Bil & Mobilitet Computer Sport & Træning Gaming Mobil Smart Home Teknologi
L&B Home’s julekalender: Låge 08Deltag

: Sony Xperia Z5 Premium

Sonys 4K-monster

Opløsningen kan virke vanvittig lige nu, men kan være fremtiden for Virtual Reality.

Skrevet af / 19/11/2015 - 11:11
Sony Xperia Z5 Premium
Jonas Ekelund

I Sonys Xperia Z3-serie var der foruden den almindelige version også en Compact-model. Således også med Z5-serien, men nu slår man desuden et større brød op med en phablet-model, kaldet Z5 Premium.

Det meste af teknikken er den samme som i de mindre modeller. Det, der adskiller dem – bortset fra størrelsen – er at skærmen har 4K-opløsning. Dvs. det samme som de nyeste tv-apparater, men på en 5,5 tommers skærm. Er Sony mon gået fra forstanden?

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Udseende og design

Z5 Premiums design er det samme som på de mindre modeller. Den har stadig en bagside af glas, men i modsætning til de andre er den blank. Især hvis man vælger Krom-modellen, bliver den hurtigt smurt ind i fingeraftryk, hvilket decideret ødelægger det lækre udseende.

At den er kantet, er faktisk et større problem i denne størrelse, idet den føles skarp i hånden. Til gengæld er det et enormt plus, at det er den eneste almindelige mobiltelefon, der er støv- og vandtæt.

Krom-modellen ser sej ud, indtil den er dækket af fingeraftryk. (Foto: Sony)
Krom-modellen ser sej ud, indtil den er dækket af fingeraftryk. (Foto: Sony)

 

Skærm

Z5 Premiums glansnummer er den vanvittig højopløste 4K-skærm. Betyder det noget ved almindelig brug? Nej, det er en gimmick; man kan alligevel ikke se detaljerne uden at bruge forstørrelsesglas. Men måske har Sony tænkt længere …

Et stort problem med nutidens Virtual Reality-briller, der anvender smartphones som skærm, er nemlig, at opløsningen er alt for dårlig på få centimeters afstand. Sonys skærm kan meget vel blive den fremtidige standard for Virtual Reality.

Det skal dog bemærkes, at den normalt kører med almindelig HD-opløsning for at spare strøm, så 4K aktiveres kun, når man afspiller film og viser billeder. Takket være Sonys billedforbedringsteknologi får man i øvrigt fremragende billedkvalitet fra IPS-skærmen, især mht. farvegengivelse.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Kamera

Ligesom sine små brødre har Z5 Premium fået nyt kamera. Med en rekordstor 23 megapixel billedsensor kunne man frygte, at det ville forringe billedkvaliteten. Men Sonys ingeniører ved, hvad de laver. Normalt tages billederne i 8 megapixel, og takket være den nye sensor og optikken får man fremragende skarphed og lynhurtig autofokus.

Desuden tager den de bedste billeder i svagt lys – uden al den billedstøj, som dette plejer at medføre. Det er svært at slå.

sushi-light-xperia-z5-premium-990x505 sushi-light-iphone-6s-plus-990x505 sushi-dark-xperia-z5-premium-990x505 sushi-dark-iphone-6s-plus-990x505
<
>
Madbillede i dårligt lys – Sony Xperia Z5 Premium. (Foto: Jonas Ekelund)

Hvis man skal finde en fordel ved Krom-modellen, så er det, at bagsiden faktisk kan bruges som spejl, hvilket gør det muligt at tage selfies med hovedkameraet.

 

Lyd

Vi kan godt lide, at denne Xperia har fremadvendte stereohøjttalere, som giver en dejligt direkte lyd. Selv om kvaliteten ikke er den bedste. Derimod er der god lydteknologi indeni med understøttelse af Hi-Res Audio. Det betyder, at man kan få virkelig god lyd i hovedtelefonerne, hvis de også er certificeret til højopløst lyd.

sony-ldac-420-901

 

I brug

Desværre har Z5 endnu ikke fået Android 6.0, også kaldet Marshmallow, men Sonys tilpasning af brugerfladen er pæn og praktisk. Derimod havde vi gerne set, at Sonys mange apps var valgfri at downloade.

Installationsguiden er fremragende og hjælper dig med at komme i gang samt overføre indhold fra din gamle telefon, hvad enten det er en Android eller en iOS.

Fingeraftrykslæserens placering er ikke ideel, men den reagerer tilstrækkelig hurtigt og virker i første forsøg det meste af tiden.

(Foto: Producent)
(Foto: Producent)

 

Ydelse

Hvad rå ydelse angår, er Z5 Premium blandt de hurtigste Android-telefoner på markedet, kun overgået af Samsung Galaxy S6. I Geekbench scorer den henholdsvis 1.359 (single-core) og 4.335 (multi-core), og i Basemark OS II lander den på 1.856. Meget respektable tal, som sammen med en 3DMark-score på 28.995 betyder, at den aldrig føles langsom, selv ikke i 4K.

Med et resultat på 2.419 bekræfter den mere virkelighedsbaserede Browsermark-test bare, at det er noget af et præstationsmonster.

antutu-z5-premium

 

Konklusion

Er det så denne phablet-model, du skal købe? 4K-skærmen sluger rigtig meget strøm, og vi kan ikke lide den blanke bagside. Her er Nexus 6P bedre, og Galaxy S6 edge+ ligger mere behageligt i hånden. På den anden side er det den eneste vandtætte almindelige smartphone, kameraet er fantastisk, og den er hurtig som bare pokker.

Samlet set betyder det, at Z5 Premium lige nu er vores favorit i phablet-klassen.

Home mener

Utrolig skærm med fremtidsmuligheder. Rigtig god ydelse og som regel god batterilevetid. Fremragende kamera, især i svagt lys. Sluger strøm i 4K-tilstand. Kantet design og meget synlige fingeraftryk.

Skriv din kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vil du læse hele artiklen?

Med LB+ Total får du adgang til ALT indhold på Lyd & Billede og LB Home.

Allerede abonnent? Log ind.

  • Prøv LB+ i 30 dage
    Kun 29,-

    Fornyes efter 30 dage, ingen bindingstid.

  • LB+ Total i 12 mnd
    93.25 kr/mnd

    Du sparer 312 kr

Ønsker du kun adgang til Lyd & Billede eller L&B Home?

Klik her for at bestille adgang til Lyd & Billede

Klik her for at bestille adgang til L&B Home

Lige så stærk som sin storebror

Xiaomi har lyttet til kritikken

Google udfordrer Apple og Samsung på tid

Endelig et hurtigere Apple Watch

Huawei Watch GT 4: Smart-uret der forener stil og funktionalitet

Denne foldbare mobil er OnePlus’ svendestykke

Det bedste iPhone-valg

Grøn mobil for de fingernemme

Pixel Pro fortsætter med at imponere

Vildere tablet får du ikke

Lille og lynhurtig, men designet trænger til en opdatering

Til dig med Samsung-mobil

Scroll to Top