Samsung QN90F er arvtageren til QN90D, som vi husker som en af sidste års bedste LCD-TV’er. Samsung-skærmen imponerede os med sit kontrastrige og lysstærke billede og står stadig som et af sidste års lyspunkter.
For modelåret 2025 har Samsung sat sig for at opnå endnu højere ydelse. QN90F er blevet opgraderet med et nyt billedpanel, flere dimming-zoner og en kraftigere videoprocessor (NQ4 AI gen3), som skal give en endnu jævnere og mere detaljeret billedkvalitet. Desuden har skærmen fået en mat overflade, som minimerer genspejling i lyse rum: Dermed er der i teorien lagt op til fremragende ydelse i alle miljøer, fra morgen til aften.
Samsung QN90F: LCD for alle pengene
Samsung har gjort sig bemærket med fremragende OLED-skærme som S95F, men de har på ingen måde glemt LCD, eller ›Neo QLED‹, som er deres smarte navn for LCD-TV med quantum dot MiniLED-bagbelysning. QN90F er den officielle topmodel med 4K-opløsning, kun overgået af QN900F og QN990F med 8K-opløsning. Ved hjælp af avanceret billedbehandling og hundredvis af dimming-zoner formår den at levere et billede, der i mange tilfælde er overraskende tæt på OLED – og samtidig har højere lysstyrke.
Brugervenlighed og funktioner
Mens nogle Samsung-modeller tilbyder en separat One Connect-tilslutningsboks, nøjes QN90F-serien med almindelige integrerede stik. Den har fire HDMI 2.1-stik, som alle understøtter moderne 4K/120Hz-signaler. Hvis du har en kraftig gaming-PC, kan skærmen håndtere opdateringshastigheder på op til 165 Hz med VRR.
Samsung-skærmen tilbyder en lynhurtig gaming-indstilling, som vi målte til 9 millisekunder input lag. Men for at opnå den laveste tid må noget af billedbehandlingen slås fra, herunder local dimming, hvilket kan påvirke billedkvaliteten negativt. Til ikke- konkurrenceprægede spil, f.eks. eventyrspil, kan det være at foretrække med en anden indstilling, selv om den ikke er lige så hurtig.
QN90F bruger Samsungs egen Tizen-brugergrænseflade, og 2025-modellerne har fået en opdateret menustruktur, der ser lækker og overskuelig ud.
Designmæssigt er QN90F imponerende slank, især i betragtning af alle lysdioderne på indersiden. Faktisk er den ikke meget tykkere end designmodellen The Frame Pro, som har en væsentligt enklere dimming-teknologi.
QN90F fås også i en bred vifte af skærmstørrelser, fra 43 til hele 115 tommer! Så det bør være muligt at finde en størrelse, der passer, uanset om man bor i et stort palads eller et tiny house. Vi har testet 65 tommer-udgaven.
Billedkvalitet

Vi husker godt forgængerens billedkvalitet, og derfor var forventningerne også høje til 2025-modellen QN90F – som både leverer og overrasker nogle steder.
Rent målemæssigt har Samsung-skærmen en fremragende lysstyrke, som vi målte til næsten 2.500 nit i et 10%-vindue i HDR-tilstand. Lige så imponerende er det, at QN90F klarer tæt på 800 nit med hele skærmen i hvidt. Dette er selvsagt nyttigt, når du vil se TV i løbet af dagen, og skærmen skal skinne om kap med sollyset.
Den høje lysstyrke er også særdeles fordelagtig, når man ser HDR-indhold (High Dynamic Range). Faktisk er dette et af de bedste HDR-TV’er, vi har testet hidtil. Samsung QN90F leverer et knivskarpt og kontrastrigt billede, der bugner af dynamik og ‘punch’. Farverne er utroligt levende og nuancerede, uden at det føles overdrevet. Og selv når man tror, at alt krudtet er brændt af i en lys scene, er der flere kræfter at trække på, hvis indholdet kræver det.
QN90F har også rigtig god billedbehandling, og man kan selv vælge, hvor hårdt den kraftige AI-processor skal gå til værks. En separat menu lader os optimere billedet til sport eller andre genrer, og indtrykket er, at 2025-årgangen er blevet endnu mere naturlig i den måde, den arbejder på. Billedet er knivskarpt, og bevægelserne er meget jævne, uden at det føles kunstigt. At se sport i højt tempo er derfor en fornøjelse med denne skærm.
Filmentusiaster vil nok foretrække indstillingen til film, som giver mere neutrale farver og en mere skånsom billedbehandling. Alternativt den puristiske Filmmaker Mode. Men vores oplevelse er, at QN90F er bedst, når den får lov til at bruge noget af sin AI-processorkraft til at forbedre billedet. Den er ikke tænkt som en studiemonitor, men mere som et godt allround-TV.
En anden forbedring er den matte skærmbelægning, som vi kender fra andre modeller som The Frame. Det er en praktisk finesse, som modvirker irriterende refleksioner og er en redningsplanke for alle med en solrig stue. Har man for eksempel lyse vinduer lige bag sofaen, vil de ikke blive vist på skærmen i modsætning til de spejlblanke varianter, hvor det kan være et problem.
QN90F leverer også et fremragende sortniveau takket være præcis local dimming. Lysfordelingen er blandt de bedste, vi har set fra LCD. Men det skal siges, at der er et stykke vej op til sortniveauet på et OLED-TV – såsom Samsungs eget S95F eller S90F – i de udsatte områder. Når vi ser på Samsung-skærmen med vanskelige scener som en mørk stjernehimmel eller fyrværkeri i et kulsort rum, kan vi se en antydning af glorieeffekt omkring de lyse punkter. Eller at skærmen i stedet vælger at dæmpe lyset på steder, hvor OLED’en stadig glimter.

