Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Vi kårer

Årets hæderspris 2022: Electrocompaniet

Electrocompaniets snart 50 år lange historie er fuld af legendariske produkter.

Skrevet af / 01/11/2022 - 12:02
Årets hæderspris 2022: Electrocompaniet

Per Abrahamsen, som grundlagde Electrocompaniet i 1972 i et lille montageværksted, havde allerede haft sine ‘15 Minutes of Fame’ med bandet Mojo Blues, som ramte hitlisterne i 1966.

Lidet anede han, at hans montageværksted og den højttalerimport, han drev, skulle blive verdenskendt for sine meget vellydende forstærkere. Men historien har en måde at gå sine egne veje, og Electrocompaniet skulle snart blive Norges mest kendte hi-fi-mærkevare.

I 1973 deltog Svein Erik Børja, som arbejdede hos NRK (Norges svar på DR), på en AES-konference* i Rotterdam, hvor Matti Otala og Jan Lohstroh præsenterede, hvordan Transient Intermodulation (TIM) påvirkede forstærkere.

Børja, som havde produceret Mojo Blues’ plader og kendte Per Abrahamsen, var begejstret over præsentationen, og hvordan det lød under demonstrationen. Tilbage i Norge viste Børja tegningerne til Nils Jørgen Kjærnet hos Nera, og sammen med Per Abrahamsen byggede de to prototyper, der lød så godt, at de fremstillede en lille serie på 10 forstærkere.

Den første Electrompaniet-forstærker – The 2 Channel Audio Preamplifier – havde set dagens lys.

Hederspris I

Senere kom Terje Sandstrøm til Electrocompaniet, og han og Per Abrahamsen begyndte udviklingen af det, der senere blev kendt som The 2 Channel Audio Power Amplifier. Den første internationale test af forstærkeren blev trykt i The Audio Critic, som konkluderede: This is the world’s best sounding amplifier.

Resten er, som man siger, historie.

Electrocompaniets berømmelse blev yderligere cementeret med adskillige overstrømmende tests. Da Quincy Jones’ og Michael Jacksons lydtekniker, Bruce Swedien, faldt for Electrocompaniets forstærkere til studiebrug i 90’erne, fik Electrocompaniet et internationalt anerkendt navn, der stadig klinger godt i audiofiles ører verden over.

I dag er Electrocompaniet efter flere ejerskifter vendt tilbage til rødderne og producerer – udover stuevenlige streaming-højttalere – forstærkere i Classic-serien i Norge. Den seneste hedder AW 800 M og er en ny 800 watt kraftig mono effektforstærker, helt i Electrocompaniets ånd, og er en naturlig videreudvikling af 50 års erfaring med forstærkere i verdensklasse.

Læs videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home

LB+

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede

LB+ Home

Fuld adgang til alt indhold på L&B Home

29,- / for 30 dage
87,- / mnd
50,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Nyhed

Elgigantens medarbejdere på efteruddannelse

På Elgiganten Campus introduceres kædens medarbejdere til den nyeste elektronik, så kunderne kan få den bedst mulige service.
Læs mere
Scroll to Top