Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy S23

Den ægte vare er også bedst til prisen

Samsung Galaxy S23 er det bedste valg lige nu, hvis man vil have en fuldendt Android-mobil.

Skrevet af / 24/03/2023 - 08:00
Samsung Galaxy S23
Peter Gotschalk

Eftersom den dyreste model i Galaxy S23-serien, Samsung Galaxy S23 Ultra, i virkeligheden er en efterfølger til Samsungs hedengangne Galaxy Note-mobiler med S-Pen og hele molevitten, er den mindste og billigste smartphone i serien – som altså bare hedder Samsung Galaxy S23 – den mest ‘ægte’ Galaxy S-smartphone, man kan købe i år.

Udseende og konstruktion

Ligesom sidste års Galaxy S22+ har den nye Samsung Galaxy S23 fået en helt flad skærm, som sammen med den (gudskelov) matte bagside er omkranset af en metalramme fremstillet af såkaldt armoured aluminium. Både skærmen og mobilens bagside beskyttes af Gorilla Glass Victus 2, og Galaxy S23 er desuden IP68-certificeret.

Det er altså en robust smartphone, man får mellem hænderne med Galaxy S23, og alligevel er den med sine 168 gram fjerlet. Også meget lettere end iPhone 14 Pro, der ligeledes har en skærm på 6,1” og dermed er Galaxy S23’s nærmeste konkurrent for så vidt angår mobilens størrelse.

Skærm og lyd

Samsung Galaxy S23 har en Dynamic AMOLED 2X-skærm med adaptiv 120 Hz opdateringsfrekvens, HDR10+ certificering og en maksimal lysstyrke på op til 1.750 nit. Det er mere end nok til, at man sagtens kan bruge mobilen udendørs, selv når solen skinner fra en klar himmel.

Samsung Galaxy S23
Bagsiden er både flad og mat, så den samler gudskelov ikke på aftryk efter fedtfingre. (Foto: Peter Gotschalk)

Opdateringsfrekvensen er adaptiv for at spare på strømforbruget. Det betyder i praksis, at skærmfrekvensen tilpasser sig automatisk, afhængigt af hvad der foregår på skærmen. Kigger man på et foto, sænkes frekvensen helt ned til 10 Hz. Ser man video, stiger frekvensen til 60 Hz, mens den maksimale opdateringsfrekvens på 120 Hz er aktiv, når man scroller på websider, bevæger sig rundt i menuerne eller spiller spil.

Desværre er opløsningen i den lave ende (FHD+) i forhold til prisklassen. Det er en skam, for ellers byder Galaxy S23 på en skærm, der er tæt på at være uovertruffen.

Skærmbilledet er knivskarpt og meget lysstærkt, farverne er ekstremt kraftige, og det er en vaskeægte fornøjelse at se indhold i høj kvalitet på den HDR10+ certificerede skærm. Der er stor dybde i billedet, og kontrastniveauet er det bedste, vi har set. Og brugeroplevelsen, når man bevæger sig rundt i menuer, på websider og på hjemmeskærmen, er ekstremt flydende og hurtig.

Også når det gælder lydoplevelsen, leverer Galaxy S23 varen. Mobilen byder på højopløst lyd ved hjælp af den indbyggede 32 bit DAC og understøtter bl.a. Dolby Atmos, Dolby Digital og Dolby Digital Plus samt naturligvis aptX.

Der sidder også et sæt gode stereohøjttalere i mobilen, så den med god samvittighed kan bruges til at se korte videoer, spille spil eller samtale håndfrit uden hovedtelefoner.

Samsung Galaxy S23
Kameralinserne er direkte integreret i bagsiden på Samsung Galaxy S23, der således ikke har noget kameramodul, som stikker ud og får telefonen til at vippe, når den ligger på bordet. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Samsung Galaxy S23 har desværre ikke kameraet til fælles med den fantastiske Galaxy S23 Ultra. I stedet har Samsung bibeholdt kameramodulet fra Galaxy S22 og S22+, hvilket består af tre objektiver: En 50 megapixel almindelig vidvinkel (f/1.8 med optisk billedstabilisering), en 12 megapixel ultravidvinkel (f/2.2) samt en 10 megapixel tele med 3x optisk zoom. Frontkameraet er på 10 megapixel (f/2.2).

Kort og godt tager mobilen fremragende billeder, uanset om man zoomer ind, bruger ultravidvinkellinsen eller tager standardbilleder med det 50 megapixel store vidvinkelobjektiv.

Galaxy S23 tager også glimrende billeder om natten. Det er den kunstige intelligens, der hjælper med at optimere billeder taget om natten eller i dårlig belysning, så de får højere opløsning med mere skarphed og flere detaljer.

