TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
☀️SOMMERTILBUD☀️ LB+ Total 6 uger for bare 6 kroner!

TEST: Husqvarna Automower 405XE NERA

Referencen alle måler sig op imod

Husqvarna Automower 405XE NERA bekræfter sin status som industristandard med fremragende kortlægningsteknologi og unikke klippestrategier. Med én vigtig begrænsning.

Af / 07/06/2025 - 09:25
Husqvarna Automower 405XE NERA

Home mener

  • Meget enkelt opsætning via hjørnepunkter, der sparer en masse tid. Intelligent tilfældigt klippemønster, der er bedst for plænens sundhed. EdgeCut minimerer behovet for kanttrimning. Stabil teknologi og brugeroplevelse.
  • Ustabil på stejle skråninger. Mere kompleks Bluetooth-parring. Langsommere opstart end konkurrenterne. Høj pris, især med EPOS-tilbehør.

Husqvarna Automower 405XE NERA ligner en typisk Husqvarna-robotplæneklipper: to store hjul, der trækker en afrundet krop, med to skjulte små passive hjul, der gemmer sig på undersiden bagved. Robotten kan bruges med en kanttråd, mens en ledningsfri version sælges til en højere pris. Så vær forsigtig med, hvilken version du køber. Den trådløse version kan bruges med en ekstern RTK-antenne, hvilket øger prisen yderligere, men den kan også bruges med Husqvarna Cloud via Wi-Fi eller 4G. Hvis du har brug for mobilforbindelse, leveres den med et Husqvarna SIM-kort, der giver gratis forbindelse i op til 10 år uden månedlige gebyrer for brug af Automower Connect-app’en. Det første, der slår mig ved 405XE NERA, er dens unikke tilgang til kortlægning.

Husqvarna Automower 405XE NERA GeirNordby
(Foto: Geir Gråbein Nordby)

Installation og kortlægning

I app’en vises kortet over grunden. Derefter kører du robotten til hvert hjørne af grunden og markerer hvert hjørne i app’en. Derefter tegner den grunden mellem punkterne, så du ikke behøver at forsøge at styre robotten langs hele grundens afgrænsning. Når du har tegnet grænsen, kan denne side justeres i app’en, næsten uendeligt op til 60 cm uden for eller inden for den grænse, du har tegnet. Det betyder, at du er langt mere sikker på, at plæneklipperen er placeret korrekt i forhold til grundgrænsen, end det er tilfældet med nogle af de kinesiske konkurrenter. EPOS-teknologien (Exact Positioning Operating System) bruger satellitbaseret RTK-positionering til at opnå præcision inden for 5 cm. Jeg valgte at bruge Husqvarna Cloud, som leverer satellitkorrektionsdata over internettet uden ekstra omkostninger. Det giver typisk en positioneringsnøjagtighed på under 5 cm og forenkler installationen ved at fjerne behovet for en lokal referencestation. Cloud-løsningen kræver konstant internetforbindelse (mobil eller Wi-Fi) til plæneklipperen i hele arbejdsområdet.

Husqvarna_405XE NERA_edge
Kommer tæt ind til kanten. (Foto: Geir Gråbein Nordby)

Husqvarna Automower 405XE NERA i praksis

Husqvarna adskiller sig også fundamentalt fra sine konkurrenter med sit klippemønster. Ud af kassen er den indstillet til at klippe i et helt tilfældigt mønster. Det svarer til kantklippere, og i opstartsfasen kan det ses som en ulempe. Det skyldes, at den kører over det samme område flere gange, indtil plænen endelig er klippet. Men den har en vigtig fordel, nemlig at den er bedre for biodiversiteten og for plænens generelle sundhed. Det skyldes, at de forskellige dele af græsset ikke har skygge og sol på præcis samme sted.

Læs også Nyhed: Husqvarna Automower EPOS får AI-platform En forsmag på fremtidens smarte Automower-robotplæneklipper er på vej.

Klippehøjden justeres elektronisk mellem 20 og 55 mm via Automower Connect-app’en. Det tog mig lidt tid at finde ud af, hvordan man gør det, da det ikke er beskrevet i brugervejledningen. Men man skal trykke på klippeområdet på kortet i appen. Radarsensoren registrerer og undgår forhindringer for at sikre en præcis klipning med reduceret risiko for kollision. Husqvarna har ikke LiDAR, men alligevel viser den tegn på at lære stedet bedre at kende med tiden. I begyndelsen kører den mere ind over grænsen og ind i forhindringer, end den gør efter noget tid.

Den mest markante begrænsning er håndteringen af stejle skråninger. Med en maksimal hældning på kun 30 procent inden for arbejdsområdet er dette den mest begrænsede i testen. På skrånende terræn bliver maskinen ustabil og begynder at snurre og slingre ukontrolleret. Det skyldes kombinationen af forhjulstræk og tung vægt. Husqvarnas app er noget mere indviklet end mange af de andre. Det tager længere tid at parre den med Bluetooth, og fjernbetjeningen af robotten kunne være bedre.

