TESTS Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

Test: LG 65SK9500

Spektakulære kulører

For pokker, sikke nogle farver! LG er bedst kendt for deres lækre OLED-skærme, men deres bedste LCD-tv er heller ikke tabt bag en vogn.

Af / 14/12/2018 - 14:45
LG 65SK9500

Lyd & Billede mener

  • LG-skærmen byder på særdeles flot farvegengivelse fra alle vinkler samt imponerende skarphed. Brugervenlighed og formatunderstøttelse er også tiptop.
  • Kontrast og sortniveau er ingen match for OLED, og den direkte LED-bagbelysning er ikke den mest præcise, vi har set.

De fleste tænker nok på OLED, når vi bruger ordene LG og tv i samme sætning. Men det betyder ikke, at deres LCD-skærme er glemt. LG har fortsat fødderne solidt plantet i begge lejre, og panelproducenten LG Display fortsætter med at videreudvikle begge teknologier i højt tempo. Det seneste skud på stammen er den såkaldte Nano Cell-teknologi, der giver øget kontrast og bredere farvespektrum til deres bedste LCD-skærme.

Topmodellen SK9500 er spækket med alle de nyeste funktioner og kan således være en interessant kandidat til at udfordre OLED-skærmene på hjemmebane. Eller kan den? Det vil testen vise!

Design

Når det gælder design og udseende, er der ingen tvivl om, at SK9500 – som de fleste LCD-skærme – har noget af et handicap i forhold til OLED, fordi panelerne bliver væsentlig tykkere. Mens OLED-paneler kan klare sig med meget få lag, er et LCD-tv en tyk sandwich bestående af frontglas, filtre, LCD-matrix og bagbelysning, som alt sammen bidrager til at gøre tv-skærmen tykkere.

Det er ekstra tydeligt på SK9500, da det desuden har sofistikeret, direkte bagmonteret LED-belysning.

Når det er sagt, så er SK9500 langtfra nogen øjebæ. Tværtimod er det faktisk lækkert at se på og virker mere solidt bygget og mindre “skrøbeligt” end de tyndeste OLED-skærme. Den buede fod giver et stiligt udtryk, samtidig med at den lader os trækker strøm- og signalkablerne skjult ned til tv-møblet.

Annonce

Brugervenlighed og funktioner

SK9500 kan hævde sig helt i toppen, når det gælder brugeroplevelsen. Det anvender LG’s egenudviklede smart-platform, WebOS 4.0, som vi regner blandt de bedste på markedet. Systemet arbejder lynhurtigt og har en meget overskuelig hovedmenu, hvor apps og videokilder ligger lettilgængelige.

Betjeningen er præget af gyro-fjernbetjeningen Magic Remote, som lader os styre funktionerne ved hjælp af en musemarkør. Er man først blevet vant til denne måde at navigere på, kan det føles langsommeligt at bruge almindelige piletaster. Med musemarkøren er det en leg at bladre igennem menuerne, og LG har sørget for at integrere pegefunktionaliteten i de vigtigste apps, så man hurtigt kan trykke på det indhold, man vil se.

LG-skærmen er også veludstyret på app-fronten med apps som Netflix og Amazon Prime lettilgængelige fra menulinjen. Ligesom OLED-modellerne understøtter SK9500 stort set alle videoformater, inklusive Dolby Vision, Technicolor og HLG.

Billedkvalitet

Hele ideen med at lægge ekstra penge for et tv er at se sit yndlingsindhold i den bedst mulige kvalitet. Dvs. den bedst mulige farvegengivelse, skarphed og kontrast. Her er LG’s egne OLED-skærme allerede i top – så hvorfor spendere næsten tyve tusind på et LCD-tv sammestedsfra? For at finde ud af, hvilken vej pendulet svinger, har vi sat SK9500 op mod 2018-modellen OLED65W8!

Det viser sig, at SK9500 har meget at bidrage med rent billedmæssigt. Det første, vi bemærker, er den generøse lysstyrke. Mens OLED-skærmen trives bedst i lidt mørkere omgivelser, er LCD-skærmen blændende stærk, selv når vi betragter den ved højlys dag.

Det er især tydeligt på videoindhold med meget lys, såsom nyheder og sport, ikke mindst vintersport med sin overvægt af hvidt. Her giver LCD-skærmen masser af lys og god kontrast, og den løber tilsyneladende aldrig tør for krudt, mens OLED’en til sammenligning giver en mere afdæmpet oplevelse.

Det er heller ikke sådan, at LCD-skærmen ofrer kontrast til fordel for lysstyrke: Den formår fint at få detaljerne frem, også i lidt mørkere partier. Takket være den direkte LED-bagbelysning med Local Dimming kan den sagtens variere lysstyrken, hvor det er nødvendigt – en klart løft i forhold til billigere LCD-skærme, der kun har kantbelysning.

Local Dimming fungerer overraskende godt, og så længe man har lidt lys i rummet, er det svært at skelne nogen svagheder. Her er SK9500 klart på højde med Sony XF9005, en anden favorit i prisklassen.

Farvegengivelsen fortjener afgjort ros. LG skærmen leverer virkelig spektakulære farver, som ikke står tilbage for OLED-udfordreren. Farverne er virkelig intense, når kildematerialet kræver det, men alligevel meget nuancerede og uden overdrevet mætning.

