Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Technics SL-1210GAE Limited Edition

Legendarisk pladespiller

Skal du have ny pladespiller, så skal du skynde dig, hvis den her står på ønskelisten.

Skrevet af / 23/08/2020 - 15:22
Technics SL-1210GAE Limited Edition
Lasse Svendsen

Den nye Technics-pladespiller bliver kun lavet i 1.000 eksemplarer. Ca. 700 af disse kommer til Europa, og at dømme efter succesen med den tidligere Limited Edition-version af SL-1210GAE er det vigtigt at kende sin besøgelsestid.

Men – og det er et men, der skal nævnes – SL-1210GAE 55th Anniversary Limited Edition er ikke så forskellig fra den almindelige SL-1210G. Derimod leveres den med en pickup inkluderet i prisen. Altså fuld plade for Technics-pladespilleren, der markerer, at det er 55 år siden, den første SL-1210 så dagens lys.

Logoet er det eneste, der afslører, at det her ikke er en almindelig SL-1210. (Foto: Lasse Svendsen)

Den er sort (som man kan se), og bortset fra det samt den inkluderede pickup og en lille plakette, der viser, hvilket nummer i rækken det er blandt Limited Edition- versionerne, er der ikke noget egentlig nyt her. Teknisk er den bygget op på samme måde som SL-1210G med direkte drift og en kerneløs motor med to rotorer, der skal eliminere cogging.

Den S-formede tonearm i magnesium er sortlakeret, og det samme er stort set alle andre detaljer, bortset fra den tredelte tallerken i aluminium, gummi og messing.

Store dele af pladespilleren er samlet i hånden i Japan, og pladespilleren er også afbalanceret i hånden for at eliminere vibrationer eller støj, der kan opstå under rotationen. Den har også fået de samme justérbare fødder, som bruges i den meget dyrere SL-1000R, og som er dæmpet med blød aGel.

Ligner en almindelig 1210, men lyder ikke som en. (Foto: Lasse Svendsen)

Chassiset er bygget op med 10 mm tykt sortanodiseret aluminium med tre lag aluminium, Bulk Molding Compound og et gummimateriale til at dæmpe vibrationer og resonanser.

En ting til: Man kan slå det blå strobelys fra, hvis man vil eller er bekymret for, at det påvirker lyden.

De fire fødder underneden er hentet fra SL-1000R. (Foto: Lasse Svendsen)

Unik pickup

Hvis der er noget, der virkelig påvirker lyden, så er det pickuppen. I Europa kommer pladespilleren med en MM-pickup fra japanske Nagaoka, som er lavet specielt til Limited Edition-versionen og ikke sælges separat.

Den hedder JT-1210 og har en nålearm i boron med en elliptisk (0,4 x 0,7 mm) diamantnål, 3 mV udgangsspænding og 100 pF kapacitans, og skal have mellem 1,3 og 1,8 gram nåletryk. Vægten er angivet til 6,7 gram, og det passer fint til den relativt lette Technics-arm.

Opsætningen er godt forklaret i brugsvejledningen, som også viser, hvordan man justerer bremsen på motoren og andre ting, som de færreste vil få brug for. Som på alle 1210’ere kan man også justere hastigheden trinløst med et skydepotmeter, der kan slås til og fra og giver brugeren pitch-kontrol med enten +/-8 eller +/-16 procent afvigelse.

Den medfølgende pickup klæder pladespilleren godt. (Foto: Lasse Svendsen)

Afbalanceret high-end-lyd

Sammenlignet med SL-1210G koster SL-1210GAE Limited Edition ca. 5.000 kroner mere med pickuppen inkluderet. I samme prisklasse finder vi den pragtfulde Rega Planar 10, men hvis man vælger at udstyre den med en Apheta 3-pickup, bliver Rega-kombinationen over 7.000 kroner dyrere.

McIntosh MT2 koster næsten det samme med en Sumiko MM-pickup monteret, og man kan vælge en sølvgrå SL-1210G med f.eks. en MM-pickup som Sumiko Songbird og havne i omtrent samme prisklasse som Limited Edition-versionen og McIntosh-grammofonen.

Det blå strobelys kan slukkes. (Foto: Lasse Svendsen)

Hvilken en der er bedst, er nok smag og behag, men der er ingen tvivl om, at SL-1210GAE Limited Edition er en fremragende pladespiller for pengene. Den er bedre bygget og spiller med større autoritet og gennemsigtighed end McIntosh MT2, og selv om Nagaoka-pickuppen ikke har samme ekstreme detaljeopløsning som en Apheta 3 på Planar 10, er Technics-pladespilleren en sand fornøjelse at høre musik med.

Med Nagaoka-pickuppen leverer den et stort og dybt lydbillede, et bundsolidt basfundament og rigeligt med klangnuancer. Flygelhornet på Benny Golson Quartets “I Remember Clifford” lyder fyldigt, varmt og klangfuldt, mens en af vores standard-testplader, Dire Straits’ Love Over Gold, bevarer den gnistrende dynamik på percussion og guitarspor.

Under pladetallerkenen finder man nogle grundindstillinger, som de færreste får brug for. (Foto: Lasse Svendsen)

En Planar 10 med Apheta 3 er bedre opløst og vil give mere dybde og hurtigere dynamik, men har ikke helt den samme mægtige bas som den direkte drevne pladespiller.

Yamahas massive remdrevne GT-5000 byder på mere af det hele, især med en Ortofon Cadenza Black-pickup. En test med Audio-Technica AT-OC9XSH viste, at der er meget mere opløsning at hente i Technics-pladespilleren, end man får med Nagaoka-pickuppen.

Praktisk højdejustering og lettilgængelig antiskating. (Foto: Lasse Svendsen)

Vores erfaring med SL-1210G og forskellige pickupper viser, at der er mere at hente med en endnu bedre pickup, men den unikke Nagaoka-pickup er et godt match og et glimrende udgangspunkt for fremtidig opgradering af pladespilleren.

Nagaoka-pickuppen kan let skiftes ud, hvis man vil opgradere. (Foto: Lasse Svendsen)

Konklusion

Den nye jubilæumsudgave Technics SL-1210GAE Limited Edition er oplagt for dem, der tænker på at købe en ny pladespiller i denne prisklasse. Sammen med Nagaoka-pickuppen får man en pladespillerkombination uden bøvl, som hele familien kan bruge og få glæde af.

Den er ikke bedre end en almindelig SL-1210G med en god pickup, men bestemt heller ikke dårligere. Dermed er den blandt de bedste køb i denne ende af high-end-skalaen. Men køb den, før den bliver udsolgt.

Technics SL-1210GAE Limited Edition og SL-1210G er næsten helt ens. (Foto: Lasse Svendsen)
Karakter
Technics SL-1210GAE Limited Edition
High End

Lyd & Billede mener

Solid og vellavet kvalitetsgrammofon med dynamisk lyd, stor autoritet i bassen og fyldig klang i et stort lydbillede. Den er snart udsolgt.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Ekstremt vellydende (og lidt underlig) musikstreamer

Kraftigere lyd, end man skulle tro

Referencelyd i premium-klassen

Find CD-samlingen frem igen

Sensationelt godt køb

Charmerende kassetteafspiller

Lydkort sender din high-end DAC på pension

Bedst uden eget phonotrin

Kompaktanlægget som har alt

Et usædvanligt godt køb

Pladespiller med startknap

Har du set noget lignende?

Lyd & Billede
Scroll to Top