet kunstige.

Langt værre står det til med de endimensionelle personer, de håbløse, utroværdige plot-twists og de langhårede dialoger. Det er så grelt, at vi hvert øjeblik forventer, at Jean-Claude Van Damme eller Dolph Lundgren kommer brølende frem fra et hjørne med en automatriffel i hver hånd.

Svart krabbe 5 Svart krabbe 4 Svart krabbe 10 Svart krabbe 2 Svart krabbe 12 Svart krabbe 9 Svart krabbe 6 Svart krabbe 3 Svart krabbe 13 Svart krabbe 7
<
>
(Foto: Netflix)

Den normalt bundsolide Noomi Rapace virker uengageret og utilpas i rollen som klichéagtig benhård actionheltinde. Hun får heller ikke meget hjælp af sine kolleger, der alle er begrænset af skabelonagtige karaktertræk og pinligt plat dramaturgi.

Alt for ofte fremstår filmen mere hovedrystende komisk end spændende og viril. Vi noterer os, at Netflix har serveret årets første, iskolde flop. Styr udenom! To stjerner.

Sort krabbe får global premiere på Netflix den 18. marts.

Noomi Rapace under indspilningen af Sort krabbe. (Foto: Netflix)
Fakta
  • Netflix
  • Release: 18. marts 2022
  • Instruktion: Adam Berg
  • Med: Noomi Rapace, Jakob Oftebro, David Dencik, Dar Salim, Erik Enge, Ardalan Esmaili, Aliette Opheim
  • Genre: Thriller
  • Land: Sverige
  • År: 2022
  • Tid: 1:51 timer
IMDB Rating
Black Crab Action, Adventure, Drama, Sci-Fi, Thriller, War | March 18, 2022 (United States) Summary:
Countries: SwedenLanguages: Swedish
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Nu kan du streame Game of Thrones i 4K-kvalitet Skarpere 4K-versioner af Game of Thrones 1.-8. sæson er nu klar på HBO Max. Det var på tide!
Schweizisk splatterfilm tester ny crowdfunding-model Mad Heidi er finansieret af fans, der får del i overskuddet, hvis filmen bliver en succes.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend