TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING
EFTERÅRSTILBUD: 3 UGER FOR 3 KR

Anmeldelse Beartown, 1. sæson

Bjørnen sover

HBO tager os med på en utilfredsstillende ishockeyrejse til Sveriges iskolde redneck-land.

forfatter
Publiceret 22/10/2020 - 11:47
Karakter
Drama
Beartown, 1. sæson

Med stadig flere aktører, der kæmper om forbrugernes streaming-kroner, satser flere af de førende tjenester på mere lokalt indhold for at tiltrække abonnenter. Netflix har bl.a. lanceret den danske serie The Rain, den svenske Quicksand – Størst af alt og den norske Ragnarok, mens HBO er kommet med den norske Beforeigners og den svenske Gösta.

Læs også Thor knuser jættekranier Netflix’ første norske serie giver os et originalt og moderne twist på den nordiske mytologi.

Beartown er den tredje nordiske TV-serie fra HBO og baseret på en roman af Fredrik Backman fra 2016. Handlingen er både aktuel og interessant, men serien er desværre blevet en slap og uinspireret affære. Faktisk mere irriterende end fængslende.

https://youtu.be/zy0RFQQti6U

 

Her er vi i den grad i Norrland. I Björnstad – en forfalden, fraflytningstruet lille by, der mest af alt minder om noget ude i de dybe skove i 1980’ernes Sovjetunionen – vender byens store søn tilbage fra succes i det store udland.

Peter Andersson (Stenberg) har spillet ishockey i NHL-ligaen i Canada, og nu tager han teenagebørnene og konen med hjem til sin barndomsby. Med i bagagen bærer de på en familietragedie; en hændelse, der bare er fejet ind under gulvtæppet.

Plottet minder til en vis grad om The Way Back, hvor byens store helt vender hjem for at redde byens fortabte sportshold, men Stenberg er ikke lige så tørstig som Ben Affleck. Og hvor Affleck fik til opgave at redde et falleret basketballhold, er der kun én sport, der tæller i Björnstad – ISHOCKEY!

Læs også Ølhunden glammer I et ellers gennemsnitligt drama om at rejse sig efter en familietragedie og derpå følgende alkoholisme leverer Ben Affleck den ægte vare.

Peter bliver ansat til at træne A-holdet, men indser hurtigt, at det er hinsides al redning, så han påtager sig at træne juniorholdet og opnår hurtigt succes. Så bliver hans datter voldtaget.

(Foto: HBO)

Beartown behandler en meget aktuelt problematik med unges festkultur, gråzoner omkring samtykke, naive voksne, seksuelle overgreb og ikke mindst efterfølgende “overgreb” på sociale medier. Men serien fejler både med hensyn til troværdige personer og dramaturgi.

Det er helt fint, at man har besluttet, at det hele skal fremstå i skidne brungrå farver for rigtig at understrege, hvor trist livet er i dette øde, frosne lillebyhelvede. Men huse, interiører, tøj og frisurer ser underligt nok ud, som om de har stået uforandret siden 1975. Selv om handlingen foregår i nutiden.

Det skurrer også, at den tidligere NHL-spiller, som nok har tjent en million eller to om måneden, bor i en gammel, forfalden rønne.

Alt dette kan afskrives som bevidste kunstneriske valg for at forstærke og underbygge historien. Langt værre er det, at flere af hovedpersonerne er så karikerede og urealistiske, at vi er græmmes.

Faren til det unge ishockeytalent Kevin er en helt igennem usympatisk, psykopatisk djævel. Helt sikkert også et velovervejet valg fra forfatterens side, men vi køber simpelthen ikke en så unuanceret karakter. Flere af personernes handlinger virker ubegrundede og meget usandsynlige. Manuskriptet er generelt ikke særlig subtilt, snarere sort-hvidt, og flere af sidehistorierne bliver kun netop sidehistorier uden hverken hoved eller hale.

Bjørnstad, sesong 1_9 Bjørnstad, sesong 1_7 Bjørnstad, sesong 1_6 Bjørnstad, sesong 1_4 Bjørnstad, sesong 1_3 Bjørnstad, sesong 1_2
<
>
(Foto: HBO)

Så står det bedre til med de unge, der får meget ud af ellers ret platte dialoger. Men selv de formår ikke at hæve dramaet nok til, at vi gider engagere os i dem og deres skæbner – det narrative bliver for konstrueret, unuanceret og søgt.

Hvis du er diehard ishockeyfan, vil du sandsynligvis finde en vis glæde i Beartown, for her bliver meget skærmtid brugt på rene ishockeykampe. Velkoreograferede og spændende træfninger på isen i en by, hvor ishockey er det, indbyggerne ånder og lever for. Resten af plottet er desværre langtfra lige så fascinerende.

Beartown er en serie, du med god samvittighed kan skøjte elegant uden om. Tre svage, meget middelmådige stjerner.

(Foto: HBO)

 

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

3 uger 3 kr
(prøveperiode, ingen bindingstid.)
12 Måneder 672 kr
(du sparer 216 kr)
12 Måneder 895kr
(med 11 utgaver af magasinet)
Fakta
 • HBO Nordic
 • Release: 19. oktober 2020
 • Instruktion: Peter Grönlund
 • Originaltitel: Björnstad
 • Med: Miriam Ingrid, Oliver Dufåker, Ulf Stenberg, Tobias Zilliacus, Aliette Opheim, Otto Fahlgren
 • Genre: Drama
 • Land: Sverige
 • År: 2020
 • Tid: 4:15 timer
IMDB Rating
Beartown Crime, Drama, Thriller | February 22, 2021 (United States) Summary:
Countries: SwedenLanguages: Swedish
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Google lancerer ny version af Chromecast Denne nye gadget fra Google kan være en overkommelig og smart opgradering til dit gamle TV.
Flere hurtige penge fra Sverige! Vi har længe glædet os til 2. sæson af Snabba Cash, som har premiere på Netflix i dag!
Knivskarp 8K OLED fra LG Med samtlige de kvaliteter, vi kender fra OLED, kombineret med knivskarp 8K-opløsning, er denne topmodel fra LG noget af det sejeste, vi har set!
Kimen til oprøret! Disney fortsætter sin ekspansion af Star Wars-universet. Det lykkes udmærket.
Lanceres i dag: SkyShowtime SkyShowtime erstatter streamingtjenesten Paramount+, og byder blandt andet på film og serier fra Paramount og Universal Pictures.
Premiere i dag! Tom Cruise beviser endnu en gang, hvorfor han er klodens største garant for actionfilmsucceser.
Følg Lyd & Billede