Annonce
Husqvarna_405XE NERA_Miljo 2
(Foto: Husqvarna)

Konklusion

På mange måder er Husqvarna den reference, som andre producenter måler sig op imod. Det er let at se hvorfor – 405XE NERA er både pålidelig i brug og leverer et meget jævnt klippearbejde. Kombinationen af et enkelt hjørnepunktslayout, intelligent tilfældig klipning, der er bedst for plænens sundhed, og adaptiv læring er det mest gennemtænkte system i testen. Til flade og let kuperede haver giver den den bedste samlede oplevelse, men begrænsningen på kun 30 procent hældning gør den uegnet til kuperede haver.

Karakter
Husqvarna Automower 405XE NERA
High End

Også i denne test:

Segway Navimow X330E

Fartmonsteret fra Segway

Segway trækker på sin ekspertise inden for mobilitetsudstyr med en plæneklipper, der imponerer med hastighed og arbejdseffektivitet. Dette er den hurtigste og mest systematiske plæneklipper i testen.

Imponerende hastighed, der giver reelle fordele. Systematisk klippemønster fra kanterne og ind. Overlegen batteritid på 180 minutter. Meget støjsvag med kun 54 dB. Omfattende app-kontrol med flere arbejdstilstande.
Højeste pris i testen. Skal have separat antenne for RTK-dækning. 4G-abonnement koster ekstra efter to år. Sætter sig fast i meget kuperet terræn.
Læs hele testen

Ecovacs GOAT A3000 LiDAR

GPS-fri og smart - med udfordringer

Med ren LiDAR-teknologi løser Ecovacs GOAT A3000 de GPS-problemer, som mange robotplæneklippere kæmper med i tætbefolkede områder.

Fungerer uden GPS - løser problemer i tætbyggede områder. Hurtig opstart takket være ren LiDAR-teknologi. Indstillinger kan ændres under drift. Kraftig klippebredde på 33 cm og superhurtig opladning på 45 minutter.
Upræcis i forhold til at følge indstillede grænser. Automatisk kortlægning afbrydes let af forhindringer. Høj pris. Uforudsigelig adfærd i nogle situationer.
Læs hele testen

Mammotion Luba mini AWD 800

Terrænspecialist med potentiale

Mammotion Luba mini AWD 800 er designet til at klare det, som andre robotplæneklippere ikke kan - ekstreme stigninger og kuperet terræn. Men den er ikke helt klar endnu.

Fremragende klatreegenskaber med firehjulstræk. Adaptivt affjedringssystem for jævn drift. Meget cool udseende!
Den langsomste i testen. RTK-systemet kræver god satellitdækning og virkede slet ikke hjemme hos journalisten. Potentielle udfordringer med docking. Begrænset til mindre græsplæner. Har brug for softwareforbedringer.
Læs hele testen

Mova 1000

Uovertruffen til prisen

Mova 1000 er testens største overraskelse til en pris, der får konkurrenterne til at rødme. Denne robot leverer meget af det samme som modeller til mere end den dobbelte pris!

Overlegen værdi for pengene. Fysiske knapper giver direkte kontrol uden app-afhængighed. Praktisk manuelt klippehøjdehjul. Imponerende ydeevne til prisen.
Begrænset til mindre plæner (maks. 1000 kvadratmeter). Smallere klippebredde. Mindre avanceret forhindringssystem end topmodellerne. Kræver manuel kortlægning af haven, når der skal afgrænses.
Læs hele testen

Dreame Roboticmower A2

Teknologipakke med kunstig intelligens

Dreame Roboticmower A2 bruger kunstig intelligens og LiDAR-teknologi til at navigere uden kanttråd. Et bevis på moderne teknologi, der virker.

Systematisk klippemønster giver et pænt resultat. God manøvredygtighed ved opsætning. Relativt let at kortlægge. Kan håndtere ret stejle skråninger. Kan gemme flere havekort.
Høj pris. Plæneklipperen skal sættes på pause for at ændre indstillinger. Automatisk kortlægning kunne fungere bedre. Ingen RTK-basestation til præcisionskortlægning.
Læs hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft et fuldtidsjob, før han kom til Lyd & Billede. Her har han til gengæld været næsten halvdelen af sit liv, siden han i 2001 sendte en jobansøgning til den forkerte adresse (han ville egentlig søge job i et lydstudie af samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsagelig inden for hi-fi, hovedtelefoner og hjemmebiograf, men det sker, at han brillerer på andre områder.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nye tider i tørreland

Ajax Doorbell koster mere end den levererer

Hjemmelavet slush i topklasse

Lynhurtig vaskemaskine

God værdi for pengene, men ikke en klatrer

En rigtig grill du kan tage med dig

Underholdning i hele stuen

Glem moppe og støvsuger – her får du begge dele i én samlet pakke

Lover meget, leverer mindre

6 plæneklippere til de dovne

Rengøring ud i alle krogene

Lille og praktisk rengøringshjælp