TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
☀️SOMMERTILBUD☀️ LB+ Total 6 uger for bare 6 kroner!

TEST: WiZ HDMI Sync Box

Lights – camera – action!

Hvis du ikke har råd til et 200-tommers TV eller en projektor, er en sync-boks den næstbedste løsning.

Af / 19/06/2025 - 08:46
WiZ HDMI Sync Box

Home mener

  • Spreder stemningen fra skærmen i hele stuen. Virker med dine øvrige WiZ-lyskilder. Prisen er rørende lav.
  • Virker kun med eksterne videokilder – ikke med TV’ets streaming-apps. Brugerfladen i WiZ’app’en er rodet.

Lys handler ikke bare om at gøre det muligt at se maden på bordet foran os – og læse en bog, mens man spiser. For os skandinaver handler det om at sætte en stemning. Om hygge. Det har producenterne af smarte lyskilder også fået øjnene op for.

WiZ HDMI Sync Box er stemningslys til dit TV-kiggeri. Den lille boks låner farver og lys fra billedet på skærmen og omdanner det til stemningsbelysning i stuen. Og et godt eksempel på, hvordan smart teknologi kan løfte vores måde at opleve film, sport og spil på. WiZ-boksen er også en ”fattigmandsudgave” af Philips Hues mere eller mindre tilsvarende, men også flere gange dyrere HDMI Sync Box. Som igen er inspireret af Ambilight-teknologien fra Philips-TV’er, hvor lysdioder på bagsiden af fjernsynet lyser bagvæggen op.

Da WiZ er en del af Signify, der også ejer Philips Hue, kan vi gætte på, at de ikke har behøvet at betale en formue for udvikling eller licensering af teknologien til tolkning af HDMI-signalet.

HDMI TV backlight ON outer glow RGB PPT
Sættet består af en styreboks med HDMI-indgang og en tredelt LED-strip. (Foto: WiZ)

Hvad koster det?

WiZ HDMI Sync Box kan i princippet bruges sammen med de fleste smarte lysprodukter fra WiZ, og den kan også bruges helt alene, da den nødvendige LED-strip til bagbelysning af fjernsynet, følger med i kassen. WiZ anbefaler specielt at kombinere boksen med deres Gradient Light Bars eller gulvlampen Gradient Floor Light.

HDMI sync box med LED-strip til fjernsyn fra 55” til 65” koster 669,95 kroner.

Annonce

Samme, men med LED-strip til 75”-85” TV koster 819,95 kroner.

Gradient Light Bars koster 449,95 kroner for et sæt.

Og Gradient Floor light koster 669,95 kroner stykket.

Vi tester her boksen, samt Gradient Light Bars.

Læs også Gruppetest: 4 lysterapilamper Findes der noget mere surt end blæst, snasket sne og kulde? Tilsæt tanken om korte perioder med dagslys, og tristessen er komplet. Heldigvis findes der en smart løsning – nemlig lysterapi

Kun det nødvendige

WiZ-udgaven af HDMI-boksen er noget mindre end Philips Hue-versionen. Den lille sorte plasticboks har dog, hvad der som minimum skal til, nemlig en HDMI-indgang (Philips Hue HDMI Sync Box har hele fire) samt en udgang til at føre signalet videre. På forsiden er der en skydeknap til at tænde og slukke.

WiZ HDMI Sync Box understøtter HDMI 2.0 med signaler i op til 4K ved 60 Hz med HDR10+ og Dolby Vision. Den læser videosignalet direkte fra HDMI og omsætter det til en dynamisk lysoplevelse. Så langt, så godt, men her kommer vi til en indbygget begrænsning i systemet. Både hos WiZ og Philips Hue. Den virker kun på eksterne videokilder. Signalet skal nemlig passere gennem boksen for at blive fortolket til stemningsbelysning.

<
>
Hvis du ikke har råd til et gigant-TV, er sync-boksen den bedste måde at få stemning i hele stuen. (Foto: WiZ)

Det er fint, hvis det handler om at sætte stemning på spil fra PlayStation, Xbox eller for den sags skyld fra en PC, hvor du bruger TV’et som monitor. Hvis du stadig har en DVD’ eller Blu-Ray-afspiller, er det ligeledes fint. Men hvis du som de fleste streamer dine film og serier fra en app på selve fjernsynet, er boksen ikke løsningen.

Gør ikke følgende…

Men det er – i nogle tilfælde – muligt at snyde, og alligevel trække et videosignal ud fra fjernsynet til at drive boksen. Det kan ske via ARC/eARC HDMI-udgangen, der er beregnet til at overføre lyd til en hjemmebio-receiver eller en soundbar. Ulempen er dog, at lyden ikke føres videre gennem WiZ-boksen, så det eksterne lydsystem bliver tavst. Så du må i så fald vælge mellem god lyd eller flot lys. Signifys presseafdeling understreger i øvrigt, at det ikke er meningen, at boksen skal bruges på den måde; den er kun beregnet til at blive brugt med eksterne videokilder.

Montering og opsætning, WiZ HDMI Sync Box

Boksen leveres med en tredelt RGBIC LED-strip. Der findes to varianter, til henholdsvis TV’er fra 55” til 65” og fra 75” til 85”. Fire forudindstillede lyseffekter – Cinematic, Vibrant, Relaxation og Rhythmic – giver brugeren et varieret udvalg af stemninger. Fra dramatiske farveskift til mere afdæmpede overgange, alt efter hvilket humør og hvilken oplevelse man ønsker. Til film giver Cinematic det mest imponerende resultat.

<
>
Alle dine WiZ-lyskilder kan deltage i underholdningen. (Foto: WiZ)

WiZ HDMI Sync Box kan også underholde, når TV’et er slukket. Ved hjælp af den indbyggede mikrofon, der kan opfange musik og synkronisere lysene derefter. Nyder man sin musik via musikvideoer, må man selv vælge, hvad der giver den mest interessante oplevelse.

LED-strip’en fastgøres på bagsiden af TV’et. Strip’en er opdelt i tre stykker og selvklæbende på bagsiden, så det er forholdsvis let at gøre den fast langs de to sider og toppen. Der medfølger desuden en pose med selvklæbende ekstra holdere til at gøre den endnu bedre fast. Det er valgfrit, om man begynder fra venstre eller fra højre, da man kan vælge strip’ens retning i app’en.

Læs også Gruppetest: 6 smart plugs med Matter Smart lys er fint nok, men med en smart plug kan du tage kontrol over hvidevarer og andre elektriske apparater.

WiZ Gradient Light Bars

Hvis du vil have stemningen endnu længere ud i stuen, end LED’erne på bagsiden af skærmen formår, kan HDMI-boksen synkroniseres med andre af WiZ’ lyskilder. Vi fik medleveret et sæt WiZ Gradient Light Bars, der, tro mod deres navn, er aflange lyskilder, der kan lyse i flere farver samtidig. Ligesom LED-strip’en er det meningen, at barerne skal lyse bagud.

14 What it does GBL Ockham OK
WiZ Gradient Light Bars er billige, men virkningsfulde. (Foto: WiZ)

Lysbarerne er lavet i plastic og er ganske lette – blot 550 gram til sammen. De to barer sidder fast på én fælles ledning, og det samme gør den lillebitte fjernbetjening. Det hele virker billigt, men det er det også; faktisk koster to lysbarer med flerfarvet lys mindre end én farvet smartpære fra søsterfirmaet Philips Hue.

Lysbarerne er opgivet til en levetid på 15.000 timer – eller 15 år ved knap tre timers daglig brug. WiZ oplyser ikke noget om lysstyrken eller opbygningen, men barerne består af fire lyszoner, der kan lyse i hvert sin farve.

Der medfølger fødder og monteringssæt, så barerne kan placeres på en TV-bænk eller på bagsiden af fjernsynet.

