TESTS Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
☀️SOMMERTILBUD☀️ LB+ Total 6 uger for bare 6 kroner!

TEST: Xiaomi Robot Vacuum X20 Max

Alsidig robotstøvsuger til hjem med lave dørtrin

Xiaomi Robot Vacuum X20 Max er topmodellen i virksomhedens sortiment af robotstøvsugere - en maskine med moppefunktion samt en tilhørende basestation med automatisk tømning af støv samt vask og tørring af moppepuder.

Af / 23/06/2025 - 08:54
Xiaomi Robot Vacuum X20 Max

Home mener

  • God værdi for pengene og gode resultater ved både støvsugning og mopning.
  • Kan ikke klare trin på over 2 cm. Støjniveauet ved tørring af mopperne kan opfattes som forstyrrende af nogle.

En robotstøvsuger, der mopper gulvene, er en praktisk måde at effektivisere rengøringen på, og Xiaomis X20 Max giver tydeligvis god værdi for pengene, da den på trods af at være virksomhedens topmodel er relativt moderat prissat sammenlignet med mange konkurrenter på markedet.

Udseendemæssigt skiller Xiaomi X20 Max sig ikke ud fra mængden, da den ligner en traditionel robotstøvsuger med moppefunktion. Den har LDS-lasersensor på toppen, linjelasersensor på forsiden og sensorer på siderne samt kantsensorer (for at sikre, at den ikke falder ned ad trappen) og ultralydssensor (som løfter mopperne, når der registreres et tæppe).

Den er udstyret med en roterende børste (hårklippende type for at undgå sammenfiltring), en sidebørste og to roterende mopper, hvoraf den ene er monteret på en udskydelig arm og automatisk strækker sig ca. 40 mm for at moppe tættere på kanter i hjørner, bordben osv.

<
>
Xiaomi Robot Vacuum X20 Max parkeret i sin basestation. (Foto: Ola Larsson)

Nem håndtering

Basestationen indeholder en vandbeholder til rent vand og en til snavset vand samt en støvsugerpose. Ifølge Xiaomi kan støvposen i basestationen klare 75 dages støvopsamling (målt i et 120 m2 stort hjem med en familie på tre og et kæledyr og rengøring en gang om dagen). I app’en (ikke tilgængelig på dansk) kan man justere det meste, f.eks. rengøringstilstand (støvsugning, støvsugning og mopning, støvsugning før mopning, mopning), fire forskellige støvsugningsniveauer, tre forskellige vandmængder ved mopning, tre niveauer for, hvor grundig rengøringen skal være, og om robotstøvsugeren skal gøre arbejdet én gang eller gentage processen.

Læs også TEST: Dreame L10s Ultra Gen 2 Trods indledende skepsis blev L10s Ultra Gen 2 på få dage adopteret og accepteret som et fuldbyrdet medlem af familien.

I app’en kan man vælge at vaske mopperne ved stuetemperatur eller ved 55 grader for at opløse genstridige pletter og forhindre skimmel. Når rengøringen er færdig, og robotstøvsugeren vender tilbage til basestationen for at oplade batteriet, tømme støvbeholderen og rengøre mopperne, fortæller basestationen dig – på engelsk – hvad der skal ske, så du kan være forberedt på lidt støj, når støvbeholderen tømmes, og mopperne tørres.

Annonce

I den medfølgende vejledning står der, at basestationen skal placeres, så der er et frirum på mindst 1,93 meter i længden, 0,44 meter i bredden og 0,82 meter i højden – behovet for et næsten to meter langt rum kan virke lidt underligt og begrænser placeringen noget. Når du har monteret den lille sidebørste og de to mopper og installeret Xiaomi Home-app’en, er det bare at lade robotstøvsugeren oplade sit batteri, og så kan du gå i gang med at gøre rent.

<
>
Her støvsuges og moppes køkken og stue. (Foto: Ola Larsson)

Kort og dørtrin

Appen anbefaler, at robotstøvsugeren tegner et kort over dit hjem, når du bruger den første gang, og det gør den også. Den kører rundt og opretter et kort, som tegnes i app’en, og navngiver rummene Room1, Room2 og så videre, og du kan ændre rummenes navne bagefter, og når du gør rent, kan du vælge, om du vil gøre rent i et bestemt rum eller i hele hjemmet. Du kan også vælge et bestemt område, der skal rengøres, ved at markere det på kortet. Praktisk og brugervenligt.

Her støder undertegnede dog på et problem, og det er, at dørtrinnene i vores hus (som har to etager) er 27 mm høje, og det kan Xiaomi X20 Max ikke klare, da den maksimalt kan håndtere 20 mm høje dørtrin. Det betyder, at det bliver meget mere kompliceret at bruge den.

At tegne et kort over hele huset gik ikke så godt, da robotten efter at være blevet løftet over et trin begyndte at tegne et kort, men så ville den – af en eller anden grund – tilbage til basestationen, og da tilbageturen blev afbrudt af endnu et løft over et trin, kunne korttegningen ikke genoptages. Så hvis du har høje dørtrin, går pointen med kortet tabt.

XiaomiRobotVacuumX20Max Screenshot scaled 1
I Xiaomi Home-app’en vælger du, hvilken type rengøring du vil have, og hvilke indstillinger du vil have med hensyn til sugestyrke, vandmængde osv. Det blå kort er det, der er gemt i app’en, mens det grå kort er et midlertidigt kort over køkkenet og stuen, hvor X20 Max ikke kan klare sig selv på grund af et for højt trin. Yderst til højre er den meddelelse, der kom, da X20 Max sad fast på det nævnte trin.

