Samsung S95F er flagskibsmodellen blandt producentens OLED-TV’er i 2025. Det overtager førertrøjen fra sidste års S95D, som var et af de allerbedste OLED TV’er, vi testede sidste år. Nu har vi endelig fået arvtageren på testbænken, og forventningerne er naturligvis høje.
Samsung var kun en hårsbredde fra at blive kåret som årets bedste TV i 2024, men blev udmanøvreret af ærkerivalen LG i opløbet. Nu er Samsung tilbage i feltet med det toptrimmede S95F, som tilsyneladende er blevet spækket med ét mål for øje: nemlig at tage revanche! Så hvad er vel bedre end at sætte den op mod LG’s topmodel, OLED G5?
Samsung S95F vs. LG OLED G5: Pris og skærmstørrelser

Samsung S95F har føjet en ekstra skærmstørrelse til sit repertoire i år: Ud over 55, 65 og 77 tommer fås den nu også i en version på 83 tommer – og ironisk spiller LG en rolle her! 83-tommeren bruger nemlig ikke Samsung Displays QD-OLED-panel, men derimod et LG W-OLED-panel af en lignende type som på LG G5. LG tilbyder i øvrigt også en ekstra stor 97-tommer i G5-serien, men den er ikke udstyret med al den nyeste teknologi.
I denne test har vi imidlertid testet 65S95F, og heldigvis har den et vaskeægte QD-OLED-panel af den allernyeste generation. Samsung hævder, at det nye panel opnår en markant forbedring af lysstyrken, samtidig med at en ny mat overfladebehandling (Glare Free 2.0) skal give endnu mindre lysrefleksion. Genspejling er en saga blot med denne type skærm, men det kan også blive FOR mat i nogle tilfælde – det vender vi tilbage til.
Prismæssigt ligger de to konkurrenter på samme vejledende pris i 65 tommer. LG har været på markedet lidt længere og kan nogle steder fås til en lavere pris. Men det vil nok udligne sig i løbet af sæsonen.
Design


Designmæssigt er S95F nærmest uændret i forhold til sidste år. Det er stadig en meget tynd OLED-skærm, hvor også bagsiden er helt flad, så den kan hænges tæt op til væggen. Alligevel har Samsung formået at klemme et 4.2.2-kanals surround-højttalersystem ind med en udgangseffekt på 70 watt. Det er ret godt klaret, når TV’et kun er en centimeter tykt over det hele.
Samsungs trick til at holde TV’et lige så tyndt som tidligere generationer er, at meget af elektronikken og HDMI-stikkene ikke sidder i selve TV-skærmen, men i en ekstern One Connect Box. Den kan man så vælge at montere på bagsiden af TV’ets fod eller på en hylde i nærheden. Sidstnævnte er en god idé, hvis du har tænkt dig at vægmontere TV’et.
Det skal dog bemærkes, at S95F ikke bruger den nye Wireless Connect Box, der følger med den nye QN990F og The Frame Pro, men den tidligere generation med ledning. Det er faktisk også en ret tyk ledning, der både overfører strøm og A/V-signaler. Så det bør du tage højde for (eller lave hul til), hvis målet er at få en helt glat installation uden synlige ledninger.
Konkurrenten, LG OLED G5, er på sin side også meget slank og skarpskåren, og heller ikke her er der nogen fremspringende dele. Skærmen er kun nogle millimeter tykkere end Samsungs, men med integrerede tilslutninger må man forvente lidt mere ‘kabelspaghetti’ – især hvis man har mange videokilder.
Det er også værd at nævne, at LG snart lancerer en ny M5-model, der minder meget om G5, men med trådløs overførsel – så de får et alternativ til dem, der er allergiske over for løse ledninger. Men den model forventes at blive en del dyrere.
Nu er vi ikke ligefrem indretningsarkitekter, men vi må sige, at designet er i Samsungs favør denne gang.
Brugervenlighed og funktioner
Tidligere Samsung-ejere, der går over til S95F, vil blive mødt af en opdateret brugergrænseflade kaldet One UI, som er inspireret af mobilskærmene fra samme hold. Menuerne har fået et mere strømlinet udtryk, f.eks. er billedindstillingerne nu flyttet til en smart menurude i nederste venstre hjørne af skærmen. Det er altså ikke længere nødvendigt at dække hele skærmen, når man vil ændre noget.
