Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Vi kårer: 1883, sæson 1

Mægtigt western-epos!

Prequel-serien til Yellowstone overgår sin moderserie.

Publiceret 01/11/2022 - 12:00
1883, sæson 1
Tor Aavatsmark

Yellowstone foregår i nutidens Montana og handler om den mægtige Dutton-familie med deres kvægdynasti og deres magtbegær, intriger og konflikter.  

Fakta

  • SkyShowtime
  • Release: 10. januar 2022
  • Instruktion: Taylor Sheridan

 

Nu giver serieskaber Taylor Sheridan os Dutton-familiens fascinerende forhistorie og deres strabadserende rejse mod at etablere sig i Montanas vildmark i nybyggertiden. 

Immigrationsbølgen fra Europa til Den Nye Verden eksploderede i midten af 1800-tallet. Amerikanerne (dvs. europæiske immigranter) har “altid” rejst vestpå for at søge lykken. Ud over de store prærier mod ubeboet land og uanede muligheder – men også en rejse med store prøvelser, farer og ventende benhårdt arbejde. 

 1883 følger familien Dutton, idet de begiver sig ud på deres nybyggerrejse mod vest, via Texas og over de store sletter i det midtvestlige USA. De flygter fra utryghed og fattigdom, men aner heller ikke, hvad der venter dem – hverken på rejsen eller ved dens endelige mål. 

Seriens hovedperson er ærkecowboyen Shea Brennan (Elliott) – en hårdkogt, hærdet mand, der har mødt sin del modgang og udfordringer. Brennan påtager sig at lede en stor gruppe uerfarne tyskere og østeuropæere til det forjættede Montana. Med på rejsen kommer familien Dutton, anført af James (McGraw) og Margaret (Hill). Deres lettere naive, romantiske datter Elsa (May) får en central rolle i det drama, der udfolder sig. 

I 1883 er han både serieskaber, manuskriptforfatter og instruktør, og han beviser endnu en gang sit solide håndværk, når det gælder karakterudvikling og spændstige dialoger, og sit erfarne blik for menneskelige prøvelser og karakterdrevet drama. 

Countrysanger-ægteparret Tim McGraw og Faith Hill ser ud, som om de er født ind i denne verden, og gør da også en habil indsats, men de er ikke seriens mest spændende personer. Det er altid det menneskelige, der er i fokus, og 1883’s stærkeste kort i den henseende er Brennan og Elsa. 

Elsa kommer ind i denne brutale verden med en romantisk drøm om spændende eventyr og et bedre liv. Ung, blond og smuk, og altid med et sødt smil på læben er hun seriens bindeled mellem den gamle og den nye verden. Hun lærer på den hårde måde, at det ikke kun er smukke solopgange og gryende romantik, der præger Det Vilde Vesten, men også djævle i menneskeskikkelse. 

Hvert afsnit har efter sigende kostet formidable ti millioner dollars – og det kan ses! Det Vilde Vesten er genskabt ned til mindste, autentiske detalje, og dramaturgi, klip, fotografering og soundtrack gør oplevelsen komplet. Når rollelisten så ovenikøbet også byder på et gensyn med Billy Bob Thornton, er vi frelst. 

Fans af western-genren vil med garanti omfavne dette smukke og brutale epos, som også bør kunne fænge yngre generationer. 6 solide stjerner til årets mest episke serie. 

Anmeldelsen er baseret på samtlige 10 episoder.

Læs anmeldelsen her

En helt speciel oplevelse

Hver en krone værd

Køb ikke en dyr forstærker før du har hørt denne

Lyd & Billede
Scroll to Top