10 Rhytmic TV CLE WIZ4794 OK LR
(Foto: WiZ)

Drilsk opsætning

Opsætningen er som sådan lige så nem som andre smartlys fra WiZ. Man skal blot sætte barerne til og lade app’en finde dem. Så dukker de op som en lyskilde, der kan tildeles til et rum.

Helt så nemt var det dog ikke at få dem til at spille sammen med HDMI Sync-boksen. I første omgang, hvor HDMI-boksen allerede var installeret, kunne lydbarerne slet ikke få adgang til app’ens virtuelle underholdningsrum.

Problemet viste sig at være relateret til brugerfladen i WiZ-app’en. Når TV-rummet er oprettet, skal ændringer i det, herunder tilføjelse af nye lyskilder og placeringen af dem i rummet styres et helt andet sted i app’en, nemlig under ”Library” i stedet for under ”Rooms.”

Undervejs i processen talte vi med en ekspert hos Signify, som lovede, at den besværlige adgang til styring af TV-rummet vil blive løst i en kommende opdatering af app’en…

Læs også Gruppetest: 13 LED-strips LED-lys kan både lyse stuen op og skabe en magisk stemning. Vi har testet mere end et dusin – fra de billigste til den vildeste luksus.

Lys overalt

At sætte stemningslys op i hjemmebiografen er betydelig sværere end at skrue en smartpære i fatningen på en lampe. Eller for den sags skyld brug af ”almindelige” smarte LED-strips. Men det er absolut besværet værd!

Man kan sagtens game eller se film uden ekstra lysshow, men oplevelsen bliver større, når stuen tager del i legen.

Læs også TEST: Philips Hue Play HDMI sync box 8K En meget dyr men effektiv løsning.

LED-strip’en på WiZ HDMI Sync Box giver en lige så overbevisende oplevelse som det ”rigtige” Ambilight fra Philips’ TV’er. Og lysbarerne forstærker oplevelsen endnu mere.

Muligheden for at lade lyden styre lyset er også glimrende. Men da en meget stor del af smarte lyskilder fra alle producenter allerede har den samme funktion, er den ikke nær så banebrydende.

Ved siden af at følge handlingen på TV-skærmen kan lyskilderne i TV-rummet stadig bruges på linje med andre lyskilder fra WiZ. Herunder kan man vælge mellem et stort antal scener med stemningslys – animerede eller stillestående.

15 Light modes GBL WIZ5191 OK LR
Lysbarerne kan også bruges som normal stemningsbelysning. (Foto: WiZ)

Konklusion

WiZ HDMI Sync Box gør ikke noget, der ikke er set før – endda fra samme koncern. Men det gør det så rørende billigt, at alle kan være med. Lyskvaliteten kan der ikke klages over, og når først opsætningen er gennemført, kan man i princippet glemme alt om teknikken og bare tænde for underholdningen på TV-skærmen – så følger stemningslyset med.

Brugerfladen i app’en er unødvendigt rodet og kunne trænge til en overhaling, men med lidt held vil det allerede være sket, når dette læses.

Det eneste, der rigtig er at udsætte på WiZ HDMI Sync Box, er den rent systemiske mangel – at den kun kan bruges med eksterne videokilder. Men på det punkt er der ingen forskel på WiZ-boksen og den flere gange dyrere boks fra Philips Hue.

Karakter
WiZ HDMI Sync Box
Basic
John Alex Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbejdet for Lyd & Billede siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, højttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskæftiget sig med tech-journalistik siden 1982 (!) og har arbejdet for talrige magasiner i forskellige roller, bl.a. GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har desuden skrevet en lang række bøger og undervisningsprogrammer om IT.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Hjemmelavet slush i topklasse

Lynhurtig vaskemaskine

God værdi for pengene, men ikke en klatrer

En rigtig grill du kan tage med dig

Underholdning i hele stuen

Glem moppe og støvsuger – her får du begge dele i én samlet pakke

Lover meget, leverer mindre

6 plæneklippere til de dovne

Rengøring ud i alle krogene

Lille og praktisk rengøringshjælp

Verdens dyreste sokkesamler

Wilfas espressomaskine er enkeltheden selv