LCD vil næppe kunne matche sortniveauet og kontrasten på et OLED-TV i alle tilfælde. Det skyldes den anvendte skærmteknologi – selv om LCD-skærme kan have tusindvis af dimming-zoner, er der langt op til OLED-skærmene, som i praksis kan tænde og slukke for hver eneste lille pixel (næsten 8,3 millioner af dem!) efter behov. Når det er sagt, er det imponerende, hvor tæt på, det lykkes at komme.
Hvad med betragtningsvinklen?

Det skal også pointeres, at QN90F – som de fleste TV’er – tager sig bedst ud forfra, når man sidder i en vinkel på 90 grader i forhold til skærmen. Sidder man skråt ude til siden, f.eks. 45 grader, bliver begge farver mærkbart blegere.
QN90F er heller ikke alene om dette, men her har det – som alle LCD-TV’er – en klar ulempe i forhold til OLED, og især QD-OLED, som er næsten upåvirket af indsynsvinklen. Så hvis du kan lide at se TV fra både spisestuen og sofaen, kan det være en god grund til at overveje et OLED i stedet. Alternativt kan du anskaffe et vægbeslag, der giver dig mulighed for at vinkle TV’et i den ønskede retning.
Lydkvalitet
Samsung QN90F er udstyret med et 4.2.2-kanalers højttalersystem, hvilket i praksis betyder, at det har højttalere under, på toppen og på siderne samt separate bashøjttalere. Desuden understøttes surround sound-formater som Dolby Atmos. I sig selv er TV-lyden fremragende med stærk og klar stemmegengivelse og et lydbillede, der matcher skærmens størrelse godt. Men det er selvfølgelig langt fra den lydoplevelse, man kan få med en soundbar. QN90F er godt forberedt til at blive brugt sammen med en af Samsungs egne soundbars, såsom hjemmebio-bæstet HW-Q995F eller den mere civiliserede HW-S710F, hvor den såkaldte Q Symphony bruger TV-højttalerne og soundbaren i samspil.
Konklusion
Samsung QN90F tilbyder en virkelig god samlet pakke i form af gode tilslutningsmuligheder, smarte funktioner og slankt design, men frem for alt en imponerende billedkvalitet. Uanset om du er en ivrig gamer, filmelsker eller sportsfan, har QN90F noget at byde på. Som med alle LCD-TV’er er der fordele og ulemper, men hvis du sætter pris på ekstra lysstyrke og vil have et TV, der tackler alle lysforhold uden problemer, er denne Samsung-skærm et fremragende valg i 2025.

Læs videre med LB+
Nyhed! LB+ Total UGE
Fuld adgang til alt LB+ indhold - Ingen bindingsperiode!
TILBUD - 49 kr første måned
Fuld adgang til alt LB+ indhold
LB+ Total 12 måneder
Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder
- Adgang til mere end 7.800 produkttests!
- Store rabatter hos vores partnere i LB+ Fordelsklub
- Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
- L&B TechCast – en podcast fra L&B
- Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
- Deaktivering af annoncer
- L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!