Anmeldelse: Equinox

Vellykket nordisk krimi med overnaturlige elementer

Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
Karakter
Krimi
Equinox
Annonce
Annonce
forfatter

Med Equinox giver Netflix os deres sjette nordiske serie (den første var den danske The Rain fra 2018) – og en af de bedste hidtil.

Læs også
The Rain, 1. sæson Netflix forsøger at vise, hvad der kan ske for os skandinaver, når velfærdsstatens komfortable sikkerhedsnet kollapser under os.

Serien er baseret på Tea Lindeburgs kritikerroste podcast “Equinox 1985” og tager os med tilbage til København anno 1999 og en begivenhed, der ryster en dansk kernefamilie og traumatiserer den yngste datter Astrid (Curcic) for livet.

 

Astrids søster, Ida (Hamm), bliver student i 1999, men under studenterfesten forsvinder hun og 20 af hendes klassekammerater ud i den blå luft, og der er ingen spor af de 21 unge. Astrid havner på en institution efter hændelsen, men 20 år senere får hun pludselig en ledetråd vedrørende forsvindingsmysteriet.

Annonce

Efter Idas forsvinden gik hendes forældres ægteskab i opløsning, og Astrid mistede al kontakt med sin noget alternative mor (Hedlund). Det store spørgsmål er, om moren ved mere om søsterens forsvinden, end hun vil indrømme …

Danica Curcic, Equinox, 1. sæson. (Foto: Netflix)

Lindeburg (som er seriens skaber og manuskriptforfatter) giver os en vellavet serie med et medrivende plot og en fascinerende kriminalgåde, suppleret med gode skuespillere. Equinox er et originalt og kreativt genremiks af usædvanlig kriminalsag og overnaturlige elementer.

Vi får et dystert, nærmest dystopisk billede af Forstads-København, hvor Astrid som voksen desperat søger svar på gåden, mens hun kæmper for at få folk til at tro på sin virkelighedsforståelse og antagelse om søsterens forsvinden. De fleste vil bare lægge sagen bag sig og komme videre.

Den dygtige Viola Martinsen spiller den niårige Astrid, der har særlige “evner” og får en slags kontakt med Ida. De transcendentale drømmesekvenser er som taget ud af en Guillermo del Toro-film og danner bro mellem den jordnære kriminalgåde og det abstrakte hinsidige. Astrids ustabile psyke er et flot greb til at så tvivl om, hvorvidt hun er ved sine fulde fem, og Curcic (Broen) gør et godt stykke arbejde med at få kompleksiteten og ambivalensen i sin karakter frem.

_DSC8652.ARW _DSC8286.ARW _DSC5952.ARW _DSC3158.ARW _DSC6943.ARW _DSC7341.ARW _DSC8417.ARW _DSC4213.ARW _DSC9179.ARW _DSC1950.ARW
<
>
(Foto: Netflix)

Okkulte grupper, mystiske bøger, mytologi og spådomme omkring forårs- og efterårsjævndøgn (titlens equinox) omfavnes af seriens hippie-agtige og alternative personer, og lokker også Ida og hendes klassekammerater. Men Lindeburg afbalancerer det narrative hårfint, så det ikke kammer over i søgt parodi og new age-fanatisme. I bund og grund er Equinox et spændende, jordnært nordisk-noir forsvindingsmysterie krydret med antydninger af det overnaturlige.

Annonce

Slutningen er lidt et antiklimaks, og nogle af birollerne har problemer med troværdigheden. Serien er ikke spændende nok til, at man sidder på kanten af sædet og absolut må “binge” alle episoderne på én gang, men vi vil hellere end gerne se en sæson mere fra dette univers. Fire stærke stjerner til endnu en solid nordisk serie fra streaming-giganten.

 

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 39 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • Netflix
  • Release: 30. december 2020
  • Instruktion: Søren Balle
  • Med: Danica Curcic, Viola Martinsen, Hanne Hedelund, Lars Brygmann, Karoline Hamm, Fanny Leander Bornedal, August Carter, Ask Emil Mossberg Truelsen, Alexandre Willaume
  • Genre: Krimi
  • Land: Danmark
  • År: 2020
  • Tid: 4:30 timer
IMDB Rating
Equinox  | TV Series (2020– ) Drama, Mystery, Thriller | TV Series (2020– ) Summary: Astrid was traumatized by the mysterious disappearance of a school class in 1999. Twenty years later, when she finds out that the only survivor from 1999 mysteriously died, Astrid sets off to discover what really happened.
Countries: Denmark, USALanguages: Danish

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

At 40 procent af de spanske mænd går på bordel, var en chokerende nyhed for os – men søreme om Álex Pina ikke formår at lave bragende underholdning ud af tragedien.
April byder på masser af guf fra streaming-tjenesterne, og du kan også streame indhold fra den “nye” Paramount+.
En hyperaktiv, stærkt alkoholiseret og vanvittig charmerende stewardesse kan der virkelig komme god underholdning ud af.
Det bliver ikke en ordentlig påskeferie uden gode krimier og thrillere!
Den nye streaming-tjeneste Paramount+ lanceres med Maisie Williams som rapkæftet eremit, der brat lukkes ud i livet. Morsomt, men noget uforløst.
2. sæson af Exit følger i samme fascinerende fodspor som 1. sæson, og det er ikke så tosset.
Disney+ beviser, at der stadig er meget spændende materiale at formidle fra det righoldige Marvel-univers.
Mange film er efterfølgende blevet “shinet op” af en misfornøjet instruktør – men ingen så omfattende som Justice League.
Den længe ventede efterfølger til Wonder Woman, der var et frisk pust af en superheltefilm, er nok årets største skuffelse.
En af 1980’ernes store komikere, Eddie Murphy, prøver hårdt på at genoplive en af sine komedieklassikere – men ender med at give os en langt mindre charmerende kopi.
New Orleans’ mest respekterede dommer havner i l*rt til halsen.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.