Anmeldelse: Equinox

Vellykket nordisk krimi med overnaturlige elementer

Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
Karakter
Krimi
Equinox
Annonce
Annonce
forfatter

Med Equinox giver Netflix os deres sjette nordiske serie (den første var den danske The Rain fra 2018) – og en af de bedste hidtil.

Læs også
The Rain, 1. sæson Netflix forsøger at vise, hvad der kan ske for os skandinaver, når velfærdsstatens komfortable sikkerhedsnet kollapser under os.

Serien er baseret på Tea Lindeburgs kritikerroste podcast “Equinox 1985” og tager os med tilbage til København anno 1999 og en begivenhed, der ryster en dansk kernefamilie og traumatiserer den yngste datter Astrid (Curcic) for livet.

 

Astrids søster, Ida (Hamm), bliver student i 1999, men under studenterfesten forsvinder hun og 20 af hendes klassekammerater ud i den blå luft, og der er ingen spor af de 21 unge. Astrid havner på en institution efter hændelsen, men 20 år senere får hun pludselig en ledetråd vedrørende forsvindingsmysteriet.

Efter Idas forsvinden gik hendes forældres ægteskab i opløsning, og Astrid mistede al kontakt med sin noget alternative mor (Hedlund). Det store spørgsmål er, om moren ved mere om søsterens forsvinden, end hun vil indrømme …

Danica Curcic, Equinox, 1. sæson. (Foto: Netflix)

Lindeburg (som er seriens skaber og manuskriptforfatter) giver os en vellavet serie med et medrivende plot og en fascinerende kriminalgåde, suppleret med gode skuespillere. Equinox er et originalt og kreativt genremiks af usædvanlig kriminalsag og overnaturlige elementer.

Vi får et dystert, nærmest dystopisk billede af Forstads-København, hvor Astrid som voksen desperat søger svar på gåden, mens hun kæmper for at få folk til at tro på sin virkelighedsforståelse og antagelse om søsterens forsvinden. De fleste vil bare lægge sagen bag sig og komme videre.

Den dygtige Viola Martinsen spiller den niårige Astrid, der har særlige “evner” og får en slags kontakt med Ida. De transcendentale drømmesekvenser er som taget ud af en Guillermo del Toro-film og danner bro mellem den jordnære kriminalgåde og det abstrakte hinsidige. Astrids ustabile psyke er et flot greb til at så tvivl om, hvorvidt hun er ved sine fulde fem, og Curcic (Broen) gør et godt stykke arbejde med at få kompleksiteten og ambivalensen i sin karakter frem.

_DSC8652.ARW _DSC8286.ARW _DSC5952.ARW _DSC3158.ARW _DSC6943.ARW _DSC7341.ARW _DSC8417.ARW _DSC4213.ARW _DSC9179.ARW _DSC1950.ARW
<
>
(Foto: Netflix)

Okkulte grupper, mystiske bøger, mytologi og spådomme omkring forårs- og efterårsjævndøgn (titlens equinox) omfavnes af seriens hippie-agtige og alternative personer, og lokker også Ida og hendes klassekammerater. Men Lindeburg afbalancerer det narrative hårfint, så det ikke kammer over i søgt parodi og new age-fanatisme. I bund og grund er Equinox et spændende, jordnært nordisk-noir forsvindingsmysterie krydret med antydninger af det overnaturlige.

Slutningen er lidt et antiklimaks, og nogle af birollerne har problemer med troværdigheden. Serien er ikke spændende nok til, at man sidder på kanten af sædet og absolut må “binge” alle episoderne på én gang, men vi vil hellere end gerne se en sæson mere fra dette univers. Fire stærke stjerner til endnu en solid nordisk serie fra streaming-giganten.

 

Fakta
  • Netflix
  • Release: 30. december 2020
  • Instruktion: Søren Balle
  • Med: Danica Curcic, Viola Martinsen, Hanne Hedelund, Lars Brygmann, Karoline Hamm, Fanny Leander Bornedal, August Carter, Ask Emil Mossberg Truelsen, Alexandre Willaume
  • Genre: Krimi
  • Land: Danmark
  • År: 2020
  • Tid: 4:30 timer
IMDB Rating
Equinox  | TV Series (2020– ) Drama, Mystery, Thriller | TV Series (2020– ) Summary: Astrid was traumatized by the mysterious disappearance of a school class in 1999. Twenty years later, when she finds out that the only survivor from 1999 mysteriously died, Astrid sets off to discover what really happened.
Countries: Denmark, USALanguages: Danish

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Succesforfatteren bag “Bosch” udgiver ny serie på Netflix.
HBO puster nyt liv i en af de mest populære TV-serier gennem tiderne.
Efter at HBO afsluttede deres flagskibsserie Game of Thrones, har seertallene fået et alvorligt skud for boven.
HBO har nu annonceret skuespillerne til 2. sæson af Beforeigners, og vi bemærker bl.a. en gammel kending fra Game of Thrones.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.
Endnu en forjul skal tilbringes med den smådesperate single-sygeplejerske Johanne på jagt efter den eneste ene – og det bliver da også ganske fornøjeligt.
En af bluesmusikkens absolutte førstedamer giver os herlig musik – akkompagneret af “Black Panther” – i et intenst kammerspil.
Disney forsøger skamløst at udnytte folks trang til letbenet juleunderholdning.
Alle de fordomme, man måtte have om homoseksuelle, musicalfans og intolerante kristen-konservative i Lilleby-Amerika, bekræftes i The Prom.
Mulan er i toppen af Disneys live-indspilninger af tegnefilmsklassikere.
December byder på kolde dage og mørke aftener – perfekt til mange timer foran TV’et.
At skak kunne være så fascinerende og spændende, havde vi faktisk ikke troet!
Den ellers superbe Trump-imitators nye Netflix-show er en ordentlig maveplasker.
Apple og Tom Hanks byder på en flad spændingskurve i tandløst 2. verdenskrigs-drama.