Anmeldelse: Beartown, 1. sæson

Bjørnen sover

HBO tager os med på en utilfredsstillende ishockeyrejse til Sveriges iskolde redneck-land.
Karakter
Drama
Beartown, 1. sæson
Annonce
Annonce
forfatter

Med stadig flere aktører, der kæmper om forbrugernes streaming-kroner, satser flere af de førende tjenester på mere lokalt indhold for at tiltrække abonnenter. Netflix har bl.a. lanceret den danske serie The Rain, den svenske Quicksand – Størst af alt og den norske Ragnarok, mens HBO er kommet med den norske Beforeigners og den svenske Gösta.

Læs også
Thor knuser jættekranier Netflix’ første norske serie giver os et originalt og moderne twist på den nordiske mytologi.

Beartown er den tredje nordiske TV-serie fra HBO og baseret på en roman af Fredrik Backman fra 2016. Handlingen er både aktuel og interessant, men serien er desværre blevet en slap og uinspireret affære. Faktisk mere irriterende end fængslende.

 

Her er vi i den grad i Norrland. I Björnstad – en forfalden, fraflytningstruet lille by, der mest af alt minder om noget ude i de dybe skove i 1980’ernes Sovjetunionen – vender byens store søn tilbage fra succes i det store udland.

Annonce

Peter Andersson (Stenberg) har spillet ishockey i NHL-ligaen i Canada, og nu tager han teenagebørnene og konen med hjem til sin barndomsby. Med i bagagen bærer de på en familietragedie; en hændelse, der bare er fejet ind under gulvtæppet.

Plottet minder til en vis grad om The Way Back, hvor byens store helt vender hjem for at redde byens fortabte sportshold, men Stenberg er ikke lige så tørstig som Ben Affleck. Og hvor Affleck fik til opgave at redde et falleret basketballhold, er der kun én sport, der tæller i Björnstad – ISHOCKEY!

Læs også

Ølhunden glammer

Peter bliver ansat til at træne A-holdet, men indser hurtigt, at det er hinsides al redning, så han påtager sig at træne juniorholdet og opnår hurtigt succes. Så bliver hans datter voldtaget.

(Foto: HBO)

Beartown behandler en meget aktuelt problematik med unges festkultur, gråzoner omkring samtykke, naive voksne, seksuelle overgreb og ikke mindst efterfølgende “overgreb” på sociale medier. Men serien fejler både med hensyn til troværdige personer og dramaturgi.

Det er helt fint, at man har besluttet, at det hele skal fremstå i skidne brungrå farver for rigtig at understrege, hvor trist livet er i dette øde, frosne lillebyhelvede. Men huse, interiører, tøj og frisurer ser underligt nok ud, som om de har stået uforandret siden 1975. Selv om handlingen foregår i nutiden.

Annonce

Det skurrer også, at den tidligere NHL-spiller, som nok har tjent en million eller to om måneden, bor i en gammel, forfalden rønne.

Alt dette kan afskrives som bevidste kunstneriske valg for at forstærke og underbygge historien. Langt værre er det, at flere af hovedpersonerne er så karikerede og urealistiske, at vi er græmmes.

Faren til det unge ishockeytalent Kevin er en helt igennem usympatisk, psykopatisk djævel. Helt sikkert også et velovervejet valg fra forfatterens side, men vi køber simpelthen ikke en så unuanceret karakter. Flere af personernes handlinger virker ubegrundede og meget usandsynlige. Manuskriptet er generelt ikke særlig subtilt, snarere sort-hvidt, og flere af sidehistorierne bliver kun netop sidehistorier uden hverken hoved eller hale.

Bjørnstad, sesong 1_9 Bjørnstad, sesong 1_7 Bjørnstad, sesong 1_6 Bjørnstad, sesong 1_4 Bjørnstad, sesong 1_3 Bjørnstad, sesong 1_2
<
>
(Foto: HBO)

Så står det bedre til med de unge, der får meget ud af ellers ret platte dialoger. Men selv de formår ikke at hæve dramaet nok til, at vi gider engagere os i dem og deres skæbner – det narrative bliver for konstrueret, unuanceret og søgt.

Hvis du er diehard ishockeyfan, vil du sandsynligvis finde en vis glæde i Beartown, for her bliver meget skærmtid brugt på rene ishockeykampe. Velkoreograferede og spændende træfninger på isen i en by, hvor ishockey er det, indbyggerne ånder og lever for. Resten af plottet er desværre langtfra lige så fascinerende.

Annonce

Beartown er en serie, du med god samvittighed kan skøjte elegant uden om. Tre svage, meget middelmådige stjerner.

(Foto: HBO)

 

Vi sætter stor pris på, at du læser Lyd & Billede!
for at læse videre.

Prøv Lyd & Billede i 30 dage for 19 kr

Få fuld adgang til alle artikler på lydogbillede.dk
Nordens største testarkiv, guider, anmeldelser og ugentlige nyhedsbreve.
Se flere muligheder her
Fakta
  • HBO Nordic
  • Release: 19. oktober 2020
  • Instruktion: Peter Grönlund
  • Originaltitel: Björnstad
  • Med: Miriam Ingrid, Oliver Dufåker, Ulf Stenberg, Tobias Zilliacus, Aliette Opheim, Otto Fahlgren
  • Genre: Drama
  • Land: Sverige
  • År: 2020
  • Tid: 4:15 timer
IMDB Rating
Beartown  | TV Series (2020– ) 1h | Drama | TV Series (2020– ) Summary: Hockey is the last beacon of hope in Beartown and being responsible for it is a heavy burden. The day of the semi-final match is also the catalyst for a violent act that will leave a young girl traumatized and a town in turmoil.
Countries: SwedenLanguages: Swedish

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Disney ryster selve fundamentet for biografernes eksklusive filmmonopol.
Historisk Golden Globe til afdød stjerne.
Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Årets første forårsmåned byder på lysere dage og masser af spændende indhold fra streaming-tjenesterne.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.