Start ved basestationen

Det er ikke en god idé bare at løfte robotstøvsugeren ind i et rum og så starte den via app’en, da den starter med at rengøre mopperne i basestationen. Så du skal starte rengøringen med robotstøvsugeren placeret i basestationen og derefter sætte den på pause, når den ruller ud for at starte rengøringen, og derefter løfte den til det rum, du vil rengøre, og så starte den via app’en. Hvis du vælger først at støvsuge og derefter moppe, skal du løfte den til basestationen mellem de to operationer, og derfor er tilstanden Vacuuming & Moppping at foretrække frem for Vacuuming before Mopping (i hjem med høje dørtrin, eller når du gør rent på en anden etage end den, hvor basestationen er placeret).

I de to laveste støvsugningstilstande (Silent og Standard) er X20 Max stille, mens den støjer mere i de to højeste tilstande (Strong og Turbo). En fin detalje er, at du kan indstille robotstøvsugeren til automatisk at skifte til en højere tilstand, når den rammer et tæppe (hvis du ikke allerede er i den højeste tilstand, Turbo).

Læs også TEST: Mova E30 Ultra Mova E30 Ultra er efter sigende ikke et Dreame-produkt. Den er blot ”powered by Dreame”. Hvad det egentlig betyder, er meget uklart. Det står dog klart, at der er tale om en robotstøvsuger med moppefunktion til en meget overkommelig pris.

Et midlertidigt kort over det rum, der rengøres, tegnes i app’en under brug. Det viser, at robotstøvsugeren kører rundt, og når den er færdig, stopper den og sender en meddelelse, så du kan løfte den hen til basestationen, hvor den så tømmer støvbeholderen (den larmer meget, men det varer kun et par sekunder) og rengør mopperne, som derefter tørres (den larmer lidt og varer tre timer som standard – du kan ændre det til to timer, hvis du vil). Hvis rummet er stort, kan X20 Max være nødt til at vende tilbage til basestationen midt i rengøringen for at rengøre mopperne – men du kan bestemme i app’en, hvor stort et område den skal moppe, før den rengør.

I den brugervenlige og logiske app er “Mop swing” forudindstillet til kun at blive brugt hver syvende dag, men du kan ændre det til altid at bruge den udtrækkelige moppearm, da det bestemt er nyttigt og betyder, at robotstøvsugeren mopper tættere rundt om f.eks. bordben og hjørner.

<
>
Efter cirka en uge var det tid til at tømme det beskidte vand ud og fylde op med nyt, rent vand. (Foto: Ola Larsson)

Konklusion

Xiaomi Robot Vacuum X20 Max både rengør og mopper med gode resultater, og den udtrækkelige moppearm gør det muligt for robotstøvsugeren at komme godt til langs kanter og i hjørner samt rundt om f.eks. bordben. Du kan planlægge rengøringen, og i et hjem, hvor dørtrinene er maks. 20 mm høje, fungerer app’ens kort efter hensigten, og du kan vælge, hvilke(t) rum du vil rengøre.

Hvis trinene er højere end 20 mm, bliver brugen mere kompliceret, fordi du skal løfte støvsugeren frem og tilbage mellem forskellige rum og basestationen – noget, du også skal gøre, hvis du har mere end én etage i dit hjem.

Samlet set er indtrykket af Xiaomi Robot Vacuum X20 Max positivt, og man får meget for pengene. Kan man klare sig med lidt mindre sugekraft og uden den udtrækkelige moppearm, findes også lillebror X20 Pro, der er omkring 1.000 kroner billigere.

Karakter
Xiaomi Robot Vacuum X20 Max
Premium
Ola Larsson
(f. 1970): Freelancejournalist på L&B Home. Ola har i 24 år arbejdet med at holde styr på - og skrive om - trends, innovationer og produkter inden for forbrugerelektronik samt hvidevarer & køkkenmaskiner. 1999-2017 arbejdede Ola på de svenske branchemagasiner Rateko, El&Vitt samt ElektronikBranschen i jobs som journalist, teknisk redaktør og chefredaktør. Siden 2017 har Ola arbejdet som konsulent - i sit eget firma Eor AB, grundlagt i 2014 - med primært fokus på det skrevne ord.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Læs videre med LB+

stopper automatisk

Nyhed! LB+ Total UGE

Fuld adgang til alt LB+ indhold - Ingen bindingsperiode!

TILBUD - 49 kr første måned

Fuld adgang til alt LB+ indhold

LB+ Total 12 måneder

Fuld adgang til alt indhold på Lyd & Billede og L&B Home i 12 måneder

59 kr
49 kr / første mnd
108 kr / mnd
Med LB+ får du:
  • Adgang til mere end 7.800 produkttests!
  • Store rabatter hos vores partnere i LB+ Fordelsklub
  • Ugentlige nyhedsbreve med de seneste nyheder
  • L&B TechCast – en podcast fra L&B
  • Magsinet digitalt – ny udgave hver måned
  • Deaktivering af annoncer
  • L&B+ Video – kom med L&B-redaktionen bag kulisserne, på de store tech-messer og meget mere!

Nye tider i tørreland

Ajax Doorbell koster mere end den levererer

Hjemmelavet slush i topklasse

Lynhurtig vaskemaskine

God værdi for pengene, men ikke en klatrer

En rigtig grill du kan tage med dig

Underholdning i hele stuen

Glem moppe og støvsuger – her får du begge dele i én samlet pakke

Lover meget, leverer mindre

6 plæneklippere til de dovne

Rengøring ud i alle krogene

Lille og praktisk rengøringshjælp