annonse
annonse
Test af: Syv digitalradioer

Digitalradioer med streaming

En ny radio giver både bedre lyd og musik-streaming. Her er nogle af de bedste.

annonse

Moderne radioer har mere at byde på end bare nyheder, musik og baggrundsstøj. De har også streaming, så du kan afspille musik trådløst fra din mobil, tablet eller laptop, og de kommer i alle størrelser og kvaliteter.

Med Bluetooth kan du skifte fra dit yndlingsprogram i radioen til din yndlingsartist på Spotify, Deezer eller Tidal med et knaptryk. Med streaming kan du også streame radiostationer og podcasts via apps på mobilen til radioens indbyggede Bluetooth-modtager.

Der er rigtig mange radioer at vælge imellem. De fleste af dem har FM, DAB (Digital Audio Broadcasting) og DAB+, i nogle tilfælde også internetradio, Spotify Connect og Bluetooth.

(Foto: Producent)

(Foto: Producent)

 

Det har vi testet

I denne test har vi valgt otte små digitale radioer til mellem 1.000 og 2.000 kroner, alle med trådløs Bluetooth-streaming. Nogle er bærbare, mens andre er rene bordradioer, så du kan finde noget, der passer til dit behov. De første fire er bordradioer, de sidste fire er til at tage med.

I testen har vi lagt størst vægt på brugervenlighed og lydkvalitet. De skal være nemme at bruge og levere god lyd på både tale og musik. De fleste af radioerne kan tilsluttes hovedtelefoner eller kobles til stereoanlægget i stuen, så man får endnu bedre lyd i stereo.

 

Læs også: Test af bærbare DAB-radioer

 

Fem hurtige spørgsmål om DAB-radio

Hvad er DAB+?

Det er trådløs digital distribution af radio med DAB+ sendere. DAB+ kan også bruges til video, men den foreløbige protokol handler om digitale radioudsendelser. Lyden er komprimeret, så den ikke tager for meget plads på sendenettet. Komprimeringen af signalet kan give datastrømme på op til 384 kbit/s, men det er sjældent, at der sendes DAB+ over 160 kbit/s. Til sammenligning har en cd 1411 kbit/s datastrøm. Det mest almindelige er 64-128 kbit/s, som vi kender det fra MP3.

 

Hvad er der af fordele og ulemper ved DAB+?

Fordelene ved DAB+ er bl.a. muligheden for at sende mange frekvensblokke, hvilket giver større kapacitet på sendenettet end FM-radio. Den digitale transmission giver ingen hørbar susen, selv ved meget lav signalstyrke. Der kan laves programmer i separate sendeblokke i en kort periode, f.eks. OL-radio, VM-radio osv. Der er plads til langt flere kanaler i DAB, og udbuddet kan derfor blive meget større end med FM.

De allerfleste DAB-radioer har automatisk søgning og programmering af stationer med et knaptryk. Præcis som en FM-radio.

 

Hvordan er dækningen?

I Norge er DAB-dækningen næsten 100 procent af det beboede område, og flere radiokanaler findes kun på DAB. I Danmark er den ca. 95 procent, mens Sverige har lagt DAB-radio på is på ubestemt tid. Men også i Sverige sælges der FM-radioer, der har DAB og DAB+ oveni, så de både kan bruges med det eksisterende FM-net og et eventuelt DAB-net.

Det er vigtigt, at man vælger en modtager med DAB+, for den bruger AAC+ kodning af lydsignalet, som teknisk set kan give bedre lyd end almindelig DAB. Men DAB+ er ikke bagudkompatibelt med DAB uden plus. Derfor sælges de fleste radioer i dag med modtager til både DAB og DAB+, ud over FM. En ældre radio med DAB uden plus vil altså ikke fungere, når DAB+ netværket engang tager over fra FM.

 

Hvornår forsvinder FM-dækningen?

I Norge lukkes FM-nettet allerede i 2017. I Danmark er lukningen officielt udskudt og vil først blive iværksat, når mere end 50 procent af al radiolytning – også i biler – sker via DAB. I dag er det tal stadig under 40 procent.

 

Hvad med DAB i biler?

Bilradioer uden DAB integreret eller med allerede monterede DAB-adaptere bliver stumme, når FM-nettet engang lukkes.

For at høre radio i bilen efter lukningen har du brug for en DAB+ adapter, der kobles til en medfølgende antenne samt til strøm og en lydindgang i bilen. Der findes adaptere, som sender DAB+ radio til en frekvens på FM-radioen i bilen, men vi anbefaler at slutte adapteren til med ledning.

Det er også muligt at streame fra mobilen, hvis du har en lydindgang på anlægget i bilen. Eller Bluetooth.

 

Læs flere tests af radioer på lydogbillede.dk

TEST AF: Roberts Vintage

Sæt fire batterier i Roberts-radioen, og den spiller i 80 timer, før du må sætte nye i eller slutte den til elnettet. Den kan også tage genopladelige batterier og erLæs hele testen...

TEST AF: Pure Evoke H2

Pure Evoke H2 er en bærbar radio, der ikke kommer med genopladelige batterier. Batterikammeret er tomt, og den kan kun bruge Pures egen batteripakke til ca. 250 kroner, men opladerenLæs hele testen...

TEST AF: Jensen Buddy Lite

Jensens lille Buddy Lite er en af de mest simple radioer, vi har testet. Her er ingen fancy farveskærm eller Spotify Connect indbygget. Den har det grundlæggende, men mangler lydindgangLæs hele testen...

