Anmeldelse: Ratched, 1. sæson

Fornemt, forstyrrende psykodrama

Den legendariske, iskolde Nurse Ratcheds baggrundshistorie danner den perfekte ramme om en usædvanlig vellykket TV-serie.
Karakter
Drama
Ratched, 1. sæson
Annonce
Annonce
forfatter

Hvem har ikke prøvet at vågne op gennemblødt af sved en mørk og stormfuld nat, plaget af et forfærdeligt mareridt om Nurse Ratched?

Arven efter ‘Gøgereden’

Ikke? Ringer det ikke nogen klokker, siger du? Oversygeplejerske Mildred Ratched er ellers en af de mest ikoniske figurer i filmhistorien. Den iskolde, kyniske og sadistiske sygeplejerske gjorde alt, hvad hun kunne, for at forsure livet for den småtossede R.P. McMurphy (legendariske Jack Nicholson) i Milos Formans ‘Gøgereden’.

McMurphy erklærede sig sindssyg for at slippe for fængsel, men havde ingen idé om, hvad der ventede ham bag de golde mure i Oregon, hvor Mildred Ratched sad på magten.

Den nye Netflix-serie Ratched giver os historien om “Sygeplejersken fra Helvede”. Ryan Murphy (‘American Horror Story’) og Ian Brennan står bag serien, der fortæller om Nurse Ratched, før hun ankommer til sindssygehospitalet i Oregon.

Annonce

 

Velkommen til Deres behandling!

Lige efter krigen, i 1947, følger vi Mildred Ratched (Paulson), da hun søger job på en psykiatrisk behandlingsinstitution i det nordlige Californien. Sanatoriet drives af den dedikerede dr. Hanover (Briones), en mand med en broget fortid.

Delvis finansieret af staten laver Hanover og hans dedikerede stab banebrydende arbejde inden for psykiatrisk behandling, bl.a. af homofili og skizofreni, og Hanover gør sine hoser grønne hos guvernør Wilburn (D’Onofrio), der står foran nyvalg.

De “banebrydende” behandlingsmetoder, teamet benytter – bl.a. eksperimenter på mennesker og det hvide snit på lokalbedøvede – er (heldigvis!) ikke noget, man finder i sundhedsvæsnet i dag.

I kælderen har de en seriemorder indespærret til observation, og den manipulerende Ratched har sine egne, helt private grunde til at søge job på institutionen. Og målet – at få jobbet og dernæst de facto kontrol over institutionen – helliger alle midler …

Annonce
(Foto: Netflix)

Ødelagt barndom

Med elegance, snuhed, sexet kvindelist og et smil om munden formår Ratched at indsmigre sig hos Hannover – og ender hurtigt i konflikt med den strikse oversygeplejerske Betsy (Davis).

Mildred Ratched er en meget privat person, men verdensvant nok til at charmere sig frem og opad i livet. I sin mentale bagage bærer hun på en barndom med vantrivsel og psykisk og fysisk misbrug – noget, der har formet og skadet hende.

Hendes nystrøgne, pertentlige udseende skjuler en anden, mere mørk personlighed. Udadtil fremstår hun som en stærk kvinde med gode talegaver i fuld kontrol, men alene i nattemørket kommer dæmonerne frem.

Når hendes egen position eller de mennesker, hun bryder sig om, bliver truet, er hun villig til – iskoldt, kynisk og totalt blottet for empati – at gøre, hvad der skal til.

(Foto: Netflix)

Uhyggelig stemning

Den teknisk fuldstændig superbe serie har en underliggende snigende, uhyggelig stemning.

Annonce

‘Ratched’ genskaber 1940’ernes USA på forbilledlig vis. Detaljerigdommen og rekvisitterne sidder lige i øjet, mens samfundsordenen er præget af hvidt overherredømme og et værdisyn, hvor eliten ser ned på alt og alle, der er anderledes.

Den livlige amerikanske efterkrigstid med munter populærmusik, klare farver, store, skinnende biler og kvinder i struttende kjoler med knaldrød læbestift står i skarp kontrast til den bizarre handling.