S95F har fire HDMI 2.1-porte og understøttelse af op til 165 Hz opdateringshastighed, ligesom LG. Begge skærme er også lynhurtige, vi målte en ‘input lag’ på ca. 10 millisekunder i Game Mode – betydeligt hurtigere end modeller med den trådløse boks. Begge skærme understøtter desuden VRR, Freesync og nu også Nvidia G-Sync for at give en sømløs gaming-oplevelse.
Udvalget af apps er rigeligt, ligesom på tidligere generationer, og Samsung er hurtigt ude, når det gælder om at understøtte nye tjenester. Dog noterer vi os, at S95F desværre ikke får adgang til Samsungs Art Gallery – kendt fra designmodellen The Frame – hvilket flere af QLED-modellerne nu har.
LG slår tilbage med en brugergrænseflade (WebOS), der er omtrent lige så hurtig og velassorteret som Samsungs, men måske ikke helt så overskuelig. Til gengæld får du en touchfjernbetjening, som er nem at navigere med. Eksisterende LG- og Samsung-ejere vil nok alligevel foretrække ‘deres’ system af gammel vane.
Opgraderet videoprocessor med AI
Den angiveligt største opgradering på årets S95F ligger skjult under motorhjelmen i form af en kraftigere videoprocessor (NQ4 AI Gen3), der er i stand til at foretage en smartere billedbehandling – selvfølgelig med hjælp fra AI.
En af de nye funktioner er AI Gamma Correction, som kan korrigere og forbedre detaljegraden i mørke filmscener, så de forbliver klare under varierende lysforhold i rummet. I praksis handler det om at skrue op for lysstyrken i mørke områder, bare på en mere intelligent måde end før.
Hvis du har set film og serier i HDR-format, har du sikkert bemærket, at nogle scener kan virke for mørke – til det punkt, hvor det kan være svært at se, hvad der egentlig foregår! Faktum er, at mange film og serier egentlig er skabt til at blive set i et mørkt rum. Formålet med gammakorrektionen er at udjævne noget af dette, så det passer til mere normale lysforhold, og i løbet af testen fandt vi det yderst nyttigt i mange tilfælde. Lysstyrken øges, uden at farverne påvirkes negativt.
Billedkvalitet
Med Samsung og LG side om side er der ingen tvivl om, at vi står foran to stærke OLED-skærme. Begge leverer billedkvalitet i topklasse, men hver har sine særpræg. LG’s er allerede blevet grundigt beskrevet, så hvad mere kan Samsung bidrage med?
Førstehåndsindtrykket er, at Samsung-skærmen er blevet endnu mere lysstærk end sin forgænger og næsten lige så lysstærk som LG: S95F leverer 2.200 nit i et 10%-vindue mod LG’s 2.300. I praksis er det en meget lille forskel, og det gør det muligt for S95F at levere HDR-indhold med funklende højlyseffekter og frem for alt forbløffende farvenuancer. For det er ikke kun det ‘hvideste hvide’, der er blevet stærkere, men også farverne.
Faktisk kan farverne i nogle tilfælde næsten virke for stærke. Samsungs egen Film-indstilling har en forkærlighed for varme og røde hudtoner, som kan give filmkarakterer et let rødmende præg sammenlignet med LG. Det jævnede sig ud, da vi skiftede til den mere neutrale Filmmaker-indstilling. Men det er stadig LG, der har de allermest præcise farver med lavere afvigelser i målingerne.
Er du på den anden side typen, der gerne vil vise, hvad dit TV kan præstere, kan det være spændende at tjekke Samsungs nye ‘AI’ adaptive billedindstilling ud. Den skal aktiveres i en separat menu og justerer automatisk skarphed, støjreduktion og andre parametre afhængigt af det indhold, du ser. Den kan også lære sig dine egne præferencer og lave en specialindstilling.
Vores indtryk er, at AI-indstillingen som forventet skruer betydeligt op for kontrast, farve og skarphed, men det sker på en mere skånsom og intelligent måde end ved bare at sætte TV’et i dynamisk tilstand. Vi kan bedre lide Samsungs AI-indstilling, da den ser mere balanceret ud end LG’s. Hvis du kan lide lidt ekstra ‘krydderi’, kan du roligt vælge denne indstilling til meget TV-indhold uden at stresse over indstillingerne undervejs.