Et knivskarpt selvportræt af en knivskarp skribent. (Foto: Peter Gotschalk)

I det hele taget kan kameraet på Galaxy S23 mere, end de fleste nogensinde får brug for. Og det meste sker sågar automatisk, så man får rigtig gode billeder ud af mobilen, næsten uanset hvad man gør. Og det er lige præcis, hvad et mobilkamera skal kunne levere.

Ydelse og funktioner

Under skærmen på Samsung Galaxy S23 finder vi en processor fra Qualcomm, nemlig den spritnye Snapdragon 8 Gen 2, så den kompakte mobil yder som et atomkraftværk.

SamsungGalaxyS23_galleri1 SamsungGalaxyS23_galleri2 SamsungGalaxyS23_galleri3
<
>
‘Grotta’ i Prag fotograferet med hhv. ultravidvinkel, vidvinkel og 3x zoom. (Foto: Peter Gotschalk)

Vi har kørt alle vores gængse benchmark-tests på mobilen, og ikke overraskende er Galaxy S23 stort set den kraftigste smartphone, man i skrivende stund kan købe for penge.

I daglig brug er der heller ingen slinger i valsen, alt går lynhurtigt, og især med den høje opdateringsfrekvens på 120 Hz glider alt i brugerfladen som i olie, og hverken de tungeste apps (spil som Asphalt 9) eller heftig multitasking giver mobilen sved på panden.

Når det gælder batteriets levetid er Galaxy S23 derimod ikke så prangende. Knap syv timer holdt batteriet i vores benchmark-test, der udpiner mobilen ved maksimal belastning. Det er en lille udfordring i og med, at den lille Galaxy S23 som den eneste af de tre mobiler i den nye S23-serie kun understøtter 25 watt hurtigopladning (og 15 watt trådløs opladning). Dermed tager det langt over en time at oplade mobilens batteri fra 0 – 100 procent.

Konklusion

Medmindre man har brug for det helt store monster i skikkelse af Samsung Galaxy S23 Ultra, er den helt almindelige Samsung Galaxy S23 – den aktuelle testmodel – den Android-smartphone, man bør købe lige nu.

Portrætfoto med bokeh-effekt. (Foto: Peter Gotschalk)

Der er kun to ting, vi kan kritisere: At den ikke understøtter hurtigopladning med mere end 25 watt, og at skærmen må nøjes med FHD+ opløsning. Ellers er Samsung Galaxy S23 på alle punkter en fremragende smartphone. Kameraet leverer varen, skærmen er blandt de flotteste og mest lysstærke, vi har set, og mobilen byder desuden på topydelse takket være Qualcomms nyeste Snapdragon 8 Gen 2-processor.

Karakter
Samsung Galaxy S23
Premium

Home mener

Lille og let, men alligevel robust med mat bagside og flad skærm beskyttet af Gorilla Glass Victus 2. Knivskarp og lysstærk skærm, og også på lydfronten leveres varen. Fantastisk kamera, som alle kan bruge, og tårnhøj ydelse. Skærmen må nøjes med FHD+ opløsning, og mobilen understøtter maksimalt 25 watt hurtigopladning. Det er noget skidt, for batteriets levetid kunne godt være bedre.

Også i denne test:

Samsung Galaxy S23 vs. Xiaomi 13

Xiaomi 13

For kinesisk til de fleste

Xiaomi 13 profiterer af den kinesiske mobilproducents nye samarbejde med den tyske kameraproducent Leica.

Skærmens maksimale lysstyrke er tårnhøj, og mobilen er også IP68-certificeret. Leica-samarbejdet gør kameraet bedre, end vi er vant til fra Xiaomi. Største fordel er dog mobilens hurtige ydelse, også for så vidt angår batterilevetid og hurtigopladning.
Designet er plastagtigt, den spejlblanke bagside samler på fingeraftryk og er for glat. Skærmkalibreringen sidder ikke ligefrem i skabet, og mobilen har tendens til at overophede. Brugerfladen bugner med ‘bloatware’ og har et meget kinesisk præg.
Læs hele testen

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Lang batterilevetid, lav pris og gode funktioner

Hvor meget Nothing er der over Nothing Phone (2a)

Supermobil på budget

Godt kommet igen, OnePlus!

Lille men kraftfuld

AI begyndelse er svær

Ikke helt overbevisende

Oneplus konkurrerer med sig selv

Gaming-mobilen er et speedmonster

Er det virkelig en ny model?

OnePlus 12 går skridtet videre

Smart-uret til mænd (og andre med store håndled)

Lyd & Billede
Scroll to Top