TESTS GUIDES FILM & TV HØJTTALERE TV HOVEDTELEFONER HI-FI FOTO SMART HOME HJEMMEBIOGRAF COMPUTER MOBIL GAMING

Anmeldelse Archive 81, 1. sæson

Svigter på det mest fundamentale punkt

Hvad skal man med en gyserserie, der hverken er uhyggelig eller spændende?

forfatter
Publiceret 26/01/2022 - 13:25
Karakter
Gyser
Archive 81, 1. sæson

Netflix’ nye gyserserie Archive 81 handler om “hemmelige” videofilm med slørede, håndholdte optagelser – tydeligvis inspireret af The Blair Witch Project, men ikke nær så spændende.

Den unge videoarkivar Dan (Athie) har specialiseret sig i at gendanne beskadigede og delvis ødelagte videobånd. Video-optagelser – VHS, Beta, Hi8 osv. – der enten er blevet beskadiget i brand, oversvømmelse eller andre katastrofer. Han arbejder som konservator på et anerkendt museum i New York, men bliver headhuntet af et mystisk firma til at påtage sig en velbetalt tys-tys-opgave.

Selvfølgelig skal han udføre opgaven i en afsidesliggende bygning, milevidt fra byen, og lige så selvfølgeligt er der ingen internetdækning og heller ikke noget mobilsignal.

Arbejdet består i at redde/restaurere gamle video-optagelser af den studerende Melody Pendras (Shihabi). Optagelser, som hun gennemførte i et nedslidt lejlighedskompleks i Brooklyn i 1994 i forbindelse med sin kandidatafhandling. Men under processen brændte komplekset ned …

Archive 81 sesong 1 11
(Foto: Netflix)

I lejlighedskomplekset bliver hun guidet rundt af teenageren Jess og møder den ene mærkelige eksistens efter den anden, og derudover bliver der hvisket i krogene om en okkult seksuel sekt i ejendommen.

Efterhånden som plottet afdækkes, viser det sig, at både Melody og Dan har en stærk personlig interesse i projektet, og at begge bærer på tyngende bagage fra fortiden.

Archive 81 tager efterhånden en mere overnaturlig drejning, uden at det løfter spændingsniveauet eller seernes puls i nævneværdig grad.

Archive 81 sesong 1 14
(Foto: Netflix)

Vi kan godt acceptere selv åbenlyse plothuller og store mængder af usandsynligheder i en gyser, men så skal den i det mindste være uhyggelig, hvilket Archive 81 desværre ikke er. Den er faktisk chokerende langtrukken og for det meste skræmmende kedelig.

Handlingen kan ikke forsvare en spilletid på over syv timer; dertil er den alt for stillestående og repetitiv med masser af “uhyggelige” hjemmevideoer i dårlig kvalitet. Det bliver i høj grad et onemanshow, idet Dan sidder i ensom majestæt (akkompagneret af sin rotteven) i et kælderrum og glor på kedelige video-optagelser. Det hjælper lidt, da han får en slags forbindelse til fortiden, men her har vi allerede mistet interessen.

Archive 81 sesong 1 8 Archive 81 sesong 1 7 Archive 81 sesong 1 10 Archive 81 sesong 1 9 Archive 81 sesong 1 6 Archive 81 sesong 1 5 Archive 81 sesong 1 3 Archive 81 sesong 1 2 Archive 81 sesong 1 12 Archive 81 sesong 1 4 Archive 81 sesong 1 13
<
>
(Foto: Netflix)

Serien er baseret på en podcast af samme navn. Vi har ikke hørt den, men antager, at materialet er bedre egnet til radio (hvor man kan lade fantasien løbe løbsk) end til filmatisering.

En gyser uden sitrende spænding er ligesom en pornofilm uden klimaks – meget utilfredsstillende. To slappe stjerner til denne wannabe-gyser (anmeldelsen er baseret på de første fire ud af otte afsnit).

Hele 1. sæson af Archive 81 kan streames på Netflix nu.

PS: Savner du overnaturligt gys, der kan give dig et kick i en ellers grå hverdag? Så vil vi meget hellere anbefale Stephen King-serien Castle Rock.

Læs også Gyserkick a la Stephen King Stephen Kings mangefacetterede gyserunivers bliver revitaliseret i 2. sæson af den fabelagtige Castle Rock.
Fakta
  • Netflix
  • Release: 14. januar 2022
  • Instruktion: Rebecca Thomas m.fl.
  • Med: Mamoudou Athie, Dina Shihabi, Matt McGorry, Martin Donovan, Julia Chan, Evan Jonigkeit, Ariana Neal
  • Genre: Gyser
  • Land: USA
  • År: 2022
  • Tid: 7:06 timer
IMDB Rating
Archive 81 Drama, Horror, Mystery, Sci-Fi, Thriller | January 14, 2022 (United States) Summary:
Countries: United StatesLanguages: English
forfatter

Tor Aavatsmark

(f. 1974): Lyd & Billedes dedikerede filmanmelder og administrerende direktør. Tor har arbejdet på Lyd & Billede siden 2005. I perioden 2003-2005 var han og en partner ejere af et bladforlag med bl.a. et filmmagasin i porteføljen, og denne interesse har han taget med sig til Lyd & Billede. Tor er uddannet cand.polit. fra Universitetet i Oslo, men befinder sig godt bag rattet i en medievirksomhed.

Kommentarer


Velkommen til Lyd & Billedes kommentarfelt. Vi vil gerne vide, hvad du mener. Hold dig til emnet og vær saglig, så slipper vi for at moderere indlæg. Andre spørgsmål eller synspunkter rettes til redaktionen@lydogbillede.dk.

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
House of the Dragon: Handlingen lækket Handlingen i alle afsnit af den nye HBO-serie House of the Dragon er blevet lækket på Reddit.
Marvel lancerer kvindelig version af Hulken! Marvel-universet er åbenbart ufuldendt uden en kvindelig version af den vrede, grønne mand, også kendt som Hulken.
Nu er musen størst af alle! Det tog kun Mickey Mouse & Co. to et halvt år at vippe Netflix af streaming-tronen.
Vinder hun kronprinsens hjerte? Netflix frigiver trailer til premiereklar norsk spillefilm.
Dramaet der greb hele verden! En højdramatisk historie fra virkelighedens verden – men Howard får aldrig hævet temperaturen til kogepunktet.
Gosling vs. Evans! Russo-brødrene giver deres bud på en hæsblæsende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.
Følg Lyd & Billede
Send this to a friend