Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Anmeldelse: Glass Onion – A Knives Out Mystery

Er særdeles underholdende røverhistorie

Daniel Craig har fundet sig en ny og vellykket franchise efter sin Bond-exit.

Skrevet af / 23/12/2022 - 00:01
Glass Onion – A Knives Out Mystery
Tor Aavatsmark

Sad du som os, lamslået og i chok, i biografsalen og overværede den udødelige superspion James Bond (Daniel Craig) blive blæst til himmels i slutningen af No Time to Die; og gik du derefter og funderede over, hvad Craig nu skulle få tiden til at gå med? 

Læs også Ud med et brag! Efter fem film takker Daniel Craig af som Agent 007 – og sikke en spektakulær exit han leverer.

Nuvel, et klart hint fik vi faktisk allerede i 2019 med Rian Johnsons Knives Out. Her portrætterede Craig Benoit Blanc, en veluddannet, artikuleret, sofistikeret og lynende intelligent privatefterforsker med sydstatsaccent. I parløb med fyrige Ana de Armas blev filmen en megasucces – og vips! En ny franchise var født. 

Vintage krimi

I Glass Onion: A Knives Out Mystery (der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi ser efterfølgeren) portrætterer Craig nok en gang den brilliante efterforsker Benoit Blanc, en slags krydsning mellem Sherlock Holmes og Hercule Poirot – og endnu en gang gør han det med bravur! 

Bortset fra Blanc møder vi et helt nyt ensemble i en stort set selvstændig film; så her er det absolut ikke nødvendigt at have set Knives Out for at komme ind i historien. Men bevares, har du endnu ikke set den, kan vi bestemt anbefale filmen. 

Glass Onion: A Knives Out Mystery (Foto: Netflix)

Broget slæng – alle med motiv

I centrum for begivenhederne står et særdeles broget slæng, som på forskellig vis har været involveret i en succesfuld tech-start-up. Alene igen i toppen af virksomheden, som kejserlig eneejer, sidder nu den selvhøjtidelige, selvcentrerede hunk Miles Bron (Edward Norton). Bron havnede i en konflikt med sin ekskæreste Andi (Janelle Monáe) om virksomhedens fremtidige udvikling, en konflikt som kulminerede i retten, hvor Andi brutalt blev smidt ud af virksomheden. 

Hvert år arrangerer Bron en spektakulær luksusrejse for hele flokken for at fejre ‘venskabet’ og deres fælles fortid – og nutidige indbyrdes afhængighed. I år samles de i Brons spektakulære luksusresidens på hans private græske ø. I centrum af huset står et gigantisk glasløg. Metaforen er indlysende. 

Han har inviteret den fallerede model Birdie (Kate Hudson), den fremstormende lokalpolitiker Claire, forskeren Lionel, YouTube-fænomenet og mandschauvinisten Duke, som har taget sin yppige kæreste Whiskey med. Til alles overraskelse dukker også Andi op til festen; men hvordan og hvorfor Blanc er inviteret, forbliver et mysterium. 

For at hylde sig selv og sit lån af Mona Lisa har Bron iscenesat en ‘sjov’ selskabsleg – et mordmysterium – som skal løses, og hvor han er det angivelige mordoffer. Uden at afsløre for meget kan vi røbe, at alt ikke går helt efter planen … 

Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (2) Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (7) Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (9) Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (5) Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (10) Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (8) Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (11) Glass Onion – A Knives Out Mystery_1 (6)
<
>
Glass Onion: A Knives Out Mystery (Foto: Netflix)

Fascinerende persongalleri

Glass Onion er blevet et miks af klassisk vintagekrimi a la Agatha Christie og Sherlock Holmes, og en fornøjelig, lettere outreret komedie med et herligt persongalleri. Mysteriet afdækkes af en skarp, kløgtig og spidsfindig Craig, mens dynamikken i det brogede slæng driver historien fremad – fra den herlige tumpe af et muskelbundt, Duke, som altid er klar med pistolen, og modedivaen som nægter at indse, at hendes gyldne tid er forbi, til den nervøse politiker og den forsmåede ekskæreste.

Mens plottet strammer til, og alle mistænker hinanden, er festen i gang! Det hele krydres med Johnsons smarte dialog og elegante (om end ikke altid lige subtile) hints, som leder frem til den store afsløring. 

På trods af en spilletid på godt to timer er filmen fri for dødvande og har en fremragende dramaturgisk udvikling. Ud over et muntert og spændende manuskript byder Johnson på udsøgt teknisk håndværk med blændende scenografi, lækre kostumer, smuk fotografering og enestående klipning. Ikke alle karakterer er lige fascinerende, men den underliggende dynamik i gruppen og deres økonomiske afhængighed af den selvudnævnte filantrop Bron gør dem alle til essentielle brikker i det delikate puslespil. 

Glass Onion: A Knives Out Mystery (Foto: Netflix)

Glass Onion er faktisk noget af det morsomste og mest underholdende, du kan streame af julens nyheder. Se den en mørk og stormfuld aften med en stærk æggelikør i glasset! 5 solide stjerner til et fyrværkeri af en film, som faktisk overgår etteren med sin legende uhøjtidelige, men intelligente underholdning. 

Filmen får global Netflix-premiere lillejuleaften; en fortræffelig ‘julegave’ fra streaminggiganten. 

Læs også Netflix indfører reklamer! Streamingkrigen intensiveres, og Netflix taber abonnenter - nu kommer reklamerne.
Glass Onion: A Knives Out Mystery (Foto: Netflix)
Karakter
Glass Onion – A Knives Out Mystery

Fakta:

 • Netflix 
 • Release: 23. desember 2022 
 • Instruktion: Rian Johnson 
 • Medvirkende: Daniel Craig, Edward Norton, Janelle Monáe, Kate Hudson, Dave Bautista, Kathryn Hahn, Leslie Odom Jr., Madelyn Cline, Jessica Henwick, Hugh Grant, Ethan Hawke 
 • Genre: Krimi 
 • Land: USA 
 • År: 2022 
 • Tid: 2:21 t. 
 • Karakter: 5 

1 kommentar til “Glass Onion – A Knives Out Mystery”

 1. Niels Nymand

  Det faktum at den efter sigende skulle være bedre end etteren (har ikke set toreren endnu) siger knap så meget da etteren var temmelig kedelig.
  Craigs accent i etteren var jo max pinlig og handlingen temmelig træg.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top