Når det gælder HDR, ser det ud til, at Samsung ikke har planer om nogensinde at understøtte det populære Dolby Vision-format på sine TV. På den anden side begynder Samsungs ‘eget’ HDR10+ format at få bredere understøttelse fra bl.a. streamingtjenester som Netflix og Disney+. Det betyder, at også Samsung-brugere vil kunne få adgang til HDR-indhold i højere kvalitet, end de kunne tidligere.
Mat skærm gør en stor forskel
De duellerende skærme byder begge på fremragende kontrast og bælgravende sortniveau takket være OLED-teknologi, der kan tænde og slukke for hver eneste lille pixel. Men der er en væsentlig forskel på det ‘lærred’, de viser billederne på.
Samsung introducerede OLED med en mat skærm (såkaldt Glare Free) sidste år med S95D, og i år er det lykkedes dem at forbedre formlen en smule. S95F med Glare Free 2.0 er blevet endnu en smule bedre til at reducere lysrefleksioner fra forsiden og siden. Samtidig bevares et mørkt sortniveau med mindre gråtoner. Men hovedforskellen er stadig den samme, nemlig at den matte skærmoverflade har stor praktisk indvirkning på billedoplevelsen.
Med Samsung S95F kan vi sige, at irriterende spejlbilleder er en saga blot. Skærmen er supermat, så enhver refleksion af rummet er væk. Hvis du er generet af lysindfald fra vinduer lige bag sofaen, vil denne skærm sandsynligvis være den rigtige medicin. Uden skærmrefleksioner vil du kunne se mere af selve billedet.
LG har på sin side valgt en lidt anden strategi. Deres OLED-panel bruger et mørkt filter til at reducere interne og eksterne lysrefleksioner, og det fungerer mere effektivt end tidligere generationer. Men skærmen er stadig blank.
Denne forskel betyder, at billederne på LG-skærmen får et mere ‘poleret’ og skinnende præg, mens Samsung som forventet bliver mere mat i de mørkeste farver. Forestil dig en nyvasket sort limousine i forhold til en, der er lidt mat i lakken, så forstår du, hvad vi mener.
Hvilken skærm, der er ‘bedst’ til at vise billeder, afhænger derfor af præferencer og miljø. Forskellen er mest synlig i et lyst rum eller om aftenen med lamper foran skærmen. Under sådanne forhold har Samsung en stor fordel. I et helt mørkt rum er der derimod ikke den store forskel, medmindre man lyser på begge skærme med en lommelygte – så er Samsung klart mattere.
Lydkvalitet
Når det gælder lydgengivelse, er der dog ingen tvivl om, at resultaterne er i Samsungs favør. S95F har et kraftigere lydsystem med flere højttalerenheder, og det lader sig tydeligt høre. Samsung-skærmen har en imponerende stærk og klar lyd med fyldig bas og en stemmegengivelse, der kommer tydeligt frem. LG-skærmen er derimod lidt mere mørk og indesluttet i sin lydgengivelse.
Begge skærme vil naturligvis have gavn af lidt ekstra hjælp i form af et eksternt lydanlæg. Vi har især gode erfaringer med Samsungs egne soundbars, som f.eks. topmodellen HW-Q995F, som vi for nylig testede med gode resultater. Her får du en lydoplevelse, der matcher den storslåede billedoplevelse.
Konklusion
Med S95F markerer Samsung sig endnu en gang i førerfeltet af high-end OLED-skærme. Årets nye model bygger videre på styrkerne fra sin forgænger, S95D, samtidig med at den er forbedret på flere punkter. Dens konkurrent, LG G5, vil stadig være bedst egnet til hjemmebiografen og entusiaster, der prioriterer rå farvepræcision. S95F slår kontra med fantastiske farver, en supermat skærm og smart AI-billedbehandling, hvilket gør den velegnet til rum med vanskelige lysforhold. Det kan gøre Samsung S95F til et bedre og mere brugbart TV for mange TV-seere. Med dette sejler Samsung S95F ind som et af vores foretrukne OLED’TV’er indtil videre i 2025 og får vores særlige anbefaling!

Læs videre med LB+
Nyhed! LB+ Total UGE
Fuld adgang til alt LB+ indhold - Ingen bindingsperiode!
TILBUD - 49 kr første måned
Fuld adgang til alt LB+ indhold
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.800 produkttests!
- Store rabatter hos vores partnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
- Deaktivering af annoncer
- L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!