TEST AF: Radionette Solist

Radioen fra Radionette stiller nærmest op i en klasse for sig. Den er lige så avanceret som dyrere radioer og vil ikke skuffe nogen på hverken lyd eller brugervenlighed. StoreLæs hele testen...

TEST AF: Geneva Touring S

Den lille Geneva-radio kombinerer retro-detaljer med minimalistisk design i syntetisk læder og aluminium, og minder om en moderne version af en B&O- eller Tandberg-radio. Den er lige så simpel, somLæs hele testen...

TEST AF: Amadeus Cornetto

Amadeus-radioen er en handy bærbar sag i friske farver – eller træfinér – som er velegnet til at tage med sig, selv om den ikke er specielt lille. Den harLæs hele testen...

TEST AF: Sony XDR-V1BTD

Hvis man ikke vidste bedre, kunne man tro, at Sonys slanke radio var som alle andre: Med ét højttaler-element foran. Men her er der faktisk to, placeret side om sideLæs hele testen...

Fakta & Rating:

Vi tester:

  • Jensen Buddy Lite          1.299 kroner
  • Pure Evoke H2               1.099 kroner
  • Sony XDR-V1BTD       1.599 kroner
  • Geneva Touring S          1.699 kroner
  • Roberts Vintage             1.799 kroner
  • Radionette Solist            1.299 kroner
  • Amadeus Cornetto         1.499 kroner

Læs også:

Digital milepæl

Hegel HD20 er blandt de bedste DAC´er, vi hidtil har hørt. Uanset pris.

Slår perleporten ind

Hegel har lavet sit bedste forstærkersæt nogensinde. P30 og H30 åbner den musikalske perleport og sender samtidig kraftsalver, som kan høres ned i helvede.

Rund og minimalistisk

Philips Fidelio SoundSphere er et anlæg med runde kompakthøjttalere, som støtter Apple AirPlay og intet andet.

I pose og sæk?

Rotel RCX-1500 byder på et væld af funktioner – CD-afspiller, forstærker og radio i samme enhed. Den virker også prisgunstig, men så var det det med kvalitet og kvantitet.

Når musikken bliver trådløs

Musikken kommer ikke længere fra CD´er. Streaming er det nye begreb, som beskriver trådløs afspilning af musik – og du kan være med på morskaben for næsten ingen penge!

Passer til væggen

Panasonics stereoanlæg er slankt og passer let ind i reolen. Eller monter det på væggen. Praktisk og let i brug.

Lyd til udbygning

Creatives nye bluetooth-højttalere kan udbygges til trådløs multirum, uden at du behøver et hjemmenetværk. Vi tester D5x med subwoofer DSx.

Fleksibelt og billigt (bedste køb)

Sonys stereoanlæg streamer musik trådløst fra pc´en og indbygget AirPlay gør, at du kan streame direkte fra et mobilt Apple-produkt.

Trådløs og kraftig pc-lyd

Logitech Squeezebox Touch har et enkelt brugergrænsesnit og dekoder de fleste lydfiler. Logitechs kraftigste pc-højttalere giver desuden mægtig lyd.

Dynamik og opløsning (bedst i test)

Sonos har et meget populært streamingssystem med multirumsløsning og Dalis nye budgethøjttalere giver desuden meget god lyd for pengene.

Super alt-i-én boks

Hvad får du, når du blander en moderne D/A-konverter og musik-streaming med Naims legendariske forstærker? Et ganske anderledes hi-fi-produkt …

Fremtidens forstærker

NAD C390DD er en hypermoderne digital stereoforstærker. Den er spækket med muligheder og udstyr, lyden er i top, og den koster alt for lidt. Velkommen til fremtiden.

I denne testen finner du:

Roberts Vintage
Den ser ud som en dampradio fra bedstefars tid, men har både digitalradio og Bluetooth.
Pure Evoke H2
Pures radio har sine fordele, men du er nødt til at købe batteripakke for at kunne tage den med ud.
Jensen Buddy Lite
God lyd for pengene er det primære argument for Jensens lille bordradio.
Radionette Solist
Her er radioen for dem, der vil have i både pose og sæk.
Geneva Touring S
Genevas radio er lille og lækker, men det er lyden, der skiller sig ud.
Amadeus Cornetto
Den bærbare Amadeus-radio er først og fremmest nem i brug.
Sony XDR-V1BTD
Sonys radio har faktisk stereohøjttalere, hvilket giver både fordele og ulemper.

På forsiden nå

6 trådløse fitnesspropper

Ikke alle ser det som en fest at trække deres korpus hen til det lokale fitnesscenter for at forbrænde kalorier....

Focal Kanta No.2

Når jeg hører ordet high-end, tænker jeg tre ting: Bedre lyd, end de fleste kan drømme om; dyrere, end næsten...

Annihilation

Annihilation er ikke nogen letfordøjelig film, og den er heller ikke velegnet til tanketom popcornunderholdning en fredag aften. Men både...

Olympus PEN E-PL9

For mange er størrelsen på kameraet afgørende. Hvis det er for stort og tungt, betyder det ofte, at det ikke...

5 streaming-forstærkere

For mange har mobiltelefonen taget over som hovedkilde, når musik skal lægge stemningen derhjemme. Folk, der går op i lydkvalitet,...

The Man With the Iron Heart

Tyskeren Reinhard Heydrich (Clarke) kom ind i nazistpartiet gennem sin meget overtalende kone (Pike). Himmler udpegede ham hurtigt til leder...

Klipsch Heritage HP-3

Hovedtelefoner til 13.000 kroner er ikke hverdagskost. Endnu mere specielt er det, at de kommer fra en producent, der ikke...
annonse
annonse
annonse
annonse