Anmeldelse: Away, 1. sæson

Lang rejse mod Den Røde Planet

Hilary Swank leder en international besætning med kurs mod Mars, men både ekspeditionen og familien derhjemme oplever grus i maskineriet.
Karakter
Drama
Away, 1. sæson
Annonce
Annonce
forfatter

I 2015 sad Matt Damon i ensom majestæt på Mars, strandet efter et uheld og med ringe chance for at overleve eller vende hjem. Fem år senere er det Hilary Swank og hendes besætnings tur.

Liv på Mars?

Forskere har ledt efter liv på Den Røde Planet i årtier, og i juni 2018 informerede NASA om fund af varierende metangasniveauer på Mars – hvilket kan tyde på mikrobiologisk liv (eller permafrost).

De seneste planer fra NASA antyder en bemandet mission til den golde planet i 2037, mens deres europæiske modpart, ESA, planlægger en mission i 2033.

I den nye Netflix-serie Away er kaptajn Emma Green (Swank) og hendes multinationale besætning den første bemandede ekspedition til Mars. Sammen må de kæmpe med tekniske problemer, udmattelse, personlige gnidninger og savnet af dem langt, langt væk derhjemme.

Annonce

 

Brydningstid og usikkerhed

“Ja visst gör det ont när knoppar brister,” skrev den svenske forfatter Karin Boye allerede i 1935, og for Emma og Matts teenagedatter Lexi (en strålende Talitha E. Bateman) er det præcis sådan, hverdagen opleves.

Emma er 15 år, enebarn og midt i puberteten. Hendes mor er lige begyndt på en tre år lang rejse til Mars, hendes far, Matt (Charles), lider af en alvorlig sygdom, og hun er bange for, at hun selv har arvet den.

Hun føler sig forvirret, fortvivlet og usikker, og søger trøst hos sin stand-in-mor og i den spirende kærlighed til motocrosskøreren Isaac.

Superfamilie

Imens prøver hendes far at holde sammen på den lille familie, holde savnet på afstand og hjælpe besætningen om bord i rumskibet med at overleve den farefulde rejse til Mars. Matt arbejder nemlig som ledende ingeniør i NASA og sidder i kontrolrummet under rejser til fjerne planeter.

Annonce

Hans kone, Emma, er superkvinden, der skal tackle alt i en mandsdomineret verden. Hun var en af de bedste piloter på sit hold, har satset målrettet på at blive astronaut og insisterer på, at hun formår at kombinere familielivet med jobbet som astronaut – selv når hun skal være væk fra familien i tre år.

Emma bider tænderne sammen og afbryder heller ikke rejsen ved første stop, Månen, da hendes mand får et ildebefindende. En mand ville måske få et skulderklap for sådan et valg, men Emma ved, at hun må præstere bedre og skarpere – indtil savnet bliver altopslugende.

(Foto: Netflix)

Broget flok

En tur til Mars koster astronomiske summer, og derfor har amerikanerne fået hjælp af Rusland, Kina, Indien og Storbritannien til at finansiere pionérrejsen – og medfølgende astronauter fra de respektive lande.

Astronauterne er måske nok dygtige fagfolk, men deres samarbejdsevner er ikke imponerende, ligesom de heller er de store menneskekendere. Fra første færd er der gnidninger og mistillid besætningen imellem, udløst af en mindre brand. Især russeren Misha (Ivanir) og den iskolde Lu (Wu) er kritiske over for Emmas lederevner og mentale styrke.

På den lange rejse ud i det ukendte bliver Emma og besætningen sat på mange prøvelser – med livet som indsats.

Annonce
(Foto: Netflix)

Amerikaniseret

Serieskaber Andrew Hinderaker og hans medforfattere har skabt et medrivende drama med generelt solide og troværdige dialoger, interessante personer og en medrivende narrativ. Desværre henfalder de indimellem til lige lovlig pompøs og konstrueret dialog, for at det bliver Drama med stort D. Der males ofte med bred pensel, akkompagneret af dunkel klavermusik og fremtvungne tårer.

Når det er sagt, så er historien virkelig stærk på det følelsesmæssige plan, hvor man ofte kan nikke genkendende til familiære relationer og problemer; vi ville bare ønske, at det var lidt mere subtilt.

Swank er fortræffelig som den meget menneskelige ekspeditionsleder, mens hendes russiske og kinesiske kolleger virker stereotype og kunstige. De nærmest kontinuerlige småskænderier mellem besætningsmedlemmerne fremstår ikke troværdige, og vi studser ofte over, at professionelle astronauter opfører sig sådan, med så lidt respekt for rang.

(Foto: Netflix)

Varmt drama

Away er i bund og grund ikke en serie om den “umulige” rejse til den fjerne planet Mars; det er “bare” et stillads omkring den virkelige historie. En historie, der handler om mellemmenneskelige relationer, familiebånd, savn, nærhed og de mange mulige og vanskelige valg, vi hele tiden står over for som mennesker.

Dramaet blandt familierne og deres mange svære relationer kommer godt frem og styrkes af flashbacks fra tiden før opsendelsen. Der er meget, der forbliver usagt, og mange, der savner tilgivelse.

Annonce

Dramaet personerne imellem styrkes af den intense dramatik om bord på det klaustrofobiske rumskib ude i det mørke verdensrum. De psykisk hårdt pressede astronauter bliver konstant sat på store prøvelser med brand, tekniske svigt og tab af vandtilførsel. Alt sammen, mens de må holde gejsten oppe og tage hensyn til dem derhjemme.

Seriens special effects er imponerende – ikke på niveau med Gravity, men heller ikke lysår væk. Enkelte af episoderne træder lidt for meget vande, og serien som helhed kunne med fordel have været skåret ned til otte episoder. Fem svage stjerner til en serie, der garanteret vil fascinere både mor og far.

Hele 1. sæson kan streames på Netflix fra den 4. september.

Away, sesong 1_3 Away, sesong 1_2 Away, sesong 1_5 Away, sesong 1_7 Away, sesong 1_8 AWAY (L to R)  in episode 101 of AWAY Cr. DIYAH PERA/NETFLIX © 2020 Away, sesong 1_10 Away, sesong 1_11 Away, sesong 1_13 Away
<
>
(Foto: Netflix)
Fakta
  • Netflix
  • Release: 4. september 2020
  • Instruktion: David Boyd
  • Med: Hilary Swank, Josh Charles, Talitha E. Bateman, Mark Ivanir, Ray Panthaki, Vivian Wu, Ato Essandoh, Adam Irigoyen, Monique Gabriela Curnen
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2020
  • Tid: 8:08 timer
IMDB Rating
Away  | TV Series (2020– ) Drama, Romance, Sci-Fi | TV Series (2020– ) Summary: An American astronaut struggles with leaving her husband and daughter behind to embark on a dangerous mission with an international space crew.
Countries: USALanguages: English

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.
Annonce
Annonce

Læs også

Amazons streaming-tjeneste vil tilbyde mere eksklusivt indhold til de nordiske kunder og lancerer et samarbejde med ErosSTX.
Efter en lang coronapause er ventetiden (snart) forbi – se traileren til 4. sæson her.
Den nye, internationale streaming-tjeneste Paramount+ kommer snart til Norden. Nu er prisen (og noget af indholdet) klar.
Med lanceringen af Star kan Disney+ tilbyde 300 “nye” film- og serietitler – inklusive Die Hard og Big Sky.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.