Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Vi kårer: Årets hæderspris 2022: Electrocompaniet

Årets hæderspris 2022

Electrocompaniets snart 50 år lange historie er fuld af legendariske produkter.

Publiceret 01/11/2022 - 12:02
Årets hæderspris 2022: Electrocompaniet
Lasse Svendsen

Per Abrahamsen, som grundlagde Electrocompaniet i 1972 i et lille montageværksted, havde allerede haft sine ‘15 Minutes of Fame’ med bandet Mojo Blues, som ramte hitlisterne i 1966.

Lidet anede han, at hans montageværksted og den højttalerimport, han drev, skulle blive verdenskendt for sine meget vellydende forstærkere. Men historien har en måde at gå sine egne veje, og Electrocompaniet skulle snart blive Norges mest kendte hi-fi-mærkevare.

I 1973 deltog Svein Erik Børja, som arbejdede hos NRK (Norges svar på DR), på en AES-konference* i Rotterdam, hvor Matti Otala og Jan Lohstroh præsenterede, hvordan Transient Intermodulation (TIM) påvirkede forstærkere.

Børja, som havde produceret Mojo Blues’ plader og kendte Per Abrahamsen, var begejstret over præsentationen, og hvordan det lød under demonstrationen. Tilbage i Norge viste Børja tegningerne til Nils Jørgen Kjærnet hos Nera, og sammen med Per Abrahamsen byggede de to prototyper, der lød så godt, at de fremstillede en lille serie på 10 forstærkere.

Den første Electrompaniet-forstærker – The 2 Channel Audio Preamplifier – havde set dagens lys.

Hederspris I

Senere kom Terje Sandstrøm til Electrocompaniet, og han og Per Abrahamsen begyndte udviklingen af det, der senere blev kendt som The 2 Channel Audio Power Amplifier. Den første internationale test af forstærkeren blev trykt i The Audio Critic, som konkluderede: This is the world’s best sounding amplifier.

Resten er, som man siger, historie.

Electrocompaniets berømmelse blev yderligere cementeret med adskillige overstrømmende tests. Da Quincy Jones’ og Michael Jacksons lydtekniker, Bruce Swedien, faldt for Electrocompaniets forstærkere til studiebrug i 90’erne, fik Electrocompaniet et internationalt anerkendt navn, der stadig klinger godt i audiofiles ører verden over.

I dag er Electrocompaniet efter flere ejerskifter vendt tilbage til rødderne og producerer – udover stuevenlige streaming-højttalere – forstærkere i Classic-serien i Norge. Den seneste hedder AW 800 M og er en ny 800 watt kraftig mono effektforstærker, helt i Electrocompaniets ånd, og er en naturlig videreudvikling af 50 års erfaring med forstærkere i verdensklasse.

Læse hele artikkelen? Log ind eller bliv medlem af LB+.

Se alle vores abonnementer her.

Silkelyd fra sølvskiver!

Fortsat blandt de bedste?

Knivskarpt OLED-TV fra Sony

Scroll to Top