For tyve år siden redefinerede Electrolux rengøringsverdenen med lanceringen af den første ledningsfri 2-i-1-støvsuger, der var designet til at være det perfekte supplement til en konventionel støvsuger. Gennem årene er de langskaftede støvsugere blevet udstyret med nye innovationer, såsom LED-lamper på mundstykket og selvrensende børster, samtidig med at sugekraften er blevet forbedret.
Virksomhedens nyeste model, Electrolux 800 Ultimate, leveres med en All-in-One-tømningsstation, der oplader støvsugeren og automatisk tømmer den 0,4 liters støvbeholder i stangstøvsugeren ned i en 3,5 liters Anti-Allergy s-bag (som angives at have op til otte ugers støvkapacitet). Praktisk og støvfrit.

Udpakning
Støvsugeren leveres med et teleskoprør i metal (som kan justeres, så støvsugerens længde er 95–112 cm), PowerPro Multi-surface-motormundstykke (med indbygget LED-belysning og BrushrollClean-funktionen), to ekstra mundstykker til følsomme overflader (et lille og et endnu mindre) samt et lille mundstykke med slange, der kan fastgøres i tømningsstationen – som også er en støvsuger – til rengøring af de øvrige mundstykker og stangstøvsugerens dele. Der medfølger også et ekstra filter til stangstøvsugeren og en ekstra s-bag til den medfølgende tømningsstation, som har stik til opladning af et ekstra batteri (som dog ikke medfølger, men kan købes som tilbehør).

Anvendelse
På stavstøvsugeren er der to knapper, tænd/sluk og +/-. Den ene knap bruges til at starte og stoppe, mens den anden justerer sugekraften ved at skifte mellem de fire forskellige sugeindstillinger Auto, Low, High og Boost. Der er også en batteriindikator, der viser batteriets kapacitet (4.000 mAh), hvor tre firkanter = 75-100 procent, to = 50-75 procent, en = 25-50 procent og en blinkende = 0-25 procent.
Motormundstykket fungerer godt både på hårde gulve og på tæpper, men der sætter sig ret meget hår fast på den roterende rullebørste. Der er en pedal på motormundstykket, som man kan trykke på for at skære hår af, der har viklet sig fast omkring børsten (noget, der lyder meget højt, mens støvsugeren i sig selv er relativt støjsvag), og denne funktion kaldes BrushrollClean. Vi oplevede dog, at funktionen ikke fungerede så godt, men kun fjernede en del af håret omkring børsten. Det var dog ret nemt at fjerne det resterende hår manuelt.
Electrolux angiver driftstiden til maks. 90 minutter (kun med håndenheden i Low-tilstand) og min. 6 minutter (med motormundstykket og i Boost-tilstand). I vores test holdt batteriet cirka 45 minutter ved normal brug (med motormundstykke og i Auto-tilstand) og lidt over 12 minutter med motormundstykke og i Boost-tilstand – hvilket er mere end dobbelt så lang tid som Electrolux selv angiver. En forklaring på dette kunne være, at vi næsten udelukkende brugte støvsugeren på et hårdt parketgulv, hvilket sandsynligvis øger driftstiden i forhold til brug på tæpper.

Stangstøvsuger eller ej
Undertegnede fik en Electrolux-stangstøvsuger for 20 år siden, og efter at have brugt den et par gange, gav jeg den til min bror, som stadig har den i sin udestue. Den var virkelig, som Electrolux selv skriver, et supplement til en konventionel støvsuger. Den fungerede godt til at fjerne brødkrummer og lignende, men var ikke nær så god som en almindelig støvsuger.
Dagens stangstøvsugere er meget bedre, og der er nogle, der har erstattet deres konventionelle støvsuger. Det bemærkede vi sidste år, da vi lånte en bekendts lejlighed i Berlin i et par dage. Da vi skulle gøre lejligheden ren inden hjemrejsen, fandt vi kun en stangstøvsuger, og det var en udfordring at gøre hele lejligheden ren med den på en opladning …
Det er selvfølgelig praktisk at slippe for ledninger, men selv ved enklere rengøring er det nogle gange en fordel med en konventionel støvsuger. Hvis jeg for eksempel skal gøre køkkenet rent efter en middag med tre voksne og fire børn (vi havde familiebesøg i påsken), fungerer Electrolux 800 Ultimate perfekt. Det bliver rent og pænt.
Men det tager mindst dobbelt så lang tid som med min konventionelle støvsuger. Det skyldes til dels, at stangstøvsugerens motor mundstykke er 25 cm bredt (den roterende børste er 20 cm bred), mens mundstykket på min almindelige støvsuger er 40 cm bredt. Men at det tager meget længere tid skyldes hovedsageligt, at stangstøvsugeren skal køres (som et køretøj) frem og tilbage og dreje hele tiden, mens man med en almindelig støvsuger kan feje og dreje, som man vil, med mundstykket mod gulvet.
Og når man er færdig, føles det som om stangstøvsugeren vejer 3,2 kilo, mens mundstykket, teleskoprøret og håndtaget på en konventionel støvsuger vejer under 1 kilo – og da mit køkken er mindre end 10 kvadratmeter, behøver jeg i princippet ikke at flytte selve støvsugeren.
Konklusion
Electrolux 800 Ultimate stangstøvsugeren fungerer godt på både hårde gulve og tæpper med automatisk justering af sugekraften. Den har god batteritid og er relativt støjsvag, men i Boost-tilstand larmer den en del. Det, der adskiller den fra de fleste konkurrenter, er den medfølgende tømningsstation, som eliminerer den ubehagelige opgave med at tømme støvbeholderen.
De eneste ulemper er, at den ikke kan stå af sig selv, men skal ligge på gulvet (hvilket måske ikke betyder så meget, da den naturligt opbevares hængende i tømningsstationen, hvor den også oplades), at BrushrollClean-funktionen fungerer så som så, og at den føles en smule tung.
