Anmeldelse: The Martian

Lost in Space

Ridley Scott vender tilbage til verdensrummet med endnu et stilsikkert drama.
Karakter
Drama
The Martian
Annonce
Annonce

The Martian er baseret på Andy Weirs meget videnskabelige succesroman og følger en gruppe NASA-forskeres rejse til Mars. Da en voldsom storm bryder ud på Den Røde Planet, er de tvunget til at afbryde ekspeditionen før tid, og en af dem bliver dræbt. Tror de …

Men biologen Mark Watney (Damon) er selvfølgelig i live, og nu befinder han sig mutters alene på den øde ørkenplanet med begrænsede forsyninger af luft, vand og mad – og uden kontakt til Jorden. Watney er dog ikke typen, der giver op, selv om han har alle odds imod sig. Men hvordan holder man modet oppe og bevarer sin sunde fornuft i fuldstændig ensomhed?

(Foto: Producent)
(Foto: 20th Century Fox)

Vores mand på Mars bliver efterhånden opdaget af Houston og får gang i en simpel form for kommunikation. Filmens drivkraft er dog alle de prøvelser, han udsættes for, og hans utrolige kreativitet i forsøget på at overvinde dem. Selv i det dybeste mørke bider Watney tænderne sammen, lirer en sarkastisk kommentar af sig og insisterer på at overleve. Vi kommer virkelig tæt på ham som menneske, hepper på ham og bider negle, når det ser ud til, at han skal ende sine dage på Den Røde Planet.

Afbræk fra det intense liv på Mars kommer, når alle de kloge hoveder hos NASA lægges i blød for at udtænke en plan til at få deres mand hjem. For NASA vil det være en PR-katastrofe af dimensioner, hvis det ikke lykkes at redde ham, hvilket den øverste chef (Daniels) er meget bevidst om.

Ridley Scott er ikke uvant med film, der finder sted i det kolde, ugæstfri verdensrum. Med klassikere som Alien og Prometheus han har givet os umådelig flotte, stilsikre og spændende film fra det store intet.

Annonce

Med The Martian får vi igen en intenst spændende og teknisk utrolig flot film, men den dystre historie lyses denne gang op af Watneys sarkastiske, men også meget lune humor. Nogle gange lidt overdrevet, men hvor er han dog sympatisk og passer perfekt til den amerikanske PR-drøm, hvor alle derhjemme lægger hånden på hjertet til tonerne af nationalsangen og istemmer: “Hent ham hjem!”

The Martian er en film, der kræver meget af sin hovedrolleindehaver, i og med at han er alene på lærredet næsten 75 procent af spilletiden. En opgave, som Matt Damon mestrer med glans.

(Foto: Producent)
(Foto: 20th Century Fox)

Lange monologer eller voice-over er noget, der er svært at lykkes med på film, men Sir Ridley har løst problemet med en videodagbog, hvor Watney taler ind i sit GoPro-kamera. Et meget effektivt greb, der giver filmen både autenticitet og nærhed. Og muligvis lærer vi noget vigtigt om verden undervejs, mens vi er vidne til den storslåede kamp mellem videnskab og natur.

Absolut en medrivende og spændende film med skuespil i top fra den mest “guy next door”-agtige skuespiller, USA har i dag. Meget anbefalelsesværdig. Fem solide stjerner.

Som altid i en Ridley Scott-film er foto og klip utrolig flot, hvilket også kommer til sin ret på Blu-ray-udgivelsen. Billedkvaliteten er knivskarp, omend 3D indimellem gør billedet lidt for mørkt. Et fornemt lydspor (dts-MA 7.1) med både power og en utrolig detaljerigdom gør det til en sand referencefilm for surround-anlægget.

Annonce

Bonusmaterialet skuffer til gengæld, da vi slet ikke får noget indblik i den store produktion. Det, vi får, er to minidokumentarer med interviews og fokus på kostumerne samt bloopers, stills, en trailer og nogle “falske” dokumentarfilm.

Fakta
  • Release: 8. februar 2016
  • Instruktion: Ridley Scott
  • Med: Matt Damon, Jessica Chastain, Jeff Daniels, Sean Bean, Aksel Hennie, Kate Mara, Michael Peña
  • Genre: Drama
  • Land: USA
  • År: 2015
  • Tid: 2:24 timer
IMDB Rating

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Annonce
Annonce

Læs også

TAG Heuer Connected er mere end et smart træningsur, det er også et nydeligt armbåndsur.
Hvad enten du har en youtuber i maven, eller du bare skal holde videomøder på hjemmekontoret, stiller StreamCam skarpt på dig.
Vink farvel til Full HD. Det koster så lidt ekstra at få den bedste komfort, at det ikke kan betale sig at lade være.
Acers Mac-dræber har kræfter til de fleste opgaver, man kunne finde på at smide efter den.
Hvad nu hvis det var Sovjetunionen, der først fik sat en mand på Månen?
Big Sky er et levende bevis på, at selv en af branchens mest erfarne og anerkendte serieskabere kan ramme ved siden af.
To mennesker gør en hel nat deres yderste for at såre og ydmyge hinanden. Den slags kommer der filmkunst ud af.
Tom Hanks brillerer i sobert western-epos med hjertet på rette sted.
Stærke kvinder med meget personlige problemer er drivkraften bag dette stærke Netflix-drama.
En sand historie om en utrolig arkæologisk udgravning er blevet en lille (britisk) perle af en film.
Årets korteste måned byder på lysere dage og masser af nye streaming-titler.
Omar Sy er en smart, elegant gentlemantyv i ny fransk serie, der oser af charme.
Amazon serverer en barsk, beskidt og realistisk mafiahistorie set fra kvindernes synspunkt. Et frisk twist på en lidt stivnet genre.
Vellykket kostumedrama er en blanding af Dollars, Askepot, Farlige forbindelser og Downton Abbey – plus et strejf af Fifty Shades of Grey.
En graviditet, der går frygtelig galt, er ved at rive en ung familie i stykker.
Med Equinox leverer Netflix en af deres bedste nordiske produktioner hidtil.
11 dages juleferie i coronaens tegn, men hvad skal man se for at hygge sig og slappe af?
Endnu en gang leverer Pixar et teknisk pletskud akkompagneret af en stærk emotionel historie.
Michael J. Fox brillerer i lidt uddateret “klassiker”.