Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: LG QNED99 (75QNED996PB)

8K-TV med falkeblik

LG QNED99 er ikke til at spøge med. Denne 8K-skærm griber os og trækker os ind i handlingen!

Skrevet af / 17/11/2021 - 16:30
LG QNED99 (75QNED996PB)
Audun Hage

TV med 8K-opløsning har længe været en ret eksotisk affære. Med fire gange så høj opløsning som et standard 4K-TV er der tale om en laserskarp billedteknologi, som på mange måder hører fremtiden til. Indhold i denne kvalitet er stadig sparsomt, selv om der begynder at komme en del 8K-videoer på YouTube.

8K-opløsning er i sig selv ikke nogen garanti for god billedkvalitet, men kombineret med andre gode funktioner, såsom god kontrast og farvegengivelse, kan resultatet blive magisk!

LG er bedst kendt for deres OLED-TV’er, men i år har de også introduceret betegnelsen QNED. Kort sagt har den sydkoreanske producent videreudviklet deres allerbedste LCD-skærme og givet dem et solidt kontrast-boost ved hjælp af Mini-LED. Resultatet er bl.a. den nye topmodel QNED99, der kommer i både 75 og 86 tommers størrelse. Her tjekker vi 75-tommeren ud!

QNED99 er LG’s flagskibsmodel blandt LCD/Mini-LED-TV’er i 2021. (Foto: LG)

LG QNED99: Flagskibsmodel med 8K-opløsning og Mini-LED

Tilnavnet QNED kan nok opfattes som et hib til konkurrenten Samsung og deres QLED-modeller, men i bund og grund handler det stadig om LCD-skærme, som nu er trimmet med både Quantum Dots og LG’s NanoCell-teknologi. Den største nyhed er dog, at de nu bruger Mini-LED-dioder i selve bagbelysningen på skærmen.

Mini-LED er en ny type miniaturiserede lysdioder, som gør det muligt at presse langt flere individuelle lyskilder ind bag LCD-panelet for en given skærmstørrelse. Det giver en meget mere finmasket og præcis lysstyring, hvilket igen kan oversættes til bedre kontrast og sortniveau. Vi har tidligere stiftet bekendtskab med teknologien på enkelte modeller fra Samsung og TCL, men det her er vores første møde med LG’s Mini-LED-teknologi.

Læs også Z9J: Vi tester Sonys bedste 8K-TV Med laserskarp 8K-opløsning og avanceret billedprocessering leverer Sony Z9J en billedoplevelse af de sjældne. Men vi savner mere 8K-indhold!

Design

Udvendig er der ikke noget specielt ved LG QNED99, som fortæller os, at vi har med et high-end-TV at gøre. Med sin karakteristiske buede halvmånefod og indramning i børstet metal ligner det til forveksling andre LG-TV’er.

Selve skærmen er relativt tyk i forhold til LG’s ultratynde OLED-paneler på grund af den mere omfattende Mini-LED-bagbelysning.

LG QNED99 har et relativt ordinært design på ydersiden med børstet metalramme og en buet fod. Billedkvaliteten er til gengæld langtfra ordinær!

Brugervenlighed og funktioner

QNED99 anvender samme operativsystem som andre skærme fra LG, nærmere bestemt WebOS version 6.0. Det bruger også den nyeste version af pegefjernbetjeningen Magic Remote, som gør det nemt at klikke sig igennem menuerne ved hjælp af en musemarkør. Den grafiske brugerflade virker lækker og nem at navigere i.

LG-systemet er desuden kendetegnet ved et glimrende app-udvalg: Her er der adgang til populære tjenester som Netflix, Apple TV+, Disney+ og ikke mindst den nye HBO Max samt mange andre aktuelle tjenester. TV’et understøtter også AirPlay og HomeKit, så det kan vise indhold fra Apple iOS-enheder og indgå i et HomeKit-styret smart-hjem.

LG har længe været blandt de bedste i klassen, når det gælder tilslutningsmuligheder. QNED99 kan prale af fuld HDMI 2.1-understøttelse på to af de fire indgange. Det betyder, at man kan tilslutte højkvalitets videokilder med op til 8K 60 Hz eller 4K 120 Hz signalkvalitet.

QNED99 har også en anden vigtig funktion på plads: Understøttelse af video-codec’en AV1, som i praksis betyder, at det kan vise ægte 8K-indhold fra YouTube i al sin pragt. Det er noget, man ikke får på konkurrenten Sony Z9J, som vi testede i september.

LG-skærmen understøtter også vigtige HDR-videoformater som Dolby Vision samt lydformatet Dolby Atmos, så man kan nyde tredimensionel surround-lyd fra både tilsluttede videokilder og integrerede apps.

LG-skærmen har desuden lavt input-lag (forsinkelse på indgangen), som vi målte til ca. 14 millisekunder.

LG-QNED99-Magic-Remote-scaled LG-QNED99-WebOS-user-interface-scaled
<
>
LG-systemet WebOS er blandt de bedre smart-brugerflader på markedet og har desuden et bredt udvalg af apps om bord.

Billedkvalitet

LG QNED99 ser måske lidt simpelt og anonymt ud rent udseendemæssigt, men det er kun, indtil vi tænder for det! Så går startskuddet nemlig til en heftig billedoplevelse.

Vi starter seancen med den nye western The Harder They Fall fra Netflix, og det er straks tydeligt, at LG-skærmen har en fabelagtig dybde i billedet. Nærbillederne af Idris Elba og hans kumpaner ser ufattelig realistiske ud!

LG-QNED99-PQ-Idris-Elba-scaled LG-QNED99-PQ-2-scaled
<
>
LG QNED99 byder på en barberbladsskarp billedoplevelse. Her fra Netflix-filmen The Harder They Fall.

Netflix-filmen streames ganske vist “kun” i komprimeret 4K HDR-kvalitet, men skarpheden er formidabel og bedre, end vi har oplevet med almindelige 4K-skærme. Det er tydeligt, at LG’s videoprocessor gør et effektivt stykke arbejde med at opskalere videosignalet fra 4K til 8K.

Faktisk opleves billedet som væsentlig skarpere end på Sonys topmodel XR-75Z9J, som vi har stående ved siden af – uden at billedet på nogen måde virker overjusteret. Men begge disse skærme har jo 8K-opløsning og kraftige videoprocessorer, så hvordan kan det være, at LG nærmest knockouter en dyrere konkurrent som Sony i dette tilfælde?

Svaret ligger formentlig i valget af bagbelysning, for mens Sony-skærmen bruger den mere traditionelle LED-bagbelysning, har LG QNED99 moderne Mini-LED-bagbelysning med langt flere zoner. LG-skærmen har en imponerende kontrast og en meget præcis lysstyring, der klart overgår Sony. Det får simpelthen objekterne i billedet til at poppe mere ud og skaber en mere realistisk dybdefølelse.

LG-QNED99-vs-Sony-Z9J-1-scaled LG-QNED99-vs-Sony-Z9J-2-scaled LG-QNED99-vs-Sony-Z9J-3-scaled
<
>
LG QNED99 har et mærkbart skarpere, dybere og mere kontrastrigt billede end Sonys topmodel Z9J. Det kan vi sandsynligvis takke Mini-LED-bagbelysningen for.

Vi måtte selvfølgelig også teste med ægte 8K-indhold, og her er det som sædvanlig YouTube, der kommer til undsætning med en række amatør- og semiprofessionelle produktioner fra bl.a. Phil Holland.

Billedet er skarpt som en ragekniv, og her får vi en følelse af at se på noget, der er skarpere end 4K. Konturer og teksturer er ultraskarpe og superdetaljerede! Det er fascinerende, hvordan man kan gå helt hen til skærmen og ikke se så meget som en antydning af pixelstruktur, kun billeddetaljer.

QNED99 byder også på en fremragende farvegengivelse. Især røde og grønne kulører fremstår meget stærke og nuancerede, uden at det går over i det overmættede.

Glimrende sortniveau, men lidt begrænset synsvinkel

Det store spørgsmål er selvfølgelig, hvor godt Mini-LED-bagbelysningen fungerer i mørke omgivelser, når det er film- og popcorntid. Her har LCD-skærmene altid haft en svaghed i forhold til OLED: Mens LCD er afhængig af bagbelysning, kan OLED-skærmene slukke hver en lille pixel i mørke områder af billedet.

Denne forskel er ikke helt kureret ved hjælp af Mini-LED, men vi ser alligevel en klar forbedring på lysstyringen i forhold til Sony. LG QNED99 har glimrende kontrast og sortniveau, og det er kun undtagelsesvis, at vi ser små halo-effekter omkring lyse objekter på mørk baggrund.

Det er dog kun, når vi sidder i lænestolen lige foran TV’et. Når LG-skærmen ses fra siden, er det derimod tydeligt, at betragtningsvinklen er temmelig begrænset. Ude til siden får billedet mærkbart blegere kontrast og mere tydelige omrids omkring lyse objekter.

Det er ikke noget nyt i LCD-sammenhæng, men måske lidt mere, end vi havde forventet af et IPS-panel, som LG normalt bruger. Billedpanelet lader til at være optimeret til at give det bedst mulige billede lige forfra og ofrer til gengæld noget af betragtningsvinklen.

Det vil ikke være noget problem ved almindeligt TV-kiggeri fra sofaen, men er værd at bide mærke i, hvis man har et bredt siddeområde eller skal se skærmen fra flere vinkler (f.eks. fra tilstødende rum som køkken, spisestue osv.).

LG-skærmen får mærkbart mere bleg kontrast, når vi betragter billedet skråt fra siden.

Lydkvalitet

QNED99 har ikke nogen indbygget “soundbar” eller lignende, bare undermonterede højttalere – men lyden er glimrende. Faktisk blandt det bedste, vi har hørt fra en standard lydopsætning. Der er god klarhed i stemmerne, et relativt bredt lydbillede samt fin og fyldig bas med godt tryk på lydeffekterne.

QNED99 understøtter også Dolby Atmos-lydprocessering internt i TV’et, og vi oplevede faktisk en vis surround-effekt på indhold med Dolby-lydspor. Når det er sagt, så vil de fleste, der køber et TV i denne prisklasse, nok parre det med en soundbar eller et separat surround-system før eller siden. Hvis man vil tilslutte en Atmos-soundbar, understøttes dette via HDMI eARC-lydudgangen.

Konklusion

LG’s bedste LCD-skærme ender ofte i skyggen af OLED-skærmene fra samme producent. Flagskibsmodellen QNED99 ser imidlertid meget imponerende ud med en billedskarphed, der er lige til at skære sig på! Både kontrast, skarphed og farvegengivelse er fremragende og vidner om, at LG har fat i noget rigtigt med deres Mini-LED-teknologi.

Det eneste, der trækker ned, er at kontrasten bliver mærkbart blegere, når man betragter skærmen skråt fra siden. Alligevel tåler QNED99 sammenligning med endnu dyrere 8K-konkurrenter og kan desuden prale af glimrende lyd – selv om en soundbar klart vil tilføje en ekstra dimension.

Hvis man for alvor vil tage skridtet op til 8K, er LG QNED99 et fremragende køb i high-end-klassen.

Karakter
LG QNED99 (75QNED996PB)
High End

Lyd & Billede mener

LG QNED99 har en imponerende skarphed, og den avancerede Mini-LED-bagbelysning sørger for glimrende kontrast og sortniveau. Betragtningsvinklen er lidt begrænset: Billedet er præget af haloer rundt om lyse objekter, når TV’et ses skråt fra siden.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

OLED-TV på udsalg

Hisense ULED: En OLED-killer?

Lækker og balanceret billedkvalitet

Fremragende gaming-TV

De bedste TV'er på budget

Vi tester TCL's største og billigste TV

De bedste storskærme til serier, sport og spil

De bedste OLED-TV'er

Større tv på et budget

Farvestrålende entertainment-TV

Luksuriøst OLED-TV fra Loewe

Samsung TQ98Q80C: King size TV!

Scroll to Top