På overfladen er det meste rosenrødt med solskin og lækre pastelfarver, men de fleste af personerne har en skjult dagsorden og en fortid, som de prøver at skjule efter bedste evne. Dér sidder vi så og tripper, mens vi venter på, at det hele skal eksplodere …

Alligevel er serien ikke fri for forløsende skæv, sort og lejlighedsvis makaber humor, iblandet slående understatements. Sidehistorien fokuserer på den glamourøse diva Leonore Osgood (Sharon Stone i topform), der har en høne eller to at plukke med Hannover.

Den excentriske Osgood er superrig og bor på et gyseligt opstyltet gods med en stor tjenerstab og en handicappet søn. Af grunde, som vi ikke vil komme ind på her, hyrer divaen, der ikke er vant til at blive modsagt, privatdetektiven Wainwright (Corey “House of Cards” Stoll) til at få skovlen under Hannover.

Annonce

Samtidig skaber et nyforelsket par nogle uforglemmelige scener i en episode, der nærmest genopliver magien og den erotisk ladede stemning fra ‘Bonnie & Clyde’.

(Foto: Netflix)

Stjernehold

Stjerneholdet af skuespillere – som ud over Paulson og Stone bl.a. består af Cynthia “Sex and the City” Nixon, Finn Wittrock, Charlie Carver, den yndige Alice Englert, Amanda Plummer og Rosanna Arquette – er gennemgående fremragende. Den lækre scenografi er som taget ud af en Stanley Kubrick-film, og den uhyggelige atmosfære er til at tage og føle på.

Vincent D’Onofrio er herlig som mandchauvinistisk, sexistisk guvernør. En skamløs politiker, der er villig til ethvert tænkeligt tiltag for at sikre sig genvalg og vinde “folkets” gunst – alt imens han “kærligt” klapper kvinder bagi. Vi formoder, at figuren er inspireret af Donald Trump …

Sharon Stone yder sin bedste præstation siden ‘Casino’ og er en fryd at overvære. Men ‘Ratched’ er og bliver Sarah Paulsons serie. Hun gør den komplekse figur til et menneske af kød og blod – en man ikke kan hade, men både føler afsky og sympati for. Og hun gør det hele så legende let og imponerende subtilt, at man bare må tage hatten af.

(Foto: Netflix)

Har noget på hjerte

Serien er usædvanlig vellavet, flot filmet og klippet, og balancerer på fremragende vis mellem sadisme, snigende spænding, “gale” videnskabsmænd og et stærkt personligt, menneskeligt drama fra vores nære fortid.

Annonce

De underliggende temaer er kritik af det manddominerede samfund, stærke, selvstændige kvinder og et menneskesyn, der handler om at acceptere alle, som de er.

‘Ratched’ tegner til at blive en af årets bedste, mest spændende, intelligente og interessante serier – en serie, man bare må binge! Seks soleklare stjerner til dette enestående drama. Vi ser allerede frem til den annoncerede 2. sæson, der kommer næste år.

Hele 1. sæson kan streames på Netflix fra den 18. september.

Ratched, sesong 1_4 Ratched, sesong 1_13 Ratched, sesong 1_11 Ratched, sesong 1_10 Ratched, sesong 1_8 Ratched, sesong 1_7 Ratched, sesong 1_3 Ratched, sesong 1_14 Ratched, sesong 1_1
<
>
(Foto: Netflix)

 

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Netflix
  • Release: 18. september 2020
  • Instruktion: Ryan Murphy m.fl.
  • Med: Sarah Paulson, Judy Davis, Jon Jon Briones, Finn Wittrock, Alice Englert, Sharon Stone, Charlie Carver, Rosanna Arquette, Vincent D’Onofrio, Corey Stoll, Sophie Okonedo
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 9:10 timer
IMDB Rating
Ratched  | TV Series (2020– ) Crime, Drama, Mystery | TV Series (2020– ) Summary: A young nurse at a mental institution becomes jaded, bitter and a downright monster to her patients.
Countries: USALanguages: English

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.