Vores testklip med fodbold og Formel 1 så virkelig lækre ud med en høj grad af realisme og nærvær. Naturoptagelser fra BBC’s Planet Earth har vi næppe set bedre på nogen skærm, vi kan huske. LG-skærmen udmærker sig takket være IPS-panelet også med bred betragtningsvinkel – farverne er mindst lige så fine, når man sidder ude til siden. Med mange LCD-skærme kan man nærmest ikke bevæge hovedet, uden at billedet ændrer karakter. Det slipper man for her, ligesom på OLED.

Når mørket falder på

Nedturen kommer, når vi slukker for lyset og vil simulere aftenhygge. Med en spændingsserie som Stranger Things på menuen er den gennemsnitlige lysstyrke væsentlig lavere: En stor del af handlingen foregår om natten, mens personerne kører bil eller kravler gennem mørke passager. Så er det pludselig meget vigtigere at få detaljerne frem i den mørkere ende af skalaen.

Her er OLED-skærm ubestridt vinder. Selv om LG SK9500 har ganske habil lysstyring, kommer svaghederne frem i mørket, og det kan ikke længere skjules, hvordan bagbelysningen arbejder.

Lyse objekter på mørk baggrund (fakler, lommelygter, forlygter på biler) får en lys, “blokagtig” skygge omkring sig, som distraherer fra den gode filmoplevelse. Det fortæller os, at LED-bagbelysningen ikke er finmasket nok og burde have været inddelt i flere zoner.

Her er det fristende at nævne Samsungs (ganske vist noget dyrere) Q9FN, der er langt mere præcist, eller for den sags skyld OLED, som kan styre lyset ned på pixelniveau! Med evnen til at vise ægte sort uden antydning af lys udgør OLED-panelet et perfekt bagtæppe for handlingen. Det alene er noget, mange er villige til at betale flere penge for.

For at opsummere billedkvaliteten, så er LG SK9500 glimrende i lyse omgivelser og til allround-brug, men viser tydelige svagheder i mørke omgivelser og med mørkere indhold. Lidt af et paradoks!

Dermed er det til syvende og sidst brugsområde og budget, der afgør, hvilket tv man bør vælge. Selv om LG’s SK9500 hører til de dyrere LCD-skærme, er der stadig et stykke vej op til OLED65B8, som er deres billigste 65 tommers OLED-tv. Med undtagelse af selve billedpanelet er det generelle udstyrsniveau meget ens.

Lydkvalitet

LG SK9500 har et opgraderet lydsystem med 40 watt udgangseffekt, inklusive en dedikeret bashøjttaler (“woofer”). LG-skærmen har desuden avanceret lydprocessering om bord, bl.a. med understøttelse af Dolby Atmos. Du får dog ikke så stort udbytte af “3D-lyd” fra de indbyggede højttalere, da de kun er stereo. Men lyden er absolut godkendt med en flot klarhed og dybde, som ligger pænt over gennemsnittet.

Rosinen i pølseenden får du imidlertid først, når du kobler en Atmos-kompatibel soundbar (f.eks. LG’s egen SK10Y) til. Så kan du få glæde af heftig surround-lyd fra indhold, som understøtter dette. Netflix tilbyder efterhånden flere af deres film og serier med Atmos-lyd, og der er ingen tvivl om, at det giver oplevelsen et kraftigt løft.

Konklusion

LG SK9500 er et spændende alternativ til producentens OLED-skærme, især for dem, der ser meget tv i lyse omgivelser og går mere op i sport og spil end film og serier. Billedkvaliteten kan ikke helt måle sig med OLED’s blæksorte sortniveau, men SK9500 svarer igen med særdeles flot farvegengivelse og rigelig lysstyrke.

LG’s tv tilbyder mange af de samme funktioner som på deres flagskibsmodeller til en mere attraktiv pris og kan faktisk være et godt køb, hvis du ved, hvad du vil have. Her får du en fuldspækket LCD-skærm med flot lyd- og billedkvalitet, og med den brede formatunderstøttelse og brugervenlighed, som LG er blevet kendt for.

picture1 picture2 picture3 picture4 AI USP GL 46655 scaled 10 spec SK95 46658 2018 65 55 SK95 A EU CIS ASIA MEA HK SCA LG SUPER UHD LOGO 1 inscreen 46659 2018 65 55 SK95 A EU CIS ASIA MEA HK SCA LG SUPER UHD LOGO 11 46660
<
>
(Foto: Producent)
Karakter
LG 65SK9500

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

Årets bedste tilbud

Fuld adgang til alt indhold i 4 uger for 4 kr

LB+ Total måned

Fuld adgang til alt indhold i 1 måned

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

4,- / for 4 uger
130,- / for 1 måned
108,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Adgang til mere end 7.500 produkttests!
  • Store rabatter hos vores samarbejdspartnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med seneste nyheder/li>
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Deaktivering af annoncer
Vi har ingen bindingsperiode, du kan sige abonnementet op, når du vil.
Annonse

Philips’ mest blærede TV hidtil?

Now That’s Entertainment!

Gør det gamle TV smartere

Gigantisk Samsung-TV

Billedmaskinen til de rigtig kræsne

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys bedste TV til dato?

Farve-tastisk!

Paris 2024 – De bedste TV'er til sommer-OL

De bedste storskærme til sport, film og gaming

Er dette Samsungs bedste TV til dato?

Hvilket er det bedste OLED-TV i 2024?