TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse Equinox

Vellykket nordisk krimi med overnaturlige elementer

Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.

forfatter
Publiceret 30/12/2020 - 12:21
Karakter
Krimi
Equinox

Med Equinox giver Netflix os deres sjette nordiske serie (den første var den danske The Rain fra 2018) – og en af de bedste hidtil.

Læs også The Rain, 1. sæson Netflix forsøger at vise, hvad der kan ske for os skandinaver, når velfærdsstatens komfortable sikkerhedsnet kollapser under os.

Serien er baseret på Tea Lindeburgs kritikerroste podcast “Equinox 1985” og tager os med tilbage til København anno 1999 og en begivenhed, der ryster en dansk kernefamilie og traumatiserer den yngste datter Astrid (Curcic) for livet.

 

Astrids søster, Ida (Hamm), bliver student i 1999, men under studenterfesten forsvinder hun og 20 af hendes klassekammerater ud i den blå luft, og der er ingen spor af de 21 unge. Astrid havner på en institution efter hændelsen, men 20 år senere får hun pludselig en ledetråd vedrørende forsvindingsmysteriet.

Efter Idas forsvinden gik hendes forældres ægteskab i opløsning, og Astrid mistede al kontakt med sin noget alternative mor (Hedlund). Det store spørgsmål er, om moren ved mere om søsterens forsvinden, end hun vil indrømme …

Danica Curcic, Equinox, 1. sæson. (Foto: Netflix)

Lindeburg (som er seriens skaber og manuskriptforfatter) giver os en vellavet serie med et medrivende plot og en fascinerende kriminalgåde, suppleret med gode skuespillere. Equinox er et originalt og kreativt genremiks af usædvanlig kriminalsag og overnaturlige elementer.

Vi får et dystert, nærmest dystopisk billede af Forstads-København, hvor Astrid som voksen desperat søger svar på gåden, mens hun kæmper for at få folk til at tro på sin virkelighedsforståelse og antagelse om søsterens forsvinden. De fleste vil bare lægge sagen bag sig og komme videre.

Den dygtige Viola Martinsen spiller den niårige Astrid, der har særlige “evner” og får en slags kontakt med Ida. De transcendentale drømmesekvenser er som taget ud af en Guillermo del Toro-film og danner bro mellem den jordnære kriminalgåde og det abstrakte hinsidige. Astrids ustabile psyke er et flot greb til at så tvivl om, hvorvidt hun er ved sine fulde fem, og Curcic (Broen) gør et godt stykke arbejde med at få kompleksiteten og ambivalensen i sin karakter frem.

_DSC8652.ARW _DSC8286.ARW _DSC5952.ARW _DSC3158.ARW _DSC6943.ARW _DSC7341.ARW _DSC8417.ARW _DSC4213.ARW _DSC9179.ARW _DSC1950.ARW
<
>
(Foto: Netflix)

Okkulte grupper, mystiske bøger, mytologi og spådomme omkring forårs- og efterårsjævndøgn (titlens equinox) omfavnes af seriens hippie-agtige og alternative personer, og lokker også Ida og hendes klassekammerater. Men Lindeburg afbalancerer det narrative hårfint, så det ikke kammer over i søgt parodi og new age-fanatisme. I bund og grund er Equinox et spændende, jordnært nordisk-noir forsvindingsmysterie krydret med antydninger af det overnaturlige.

Slutningen er lidt et antiklimaks, og nogle af birollerne har problemer med troværdigheden. Serien er ikke spændende nok til, at man sidder på kanten af sædet og absolut må “binge” alle episoderne på én gang, men vi vil hellere end gerne se en sæson mere fra dette univers. Fire stærke stjerner til endnu en solid nordisk serie fra streaming-giganten.

 

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

Fakta
 • Netflix
 • Release: 30. december 2020
 • Instruktion: Søren Balle
 • Med: Danica Curcic, Viola Martinsen, Hanne Hedelund, Lars Brygmann, Karoline Hamm, Fanny Leander Bornedal, August Carter, Ask Emil Mossberg Truelsen, Alexandre Willaume
 • Genre: Krimi
 • Land: Danmark
 • År: 2020
 • Tid: 4:30 timer
IMDB Rating
Equinox Drama, Fantasy, Mystery, Thriller | December 30, 2020 (United States) Summary:
Countries: DenmarkLanguages: Danish
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Nu kan du streame Game of Thrones i 4K-kvalitet Skarpere 4K-versioner af Game of Thrones 1.-8. sæson er nu klar på HBO Max. Det var på tide!
Schweizisk splatterfilm tester ny crowdfunding-model Mad Heidi er finansieret af fans, der får del i overskuddet, hvis filmen bliver en succes.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend