Foto & Video Hi-fi Hjemmebiograf Hovedtelefoner Højttalere TV

TEST: Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

Ultraskarpt drømme-TV

Samsungs topmodel Q950TS byder på rålækkert design, knivskarp billedkvalitet og imponerende lyd. Men det koster!

Skrevet af / 11/09/2020 - 14:10
Samsung Q950TS (QE75Q950TS)
Audun Hage

En ægte flagskibsmodel skal være lidt “over the top”, både når det gælder design, specifikationer og teknisk ydelse. Desuden må den gerne svide lidt ekstra i tegnebogen! Og Samsung har ikke sparet på krudtet med Q950TS, deres nye topmodel for 2020.

Flagskibet Q950TS har alle de nyeste innovationer på billedfronten om bord, inklusive et barberbladsskarpt 8K-billedpanel og en kraftig videoprocessor. Det har også en hel flok højttalere indeni. Ovenikøbet har Samsung presset al den teknologi ind i en særdeles slank og lækker indpakning.

Er denne 8K-topmodel så den hellige gral, når det gælder billedoplevelser? Eller findes der bedre køb, som kan give et lige så stort billedmæssigt Nirvana? Vi tester for at få svarene!

Samsung Q950TS
(Foto: Samsung)

Design

Q950TS repræsenterer et nyt design-twist, som Samsung selv har døbt Infinity Screen. Navnet spiller på såkaldte infinity pools – svømmebassiner, hvor vandet tilsyneladende fortsætter endeløst ud mod horisonten. Men her er det TV’et, der er endeløst, eller rettere sagt kantløst.

Selv om TV-skærmene er blevet gradvis tyndere gennem årene, er selve rammen som regel stadig 1-2 cm bred. Det handler både om at beskytte billedpanelet og om at ramme billedet ind rent visuelt. Men nu er det altså denne indramning, Samsung vil af med.

På Q950TS har de formået at reducere indramningen til et minimum: En millimeter tynd metalstrimmel i børstet stål er det eneste, der omkranser billedpanelet, som i øvrigt kun er 1,5 cm tykt set fra siden. Det er ret imponerende i betragtning af, at TV’et er tæt pakket med LCD-panel, QLED-farvefilter, direkte LED-bagbelysning og, ikke at forglemme, otte individuelle højttaler-enheder.

Det slanke, rammeløse design er flot at se på, men har også en praktisk fordel, idet selve TV’et fylder mindre rent fysisk. Q950TS fås i 65, 75 og 85 tommers størrelse, som alle får en mindre dominerende fremtoning end “almindelige” TV’er med tilsvarende skærmstørrelse.

Ultratynd ramme: Samsung Q950TS har et billede, der går helt ud til kanterne – en såkaldt Infinity Screen. Det gør, at billedet formelig svæver! (Foto: Audun Hage)

Forberedt til vægmontering

Q950TS har et par funktioner, der gør det ekstra velegnet til vægmontering. En af dem er det vægfæstet No Gap Wall Mount, som følger med i kassen. Vægbeslaget foldes ind bag på TV’et og gør, at sidstnævnte kan hænge klos ind til væggen. Når det er monteret, rager det kun ca. 2 cm ud fra vægoverfladen. Det er faktisk mindre end LG’s Gallery OLED!

Desuden kommer Q950TS med Samsungs eksterne samleboks One Connect. Den gør, at alle HDMI- og signaltilslutninger kan holdes skjult, samtidig med at de er lettilgængelige, når man skal koble en ny enhed til. Boksen skal bare bruge et tyndt kabel til at overføre strøm og signal til TV’et og bidrager derfor til en pæn og diskret installation.

Bemærk, at Q950TS har en lidt større boks og et tykkere kabel end Samsungs 4K-skærme. Det skyldes en kraftigere strømforsyning.

(Foto: Samsung)

Brugervenlighed og funktioner

Samsung-skærmen er nem at tage i brug, samtidig med at den tilbyder mange avancerede muligheder. Brugerfladen Tizen har fået skarpere grafik og bedre organiserede menuer, og TV’et er supernemt at konfigurere ved hjælp af mobilen. Vi kan også godt lide den Bluetooth-baserede fjernbetjening, der reagerer lynhurtigt på kommandoer.

Q950TS er meget veludstyret på app-fronten. Med bl.a. Netflix, HBO Nordic, Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ og lige om lidt også Disney+ er der en masse underholdning på menuen. Desuden har Samsung-skærmen AirPlay 2, som gør det nemt at streame iPhone-indhold direkte til TV’et.

For os, der gerne vil kunne nyde ægte 8K-indhold, er det også særdeles vigtigt, at Q950TS har den nye YouTube-app med 8K-opløsning om bord.

Samsung Q950TS har endvidere Ambient Mode, som er Samsungs “pauseskærm”. Den kan vise billeder, grafik, vejrudsigt og lignende, når TV’et står på standby. Det er også muligt at uploade f.eks. familiefotos.

Q950TS har en ultratynd ramme i børstet stål, som knap nok er synlig, når man betragter skærmen fra sofaen. Det giver en lækker fremtoning, som er ekstra stilig, hvis man vælger at vægmontere TV’et. (Foto: Samsung)

Fortsat ikke Dolby Vision

Q950TS understøtter selvfølgelig HDR-video, inklusive det åbne format HDR10+, som Samsung selv har været med til at udvikle. Derimod er der stadig ingen spor af det konkurrerende format fra Dolby, som anvender dynamiske metadata til at give en endnu mere kontrastrig billedoplevelse.

Netflix har længe tilbudt film og serier i Dolby Vision HDR-format, og med lanceringen af Apple TV+ og snart Disney+ er der endnu mere indhold tilgængeligt. På Q950TS må man nøjes med at se disse i “almindeligt” HDR-format. Her kunne Samsung lære noget af Panasonic og Philips, som nu understøtter både HDR10+ og Dolby Vision.

Samsung har imidlertid udstyret Q950TS med kraftig videoprocessering, som analyserer billedet, udfører tone mapping og forhåbentlig formår at udjævne nogle af forskellene mellem de forskellige HDR-formater.

Samsung vil sikkert argumentere for, at flere streaming-tjenester (bl.a. Amazon Prime og Rakuten) nu tilbyder det åbne HDR10+ format, men vi ville gerne have mulighed for at vælge!

Samsung Q950TS er udstyret med fire HDMI-indgange, men kun den fjerde kan prale af fuld HDMI 2.1-understøttelse. bemærk det lille spil-symbol under stikket! (Foto: Audun Hage)

Understøtter HDMI 2.1

Samsung Q950TS kan prale af fuld HDMI 2.1-understøttelse (dog kun på én af indgangene). Det er især vigtigt i 8K-sammenhæng, da det giver mulighed for overførsel af 8K 60 fps videosignaler. Derudover understøtter det 4K 120 fps (High Frame Rate/HFR), Variable Refresh Rate (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM), hvilket lover godt for fremtidig kompatibilitet med næste generation af spilkonsoller.

Q950TS har også fået flere funktioner, som skal give en bedre spiloplevelse. Funktionen Real Game Enhancer+ kan bruges til at hæve detaljeniveauet i mørke scener, så man lettere kan få øje på modstanderne. Og så har Q950TS en dedikeret gaming-indstilling med meget lav forsinkelse: Vi målte det såkaldte input-lag til kun 5 millisekunder!

Samsung Q950TS bruger QLED-farvefilter og direkte LED-bagbelysning for bredt farvespektrum og præcis kontrast. (Foto: Samsung)

QLED-TV?

Q950TS er topmodellen blandt Samsungs såkaldte QLED-TV’er. Det er i bund og grund traditionelle LCD-TV’er, der er trimmet med en række moderne løsninger indvendig. Farvefilteret med quantum dots (“kvanteprikker”) giver et bredere farvespektrum, mens direkte LED-bagbelysning med local dimming sørger for at booste kontrast og lysstyrke.

Topmodellen fra Samsung har ekstra mange lysdioder at rutte med, som er inddelt i 480 individuelle zoner. De fodres af en kraftig strømforsyning, hvilket også afspejler sig i strømforbruget. Men noget siger os, at de, der overvejer et TV i denne prisklasse, næppe lader sig stoppe af et par ekstra kilowatt-timer!

Samsung har også taget højde for, at mange vil placere TV’et i et hjemmemiljø med mange vinduer og lys. Q950TS er udstyret med et antirefleksfilter, der reducerer refleksioner af omgivelserne.

Laserskarp billedkvalitet

Samsungs nye topmodel er proppet med avanceret teknologi, men det store spørgsmål er selvfølgelig, hvordan det ser ud i praksis. Her er det naturligt at starte med indhold i 8K-opløsning, som jo er selve pointen med et TV som dette.

Indtil videre er det faktisk YouTube, der er den primære kilde til video i 8K-kvalitet. Med lanceringen af den nye videokodning AV1 har både amatører og professionelle mulighed for at uploade og afspille indhold i 8K-opløsning. Men det kræver selvfølgelig, at man har den rigtige hardware!

Vi er tidligere blevet imponeret over værker af videografer som Jacob & Katie Schwarz, Phil Holland med flere, som tilbyder videoer af dyr, natur, landskaber og byliv i skræmmende god kvalitet. Realismen er til at tage og føle på: Billederne er laserskarpe og samtidig meget behagelige at hvile blikket på, og alle detaljer får samme plads, uden kunstig skarphed eller aggressiv fremhævning af konturer.

Efterhånden løber vi dog tør for svimlende videoer fra YouTube og må vende os mod underholdning fra Netflix, HBO og 4K Blu-ray. Og fordelen ved 8K-skærmen er mindre tydelig, når vi ser video i mere almindelig 4K- og HD-kvalitet.

Her må TV’et ty til opskalering og anden videoprocessor-magi for at udfylde de manglende pixels. Og selv om Samsungs smarte AI-processor klarer opgaven med bravur, er det bare ikke lige så heftigt som den ægte vare. Et toptrimmet 8K-TV som dette yder tydeligvis bedst med højoktan 8K-brændstof!

Ingen tvivl om, at Samsung Q950TS ser ekstremt lækkert ud, når man afspiller ægte 8K-indhold. Her får man en detaljerigdom, som selv de bedste 4K-skærme ikke kan hamle op med. (Foto: Audun Hage)

Hvilken billedindstilling?

De, der dykker ned i Samsung-skærmens billedindstillinger, vil finde et hav af justeringsmuligheder, de kan boltre sig i. Men for de fleste er det nok bedst at vælge en fast billedindstilling og lade resten være i fred.

For dem, der kan lide naturlige farver med mindst muligt “krydderi”, er det glædeligt, at Samsung har indført den nye Filmmaker Mode på deres 2020-modeller. Det er en superneutral indstilling, som man kan vælge og så være sikker på, at TV’et gør mindst muligt for at manipulere billedet. Her er alt, hvad der hedder kontrastforbedring, konturfremhævning og bevægelsesudjævning, enten kraftigt reduceret eller slået helt fra.

Samsung Q950TS ser absolut fornemt ud i Filmmaker Mode med en naturlig farvepalet og jævne bevægelser. Men samtidig giver det os en følelse af at køre i sportsvogn med håndbremsen trukket. Samsung-skærmen har så mange videofunktioner under motorhjelmen, at det er fristende at slippe dem lidt løs.

Hvis man vælger Intelligent Mode i stedet, analyserer og optimerer TV’et billederne efter alle kunstens regler. Og selv om det strider mod vores puristiske natur, må vi indrømme, at Samsung-skærmen ser meget engagerende ud i Intelligent-indstillingen. Farverne får mere glød og flere nuancer, kontrasten bliver kanonstærk og lysstyrken blændende, uden at det kammer over og bliver tegnefilmsagtigt.

Samsung-skærmen ser også rigtig flot ud med “almindeligt” 4K-indhold, men her er den ikke lige så overlegen i forhold til andre skærme. Her fra Netflix-serien Cobra Kai. (Foto: Audun Hage)

Fordele og ulemper

Samsungs 8K-topmodel må tåle sammenligning med en række potente 2020-modeller, inklusive LG’s CX og GX OLED, Panasonics flagskib GZ2000 og, ikke at forglemme, Samsungs egne Q800T- og Q95T-modeller. Hvis vi ser bort fra det superlækre design og den imponerende skarphed, er Q950TS ikke helt så overlegent, som man kunne forvente ud fra den store prisforskel. Faktisk er det mere på niveau med konkurrenterne, hvad angår generelle billedparametre som kontrast og farvegengivelse.

Hvor finmasket og præcis skærmens local dimming så end er, formår Q950TS ikke helt at matche den afgrundsdybe gengivelse af sort, som en OLED-skærm kan præstere. Selv med 480 (!) individuelle zoner kan vi stadig spore nogle halo-effekter omkring lyse objekter på mørk baggrund.

Q950TS har til gengæld en saftig lysstyrke, som OLED kun kan drømme om (ca. 1600 nit): Det er praktisk, når man vil se TV om dagen, og giver en heftig glød fra intense HDR-effekter. Her skal det dog nævnes, at billigere QLED-modeller som Q95T og Q800T allerede ser rigeligt lysstærke ud.

Vi bemærker også nogle ujævnheder i lysfordelingen fra panelet: Med testbilleder i lys grå over hele skærmen er der tegn på såkaldt vignettering, hvor billedet bliver mørkere ud mod kanterne.

Desuden kan vi svagt ane en del lodrette og vandrette striber på skærmoverfladen. Det er et kendt fænomen på LCD-skærme kaldet dirty screen effect (beskidt skærm). Disse striber er ikke specielt fremtrædende ved almindeligt TV-kiggeri, men kan virke irriterende, når man ser hurtigt panorerende indhold som f.eks. fodbold.

Intet TV er helt perfekt, men på en high-end-model som Q950TS forventede vi faktisk mindre af dette. Det kan tænkes, at det er en sideeffekt ved den superslanke formfaktor.

Lydkvalitet

Samsung Q950TS er udstyret med et såkaldt OTS+ lydsystem (Object Tracking Sound), der består af hele otte højttaler-enheder. De er strategisk placeret på bagsiden og på siderne af skærmen, og skal give et større, mere surround-agtigt lydbillede.

Vores indtryk er, at Samsung har gjort et godt stykke arbejde med lyden her. Der er god fylde i bassen og en klar, tydelig diskantgengivelse, som bidrager til god taleforståelse. De mange højttalere gør også deres til, at lydbilledet passer godt til skærmstørrelsen.

Når det er sagt, så kan TV-lyden ikke afspilles voldsomt højt, før den “rammer muren”. De små højttalere lyder lidt anstrengt, og bassens begrænsninger bliver tydelige. Meget vil have mere!

Der er ingen tvivl om, at Q950TS ligesom de fleste andre TV’er bør matches med en soundbar og gerne en subwoofer af samme kaliber. Hvis man vælger en kompatibel soundbar fra Samsung, kan man også drage fordel af funktionen Q Symphony, som føjer TV-højttalerne og soundbaren sammen til et unisont lydbillede. Vi har tidligere testet dette med Samsungs TV og soundbar i Q800T-serien, og det gav afgjort appetit på mere.

Samsung Q950TS understøtter Filmmaker Mode. (Foto: Audun Hage)

Konklusion

Samsungs flagskib Q950TS er en rigtig lækkerbisken, hvad angår TV-design. At presse så meget potent teknik ind i et slankt, rammeløst TV virker som noget af en ingeniørbedrift! Q950TS leverer også varen, når det gælder billedkvalitet, men det er først og fremmest på ægte 8K-indhold, det virkelig brillerer.

Med en vejledende pris på 60.000 kroner er Q950TS dog en stor kamel at sluge, selv for de mest ivrige billedentusiaster. Hvis du er prisbevidst og kan leve med et lidt mindre banebrydende design, så mener vi, at den billigere 8K-model Q800T eller 4K-topmodellen Q95T er bedre køb!

(Foto: Audun Hage)

Kalibrering

Samsung Q950TS understøtter kalibreringsprogrammet CalMAN AutoCal, som giver adgang til at finjustere alle billedparametre automatisk. Ved at tilslutte en PC og relevant måleudstyr kan man skabe direkte kommunikation mellem TV og PC og foretage automatisk kalibrering.

Samsung-skærmen har en række billedindstillinger fra fabrikken, og ikke overraskende er det Film-indstillingen, der måler bedst, fra TV’et er nyt. Desuden ser den nye Filmmaker Mode rigtig godt ud lige ud af æsken, med særdeles korrekt og jævn farvebalance. Det er en indstilling, man trygt kan vælge, hvis man vil have de mest neutrale farver.

Desværre fungerer AutoCal-indstillingen ikke med Filmmaker Mode, da den er låst fra fabrikken. Derimod er den almindelige Film-indstilling et godt udgangspunkt for præcis kalibrering. Her opnåede vi en gennemsnitlig delta-afvigelse på gråtoneskalaen på 0,4 og en maksimal afvigelse på 0,9, hvilket er langt under grænsen på 3,0.

Q950TS giver rigtig gode måleresultater, men vi ville ønske, at Samsung havde en genvej til billedindstillingerne på fjernbetjeningen, som LG og mange andre producenter tilbyder. Det bliver meget trykken frem og tilbage for at komme frem til de ønskede indstillinger. Det må blive næste gang!

Kalibreringsrapporter:

Q950TS SDR (Film)

Q950TS Filmmaker mode

Q950TS HDR

 

Karakter
Samsung Q950TS (QE75Q950TS)
High End

Lyd & Billede mener

Samsung Q950TS har et ultraslankt design med en næsten usynlig ramme, og billedkvaliteten ser meget lækker ud, især med 8K-video, som er dette TV’s es i ærmet. Samsung har ikke så overlegen kontrast, som man kunne forvente. Vi savner også understøttelse af HDR-formatet Dolby Vision.

3 kommentarer til “Samsung Q950TS (QE75Q950TS)”

  1. Hej, tak for testen.
    Jeg har et Samsung QLED QE75Q950TS, og er godt tilfreds med det, men jeg har lige et spørgsmål. I skriver at en af HDMI indgangene er en HAMI 2.1 indgang, men ikke hvilken. Det er en information som ikke er så let at finde, så det vil jeg meget gerne vide?
    Med venlig hilsen
    Ole Brandtberg

    1. Hei Ole, og takk for det relevante spørsmål!

      Godt å høre at du er happy med TV-et. Det er HDMI 4 som er 2.1 kompatibel, indikert av et lille spillsymbol. Jeg har tilføyd et bilde lenger opp i artikkelen. Mvh Audun

      1. Hej Audun
        Tak for dit svar. PÅ min One Connect box er der dog ikke noget symbol.
        Ha en god dag
        Mvh Ole

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Scroll to Top