TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse The Martian

Lost in Space

Ridley Scott vender tilbage til verdensrummet med endnu et stilsikkert drama.

forfatter
Publiceret 11/02/2016 - 11:58
Karakter
Drama
The Martian

The Martian er baseret på Andy Weirs meget videnskabelige succesroman og følger en gruppe NASA-forskeres rejse til Mars. Da en voldsom storm bryder ud på Den Røde Planet, er de tvunget til at afbryde ekspeditionen før tid, og en af dem bliver dræbt. Tror de …

Men biologen Mark Watney (Damon) er selvfølgelig i live, og nu befinder han sig mutters alene på den øde ørkenplanet med begrænsede forsyninger af luft, vand og mad – og uden kontakt til Jorden. Watney er dog ikke typen, der giver op, selv om han har alle odds imod sig. Men hvordan holder man modet oppe og bevarer sin sunde fornuft i fuldstændig ensomhed?

(Foto: Producent)
(Foto: 20th Century Fox)

Vores mand på Mars bliver efterhånden opdaget af Houston og får gang i en simpel form for kommunikation. Filmens drivkraft er dog alle de prøvelser, han udsættes for, og hans utrolige kreativitet i forsøget på at overvinde dem. Selv i det dybeste mørke bider Watney tænderne sammen, lirer en sarkastisk kommentar af sig og insisterer på at overleve. Vi kommer virkelig tæt på ham som menneske, hepper på ham og bider negle, når det ser ud til, at han skal ende sine dage på Den Røde Planet.

Afbræk fra det intense liv på Mars kommer, når alle de kloge hoveder hos NASA lægges i blød for at udtænke en plan til at få deres mand hjem. For NASA vil det være en PR-katastrofe af dimensioner, hvis det ikke lykkes at redde ham, hvilket den øverste chef (Daniels) er meget bevidst om.

Ridley Scott er ikke uvant med film, der finder sted i det kolde, ugæstfri verdensrum. Med klassikere som Alien og Prometheus han har givet os umådelig flotte, stilsikre og spændende film fra det store intet.

Med The Martian får vi igen en intenst spændende og teknisk utrolig flot film, men den dystre historie lyses denne gang op af Watneys sarkastiske, men også meget lune humor. Nogle gange lidt overdrevet, men hvor er han dog sympatisk og passer perfekt til den amerikanske PR-drøm, hvor alle derhjemme lægger hånden på hjertet til tonerne af nationalsangen og istemmer: “Hent ham hjem!”

The Martian er en film, der kræver meget af sin hovedrolleindehaver, i og med at han er alene på lærredet næsten 75 procent af spilletiden. En opgave, som Matt Damon mestrer med glans.

(Foto: Producent)
(Foto: 20th Century Fox)

Lange monologer eller voice-over er noget, der er svært at lykkes med på film, men Sir Ridley har løst problemet med en videodagbog, hvor Watney taler ind i sit GoPro-kamera. Et meget effektivt greb, der giver filmen både autenticitet og nærhed. Og muligvis lærer vi noget vigtigt om verden undervejs, mens vi er vidne til den storslåede kamp mellem videnskab og natur.

Absolut en medrivende og spændende film med skuespil i top fra den mest “guy next door”-agtige skuespiller, USA har i dag. Meget anbefalelsesværdig. Fem solide stjerner.

Som altid i en Ridley Scott-film er foto og klip utrolig flot, hvilket også kommer til sin ret på Blu-ray-udgivelsen. Billedkvaliteten er knivskarp, omend 3D indimellem gør billedet lidt for mørkt. Et fornemt lydspor (dts-MA 7.1) med både power og en utrolig detaljerigdom gør det til en sand referencefilm for surround-anlægget.

Bonusmaterialet skuffer til gengæld, da vi slet ikke får noget indblik i den store produktion. Det, vi får, er to minidokumentarer med interviews og fokus på kostumerne samt bloopers, stills, en trailer og nogle “falske” dokumentarfilm.

Læse hele artikkelen? eller bliv medlem af LB+.

Med LB+ får du adgang til ALT indhold på lydogbillede.dk

LB+ inkluderer
 • Over 5.000 produkttests
 • Undgå fejlkøb med vores råd og guides
 • Deltag i L&B-forummet med andre lyd- og billedentusiaster
 • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
 • Altid opdateret på sidste nyt
 • Nyhedsbrev direkte i din indbakke
 • L&B TechCast – en podcast af Lyd & Billede
 • Ingen bindingsperiode – opsig, når du vil!

Vi tester for dig!

Fakta
 • Release: 8. februar 2016
 • Instruktion: Ridley Scott
 • Med: Matt Damon, Jessica Chastain, Jeff Daniels, Sean Bean, Aksel Hennie, Kate Mara, Michael Peña
 • Genre: Drama
 • Land: USA
 • År: 2015
 • Tid: 2:24 timer
IMDB Rating

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Marvel lancerer kvindelig version af Hulken! Marvel-universet er åbenbart ufuldendt uden en kvindelig version af den vrede, grønne mand, også kendt som Hulken.
Nu er musen størst af alle! Det tog kun Mickey Mouse & Co. to et halvt år at vippe Netflix af streaming-tronen.
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Se trailer for ny Star Wars-serie på Disney+ Der er en ny Star Wars-serie på vej fra Disney+. Se den første fulde trailer her.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend