Test: TCL 55DP600

Presset budget-tv

TCL er på banen med et “snusfornuftigt” tv til en rar pris, men spørgsmålet er, om udstyrsniveauet er skåret lidt for meget.
Karakter
TCL 55DP600
Lyd & Billede mener
God skarphed, kontrast og lysstyrke gør 55DP600 til et brugbart allround-tv.
Brugervenligheden halter, idet TCL har droppet det velkendte Android smart-system til fordel for en enklere brugerflade. Lyden er heller ikke meget at prale af.
Specifikationer
  • Størrelse/type: 55” 4K LED-LCD IPS
  • Opløsning: 3840 x 2160 (4K Ultra HD)
  • Operativsystem: Smart TV 3.0 (Linux)
  • Indgange: 3 x HDMI, 2 x USB
  • Udgange: Optisk digital lyd ud
  • HDR: HDR10
  • Web: tcl.eu
Annonce
Annonce
forfatter

TCL er på kort tid blevet et navn, man skal holde øje med i tv-junglen. Den kinesiske producent er en aktuel udfordrer til Samsung og LG, især i budgetklassen, hvor de kan tilbyde usædvanlig veludstyrede tv’er for pengene. Vi har bl.a. testet modellen 55DP660 med gode resultater.

55DP600 er en “lillebror” til denne model, som tilsyneladende tilbyder noget af den samme ydelse til endnu lavere pris. Spørgsmålet er så, om det gør det til et endnu bedre køb.

Design

Rent visuelt er det et simpelt tv, vi har med at gøre. Hvor storebror DP660 skinner med sit sølvfarvede metalskrog, er lillebror DP600 mere dæmpet i sort plast.

De V-formede fødder er nemme at montere. Alternativt kan man selvfølgelig også vægmontere TCL-skærmen. Den vil så rage nogle centimeter ud fra væggen som følge af en ret kraftig bagside, hvor al elektronikken er samlet. Tilslutningerne er dog lette at komme til, da de sidder indfældet i en lomme på bagsiden.

Brugervenlighed og funktioner

TCL 55DP600 er et nemt tv at pakke ud og sætte op. Men ved opstarten får vi os en overraskelse, da brugerfladen ikke ligner noget, vi har set før. Samtlige TCL-modeller, vi har testet til dato, anvender Googles velprøvede Android-operativsystem, men her har man valgt en anden variant, muligvis for at reducere omkostningerne.

Annonce

Den såkaldte Smart TV 3.0-platform er Linux-baseret. Opstartsprocessen går i og for sig hurtigt nok, og tv’et reagerer fint på kommandoer. Fjernbetjeningen er den samme som til Android-modellerne. Populære apps som YouTube og Netflix er på plads, så HELT skrabet for funktioner er det heldigvis ikke. Navigationsmulighederne og den generelle brugeroplevelse ligger imidlertid milevidt fra Android.

Billedkvalitet

Billedmæssigt er det ikke helt så trist. 55DP600 benytter et 4K LCD-panel af typen VA med kant-LED-belysning og giver fuldt brugbar billedkvalitet.

I denne prisklasse er det ikke ualmindeligt, at lysstyrken og kontrasten er temmelig tamme, men 55DP600 har rigeligt med lysstyrke, ud over at bevare en god dybdefølelse i mørke scener. Vores testeksemplar havde ingen generende uregelmæssigheder eller “clouding” på mørk baggrund. Farvegengivelsen er relativt neutral og bedst, hvis man vælger indstillingen Film.

Kontrasten når imidlertid ikke op på siden af storebror 55DP660. Det kommer til udtryk på videomateriale i HDR-kvalitet, som stiller ekstra krav til høj lysintensitet og kontrast. DP600 har ikke helt samme “glød” i flammer, lygter og lignende dynamisk billedindhold. Hvis du vil have fuld glæde af moderne film og tv-serier med HDR, vil det helt klart være værd at gå et niveau op i pris.

Et andet felt, hvor TCL-skærmen ikke imponerer, er bevægelse og billedstøj. 55DP660 har ikke udpræget glatte, sømløse bevægelser, og lykkes heller ikke med at undertrykke støj så godt, som vi er vant til. Det er især tydeligt på ældre Netflix-serier og YouTube-videoer af variabel kvalitet.

Annonce

Samlet set ville vi hellere kigge i retning af storebror TCL 55DP660 eller Samsung 55NU7105, som begge gør et bedre stykke arbejde med billedprocesseringen.

Lydkvalitet

TCL plejer at gøre sig umage med lyden på enkelte modeller, bl.a. DC760, som har en soundbar fra JBL indbygget. DP600 er derimod et kedeligt kapitel rent lydmæssigt. De indbyggede højttalere lyder skuffende tyndt og spagt, og bas er fuldstændig en mangelvare.

For at gøre ondt værre har tv’et problemer med, at lyd og billede er helt ude af sync. Det gør det svært at følge med i handlingen på tv-skærmen, og man har let ved at miste interessen.

Her er det afgjort nødvendigt med en soundbar, hvis man vil have en ordentlig lydoplevelse.

Konklusion

TCL har tidligere vist, at de kan lave veludstyrede tv’er til en billig penge. 55DP600 fremstår imidlertid som en basismodel, hvor man har ofret lidt for mange lækkerier for at få prisen ned.

Annonce

Billedkvaliteten er ganske udmærket, men langtfra enestående i prisklassen. Android-platformen er blevet erstattet af en andenrangs brugerflade, og lydkvaliteten er temmelig trist. I vores øjne fremstår storebror 55DP660 derfor som et væsentlig bedre køb!

picture1
<
>
(Foto: TCL)
Har du dette produkt?
Giv din karakter.

0 / 5. Antal stemmer: 0

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun blev ansat som journalist på Lyd & Billede i 2004 og har spillet en aktiv rolle i udviklingen af Lyd & Billede som magasin og website. Audun er ekstremt kvalitetsbevidst og kendt for sine kræsne ører og sit skarpe blik. Som redaktionschef holder han et vågent øje med alt, hvad journalisterne skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Billedes TV-tests.
Annonce
Annonce

Læs også

TCL P815 sprænger ingen grænser, men til gengæld laver det heller ikke hul i tegnebogen.
Vil du have et TV, der ikke ser ud som et TV? Så kan Samsungs formstærke The Serif være et frisk alternativ.
Leder du efter et elegant TV, der ikke fylder så meget? Så kan Samsungs mindste ramme-TV være en smart løsning.
Mini-LED er årets store nyhed på TV-fronten: Med tusindvis af lysdioder håber producenterne at puste nyt liv i LCD-teknologien. Kinesiske TCL er blandt de første til at tage den i brug!
Asus ROG Flow X13 er lige til at proppe i tasken, og den kan også bruges som tablet. Men den har grafikkræfter i sværvægtsklassen.
Tangents lille trådløse forstærker er perfekt til det lille begynderanlæg i hobbyrummet eller på børneværelset.
Det bedste kamera, vi har testet, er kommet i en mere kompakt udgave til en meget lavere pris.
Den nye 2021 Mercedes S-Klasse er fyldt med innovative og kræsne løsninger for både øjne og ører. Vi har brugt nogle dage bag rattet for at se og høre, hvad den nye bil har at byde på!
Med Celestee har Focal overgået, hvad vi troede var muligt for lukkede hovedtelefoner i denne prisklasse.
Skal du have hi-fi på kollegieværelset eller et par fine højttalere til skrivebordet, kommer du langt for små midler her.
JBL Live Pro+ er komplette med aktiv støjreduktion, og selv om de lyder middelmådigt lige ud af æsken, reddes de af en fabelagtig EQ i app’en. Dermed kan de alligevel få klasseledende lyd.
Xiaomi Mi 11 er den første smartphone med Qualcomms nye Snapdragon 888-processor. Det er den mobil, du skal købe, hvis du vil have mest for pengene.
Uanset om du har mulighed for at rejse i påsken eller må nøjes med en tur ud i lokalområdet, bliver oplevelsen bedre med en af disse bærbare højttalere i tasken.
Citroën har formået at elektrificere C4 uden at falde i fælden og har skabt en helt anderledes oplevelse.
Electrocompaniet har opdateret deres phono-trin, men ændringerne er subtile.
Du fortjener den bedste lyd ude på terrassen i påsken. Du skal have dig et par udendørshøjttalere!